Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вихідні матеріали для сталеплавильних печей



Для виплавляння сталі в сталеплавильних печах використовують переробні чавуни, феросплави, скрап (металобрухт, відходи власного виробництва), залізну руду, паливо, флюси.

Переробні чавуни на відміну від ливарних містять меншу кількість кремнію (0,70¸1,25%).

При виробництві сталі в основі металургійних процесів в сталеплавильних печах лежить окислення домішок, що знаходяться в шихті, перш за все, в переробному чавуні. Окислення домішок до необхідних меж, при виплавленні сталі, проводять киснем повітря, рудою або чистим киснем (> 96¸99% О2). Утворювані при цьому окиси зв’язуються, завдяки флюсам, із золою, утворюючи шлак, який відіграє важливу роль (в залежності від його хімічного складу) в інтенсивності окислення домішок, рафінуванні та розкисленні сталі.

Склад металевої шихти залежить від виду футеровки сталеплавильних печей. Якщо металева шихта характеризується кислою реакцією, тобто містить в собі значну кількість кремнію, то необхідно її переплавляти в сталь в печах з кислою футеровкою (динасовий вогнетрив). І, навпаки, в печах з основною футеровкою (доломітова, магнезитова, хромомагнезитова, смолодоломітова) виплавляють сталь із шихти з обмеженою кількістю кремнію, але з підвищеною кількістю фосфору і сірки.В такому випадку в шихту треба вводити основний флюс (СаСО3, СаСО3·MgCO3).

Сталі, отримані в кислих печах, характеризуються кращою якістю, порівняно із сталями, виплавленими в основних печах. Вони містять меншу кількість шкідливих домішок (Р, S, Н, N та інші).





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 535 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...