Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми роботи студента-практиканта



1. Знайомство з перспективним планом роботи вчителя-дефектолога й вихователя за всіма видами занять, з виховної роботи з дітьми.

2. Проведення спостереження за дітьми на заняттях і в повсякденному житті (режимних моментах, прогулянках, у вільний час).

3. Складання характеристики на одного учня (особистісні якості, поведінкові прояви, розвиток основних рухів, самообслуговування).

4. Організація та проведення виховного заходу (святкового чи тематичного).

5. Надання рекомендацій батькам обраного учня (акцент на позитивні можливості учня, рекомендації щодо режиму дня вдома, спілкування).

6. Проведення 3 – 5 індивідуальних занять з окремим учнем, змістом яких є розумове виховання: розвиток уваги й запам’ятовування, розвиток сприймання та уявлень, формування мислення, розвиток мовлення.

7. Методичний самоаналіз індивідуальних занять студента-практиканта (2 заняття).

Основні професійно-методичні вміння студентів 3 курсу

Під час педагогічної практики студент-практикант 3-го курсу повинен оволодіти основами конструктивно-планувальних, комунікативно-навчальних, організаційних та дослідницьких умінь і реалізувати їх в умовах самостійної роботи у такому обсязі, а саме:

1. Конструктивно-планувальні вміння:

а) складати плани-конспекти окремих занять з урахуванням різних умов навчання та рівнів підготовки дітей; визначати мету та завдання кожного заняття;

б) добирати ефективні прийоми для досягнення сформульованих цілей з урахуванням вікових та типологічних особливостей дітей;

в) визначати типи вправ та послідовність їх виконання згідно з етапами оволодіння навичками та вміннями, а також з урахуванням труднощів засвоєння матеріалу й рівнів підготовленості дітей;

г) використовувати реальні та проектувати навчальні педагогічні ситуації, а також відповідний матеріал для сприймання та засвоєння знань, застосування їх у практичній діяльності;

д) проектувати, створювати та застосовувати необхідні наочні посібники й технічні засоби для проведення занять;

є) складати план позакласної роботи;

ж) проводити виховний захід.

2. Комунікативно-навчаючі вміння:

а) встановлювати й підтримувати мовленнєві контакти;

б) адаптувати свій досвід до рівня вимог програми та мовленнєвої підготовки дітей; доречно й правильно використовувати рідну мову;

в) визначати об’єкти контролю діяльності дітей і добирати відповідні методичні прийоми, у тому числі тестові завдання;

г) відмічати помилки дітей, розуміти їх характер та виправляти їх.

3. Організаційні вміння:

а) організовувати виконання плану;

б) забезпечувати діяльність дітей виконувати план;

в) вносити методично виправдані корективи в плани занять;

г) навчити дітей найбільш раціональних прийомів самостійної роботи;

д) раціонально поєднувати колективні (фронтальні, групові, парні) та індивідуальні форми роботи, використовувати принцип індивідуального та диференційованого навчання;

є) проводити навчальні ігри, у тому числі рольові, з урахуванням вікових та типологічних особливостей дітей, ступеня інтелектуального порушення;

ж) здійснювати різноманітні прийоми активізації дітей залежно від їх вікових та типологічних особливостей;

з) методично доцільно застосовувати традиційні наочні посібники, технічні засоби навчання, виховання;

і) проводити позакласні заходи, організовувати їх згідно складеного плану та сценарію.

4. Розвивально-виховні вміння:

а) реалізовувати загальноосвітній, розвивальний та виховний потенціал матеріалу заняття;

б) формувати й розвивати інтелектуальну та емоційну сфери особистості дитини, її пізнавальні інтереси;

в) вирішувати завдання морального, культурного, естетичного, гуманістичного виховання дітей.

5. Дослідницькі вміння:

а) вивчати ставлення дітей до занять і виявляти рівні сформованості їх навичок і вмінь;

б) проводити методичний аналіз матеріалу з метою прогнозування можливих труднощів його засвоєння та добору оптимальних шляхів попередження помилок;

в) проводити спостереження та комплексний аналіз відвіданих занять з теоретичним обґрунтуванням різних аспектів діяльності вихователя;

г) спостерігати, аналізувати та узагальнювати досвід вихователів і студентів, переносити ефективні прийоми та форми роботи в практику своєї педагогічної діяльності;

д) вивчати методичну літературу й теоретично осмислювати навчальний процес у формі виступів на методичних семінарах, а також удосконалювати свою роботу, використовуючи описані в літературі нові форми.

