Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ознайомившись зі ст. 199 КК України визначте стадію вчинення злочину, відповідно до умов задачі та умов варіанту. Обґрунтуйте відповідь



Задача № 6. З метою вбивства Сидорова Іванов підпалив вночі будинок, Де той мешкав. У цей час Сидорова в будинку не було, про що Іванов не знав.

Визначте стадію вчинення злочину. Обґрунтуйте відповідь.

Задача № 7. У Іванова випадкова опинились ключі від квартири сусідів. Встановивши відсутність вдома останніх, Іванов, з метою вчинення крадіжки, зайшов в їх квартиру, зібрав речі та відніс їх до своєї квартири. Вдома, він злякавшись кримінальної відповідальності, знову пішов до квартири сусідів та повернув всі речі.

Ознайомившись зі ст. 185 КК України встановить, чи є підстави для притягнення Іванова до кримінальної відповідальності? Визначить стадію вчинення злочину. Встановить, чи є в цьому випадку ознаки добровільної відмови від доведення злочину до кінця? Обґрунтуйте відповідь.

Рекомендована тематика рефератів за темою № 10.

1. Поняття готування до злочину.

2. Види готування до злочину.

3. Поняття замаху на злочин.

4. Закінчений замах на злочин.

5. Незакінчений замах на злочин.

6. Особливості кваліфікації за готування та замах на злочин.

7. Добровільна відмова від доведення злочину до кінця.

Тема 11

Співучасть у злочині

Ціль: вивчити поняття співучасті, його об’єктивні і суб’єктивні ознаки, форми співучасті, види співучасників, підстави і межі відповідальності співучасників, спеціальні питання відповідальності за співучасть, види причетності до злочину.

Питання до практичного заняття та самостійного вивчення:

1. Поняття і значення співучасті.

2. Об’єктивні і суб’єктивні ознаки співучасті.

3. Види співучасників.

4. Форми співучасті.

5. Відповідальність співучасників.

6. Спеціальні питання відповідальності співучасників.

7. Причетність до злочину.

При вивченні першого питання необхідно запам’ятати, що співучастю у злочині є умисна спільна участь декількох суб’єктів злочину при вчиненні умисного злочину. Виокремити, яке значення має співучасть, особливу увагу приділити тому, яким чином вчинення злочину у співучасті впливає на його суспільну небезпечність.

У другому питанні необхідно визначити і запам’ятати ознаки співучасті: об’єктивні – вчинення злочину двома або більше особами; спільна діяльність осіб і суб’єктивні – умисна діяльність осіб. Вміти тлумачити, зазначені ознаки.

При вивченні третього питання необхідно запам’ятати, які, відповідно до ст. 27 КК співучасниками є: організатор, виконавець, пособник і підбурювач. Вивчити поняття зазначених видів співучасників та вміти їх розмежовувати. Виокремити ознаки, притаманні всім видам співучасників.

При вивченні четвертого питання необхідно вивчити форми співучасті в залежності від характеру виконуваних ролей співучасниками та в залежності від стійкості суб’єктивних зв’язків між співучасниками. Вміти тлумачити зазначені форми.

При вивченні п’ятого питання необхідно, відповідно до ст. 29 КК України, визначити порядок притягнення до відповідальності осіб при вчиненні злочину у співучасті. Встановити особливості притягнення до кримінальної відповідальності всіх видів співучасників при вчиненні злочину.

При вивченні шостого питання необхідно розкрити таки поняття, як: співучасть у злочинах із спеціальним суб’єктом; провокація злочину; ексцес виконавця; безнаслідкова співучасть; невдале підбурювання або пособництво; добровільна відмова співучасників. Вміти тлумачити ці поняття.

При вивченні сьомого питання необхідно розкрити такі поняття, як: приховування злочину; придбання чи збут майна, здобутого злочинним шляхом; потурання злочину; недонесення про злочин. Вміти тлумачити ці поняття.

Завдання для самостійної роботи:

Необхідно скласти список термінів, які використовуються при вивченні цієї теми та дати їх визначення.

Письмово вирішити задачі-ситуації, що стосуються цієї теми.

Визначити спеціальні питання відповідальності за співучасть.

Виокремити питання причетності до злочину.

Задачі-ситуації:

Задача № 1. Бабаків, проходячи по полотнині залізниці, побачив невідомого чоловіка, що наповняв мішок вугіллям. Бабаків вирішив скористатися з нагоди, підняв на платформу і теж наповнив свій мішок вугіллям. Після цього вони стали розходитися в різні сторони, але були затримані стрільцем воєнізованої охорони.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 583 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...