Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пояснювальна записка. Педагогічна практика є важливою ланкою в системі професійної педагогічної підготовки майбутнього корекційного педагога



Педагогічна практика є важливою ланкою в системі професійної педагогічної підготовки майбутнього корекційного педагога. У психолого-педагогічному інституті педагогічна практика за освітньо-кваліфікаційним рівнем „бакалавр” має тривалий та безперервний характер і складається з трьох модулів.

У процесі практики студент повинен оволодіти наступними вміннями:

– спостерігати, аналізувати та планувати корекційно-виховну роботу в групах, класах, у групі подовженого дня, у повсякденному житті;

– визначати корекційно-виховні завдання з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів;

– організовувати дитячий колектив з метою виконання запропонованих завдань;

– проводити окремі види корекційно-виховної роботи з учнями (колективні, індивідуальні, тощо).

Під час практики студент виконує всі завдання, що передбачаються у відповідному розділі наріжної програми з педагогічної практики, яка розроблена кафедрою дефектології та психологічної корекції. Окрім цього практикант виконує наступні види діяльності:

– знайомиться з навчально-матеріальною базою корекційно-реабілітаційного закладу, основними напрямами корекційно-виховної роботи закладу, класу, групи;

– надає допомогу вчителю й вихователю в проведенні корекційно-виховної роботи;

– самостійно розробляє та проводить з учнями окремі види корекційно-виховної роботи;

– бере участь у підготовці та проведенні святкових або тематичних виховних заходів.

Студенти 3-го курсу проходять педагогічну практику в корекційно-реабілітаційних закладах. Згідно навчального плану цієї спеціальності педагогічна (навчальна) практика передбачає роботу студентів-практикантів на посаді вихователя корекційно-реабілітаційного закладу (2 тижні).

Студенти повинні апробувати свої знання зі спеціальних методик викладання навчальних дисциплін в умовах корекційно-реабілітаційного закладу. Педагогічна практика виступає головним видом практики, адже після закінчення університету студенти отримують кваліфікацію „Дефектолог. Вихователь дітей з порушеннями психофізичного розвитку”, що дозволяє їм викладати всі прикладні дисципліни в цьому типі навчальних закладів. Правильне використання методів навчання, дотримання відповідних принципів організації навчально-виховного процесу на заняттях і в позаурочний час дозволить сформувати в розумово відсталих учнів необхідну базу знань для їх подальшої соціальної адаптації.

ОрганІзацІя практики

Перед початком педагогічної практики проводиться настановча конференція, де студентів знайомлять з цілями, завданнями і змістом практики, формами звіту, з щоденником практиканта. Кожному студентові видається персональний лист-направлення на практику до конкретного корекційно-реабілітаційного закладу.

Після закінчення практики студентом надається повністю заповнений щоденник практики та звітні форми за завданнями, вказаними в щоденнику, відгук організації про проходження студентом практики.

Протягом педагогічної практики студенти можуть відвідувати консультації й радитися як із заступником директора, який безпосередньо є куратором педагогічної практики в корекційно-реабілітаційному закладі, так і з штатними співробітниками кафедри дефектології і психологічної корекції університету.

Після закінчення практики студенти протягом тижня здають щоденник практиканта з усіма обов'язковими формами звітності, характеристику про проходження практики, підписану керівником практики на місцях і засвідчену адміністрацією закладу.

За результатами практики після перевірки всіх форм звітності проводиться практична конференція, для підведення підсумків практики, аналізу реалізації завдань і проблем у період практики.

оцІнка результатІв практики

Оцінка результатів практики здійснюється за 100 бальною системою. При повній невідповідності виконаної роботи вимогам кваліфікації фахівця практиканту виставляється оцінка „не зараховано”, при повній відповідності – оцінка „зараховано”.

ОЦІНЮВАЛЬНИЙ ЛИСТ СТУДЕНТА-ПРАКТИКАНТА ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ В КОРЕКЦІЙНО-РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ЗАКЛАДАХ

Основні напрямки роботи студента-практиканта Макс. кількість балів Отрима ний бал Підпис
Організаційно-методична робота студента-практиканта
  Складання індивідуального плану роботи студента-практиканта      
  Ведення щоденника психолого-педагогічних спостережень      
  Творчий звіт студента-практиканта за результатами педагогічної практики      
Педагогічна робота студента-практиканта
  Повнота програми педагогічного спостереження      
  Доцільність добору форм та методів навчально-виховної, корекційної, індивідуальної та консультативної видів робіт      
  Відповідність дібраних форм та методів різних видів педагогічного впливу віковим особливостям та особливостям психофізичного розвитку дитини      
  Якість інтерпретації отриманих емпіричних результатів      
  Повнота, змістовність, обґрунтованість та прогностичність педагогічного висновку      
  Якість оформлення документації (матеріалів) всіх видів педагогічної роботи      
  Якість заповнення таблиць-спостережень      
  Підготовка рекомендацій індивідуальної роботи для батьків      
Профорієнтаційна робота студента-практиканта
  Активне залучення випускників шкіл області до відвідування Дня відкритих дверей університету      
  Розповсюдження інформаційних листівок, буклетів з метою інформування потенційних випускників про спеціальності ІПП, зокрема про роботу корекційного педагога, логопеда, спеціального психолога      
  Розробка і проведення інформаційно-профорієнтаційного заходу зі спеціальності „Корекційна освіта” з випускниками школи. Форма звітності: фотографії, відеоматеріали, файли презентації, письмови відзиви випускників      

Загальна оцінка педагогічної практики_________________________________

Керівник педагогічної практики________________________ _____________

(прізвище, ім’я, по батькові) (підпис)

КЕРІВНИЦТВО практикоЮ

Педагогічна практика студентів в корекційно-реабілітаційних закладах проводиться здебільшого на базі тих закладів, у яких уже працюють корекційні педагоги, що є кураторами практики на місцях.

За організацію практики відповідає, як безпосередній керівник практиканта на місці проходження практики, так і викладач кафедри.

Педагогічна практика спрямована на розвиток умінь проведення корекційно-виховної роботи та індивідуальної корекційної роботи.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 746 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...