Мета практики – навчити студентів працювати з розумово відсталими учнями в умовах допоміжної школи та корекційно-реабілітаційних закладів, провести спостереження за роботою вихователя та аналіз готовності виконувати роботу вихователя в цих класах. Протягом педагогічної практики студенти закріплюють отримані знання зі складання планів-конспектів індивідуальних занять, тематичних та календарних планів, усвідомлюють принципи роботи з ними, апробують свої знання з методики проведення класних і загальношкільних корекційно-виховних заходів. Тривалість педагогічної практики дозволяє ознайомитися з основними напрямками навчально-корекційної роботи та корекційно-виховної роботи із розумово відсталими учнями з урахуванням наявних психофізичних порушень розвитку, ознайомитись з роботою вчителів, вихователів на індивідуальних заняттях з корекції мовлення, фізичного розвитку, недоліків психічної сфери, навчальної діяльності тощо.

На педагогічній практиці студенти поглиблюють свої знання з проведення експериментальних досліджень із розумово відсталими учнями, проводять добір матеріалу для курсових робіт, проводять порівняльну характеристику теоретичних обґрунтувань принципів, методів роботи із розумово відсталими учнями, з їх практичним застосуванням в умовах класів допоміжної школи та корекційно-реабілітаційних закладів.

Передбачається виконання наступних завдань:

1. Комплексне вивчення учня, складання характеристики за результатами спостереження вихователя. Для комплексного спостереження беруться: поведінка, особистісні якості, розвиток основних рухів, самообслуговування.

2. Аналіз та інтерпретація результатів спостереження. Проведення кількісного, якісного, та структурного аналізу. Підготовка висновку за результатами виконаного спостереження.

3. Виявлення проблемних сфер. Складання індивідуальної корекційної програми. Вона обговорюється з вихователем закладу, який займається практикою, і реалізується практикантом лише за його згодою.

4. При проведенні індивідуальних занять відстежується їх ефективність (на основі спостережень, із слів респондентів, незалежних експертів).

5. Під час проведення індивідуальних занять можливе здійснення поточного контролю: присутність на заняттях однокурсників, експертів, вихователів, використання відеозаписів.

6. Складання рекомендацій для батьків щодо виховних впливів на дитину вдома.

7. Організація та проведення святкового чи тематичного виховного заходу.

8. Профорієнтаційна робота.

Періодизація практики:

практика триває – 2 тижні. Упродовж усього терміну практики проводиться поточна профорієнтаційна робота.

ЗВІТНА ДОКУМЕНТАЦІЯ СТУДЕНТА-ПРАКТИКАНТА

за результатами педагогічної практики

в корекційно-реабілітаційних закладах

1. Супровідна документація студента-практиканта (характеристика діяльності студента-практиканта, оформлена згідно з вимогами –оцінки, характеристика, печатка, підписи).

2. Звіт студента-практиканта за результатами педагогічної практики (довільна форма).

3. Індивідуальний план роботи студента-практиканта.

4. Щоденник психолого-педагогічних спостережень.

5. Методичний аналіз перспективного плану роботи вчителя-дефектолога й вихователя за всіма видами занять, виховної роботи з дітьми.

6. Методичні матеріали комплексного вивчення одного учня класу: програма спостереження й обстеження (психодіагностичні методики подаються у додатку); матеріали дослідження, їх кількісна й якісна інтерпретація; висновки.

7. Методичні матеріали щодо індивідуальної роботи з учнем: програма індивідуальної роботи (визначення об’єкту розвитку, мети, завдань; методична розробка 3 – 5 індивідуальних занять). Наочні дидактичні матеріали до занять подаються в додатку.

8. Методичний самоаналіз проведених індивідуальних занять. Самоаналіз 2-х індивідуальних занять, проведених студентом-практикантом.

9. Методична розробка рекомендацій для батьків за актуальною тематикою (подається в окремому файлі).

10. Конспект-сценарій корекційно-виховного заходу.

Примітка: характеристика студента-практиканта подається окремим звітним документом. Характеристика заповнюється факультетським керівником-методистом у перші п’ять днів після закінчення терміну педагогічної практики студента на підставі ретельної перевірки документації студента за підсумками практики. Заповнена характеристика зберігається в особовій справі студента.

Індивідуальний план студента-практиканта

№ з/п Види діяльності студента Термін виконання Позначка про виконання, підпис вчителя
1-ий тиждень
       
2-ий тиждень
       

Індивідуальний план студента-практиканта повинен містити наступні розділи: організаційна робота (ознайомлення з документацією школи, класу, плануванням роботи вчителя тощо); навчальна робота (відвідування та аналіз уроків учителя, підготовка та проведення уроків, самоаналіз, вивчення методичної літератури тощо); виховна робота (індивідуальна робота з учнями, підготовка та проведення виховних заходів, робота з батьками тощо).

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

для проходження педагогічної практики в корекційно-реабілітаційних закладах

АНАЛІЗ ПЕРСПЕКТИВНОГО ПЛАНУ РОБОТИ ВЧИТЕЛЯ-ДЕФЕКТОЛОГА І ВИХОВАТЕЛЯ

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 1247 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...