Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Об’єктивна сторона злочину



Ціль: усвідомити поняття, значення й зміст об’єктивної сторони складу злочину, як обов’язкового елементу складу злочину. Запам’ятати, які ознаки відносяться до об’єктивної сторони складу злочину.

Питання до практичного заняття та самостійного вивчення:

1. Поняття, ознаки й значення об’єктивної сторони злочину.

2. Поняття і форми суспільно небезпечного діяння.

3. Поняття суспільно небезпечних наслідків та їх види:

- матеріальні наслідки;

- нематеріальні наслідки;

- основні і додаткові наслідки.

4. Поняття причинного зв’язку між діянням і суспільно небезпечними наслідками. Умови, що характеризують причинний зв’язок.

5. Поняття й значення факультативних ознак об’єктивної сторони злочину.

6. Характеристика злочинів із матеріальним, формальним і усіченим складами.

У першому питанні необхідно вивчити поняття об’єктивної сторони злочину, запам’ятати, що об’єктивна сторона є зовнішньою стороною злочину. Необхідно визначити ознаки, які притаманні об’єктивній стороні. Також необхідно встановити яким чином впливає правильне визначення об’єктивної сторони на кваліфікацію злочину, яким чином правильне встановлення всіх ознак цього елементу складу злочину впливає на відмежування суміжних складів злочинів та злочинів, які мають подібні інші елементу складу злочину.

У другому питанні необхідно визначити поняття і форми такої ознаки об’єктивної сторони, як суспільно небезпечне діяння. Запам’ятати, що поняття діяння вміщує дві форми – дія та бездіяльність. Вміти тлумачити цю ознаку.

У третьому питанні необхідно розкрити поняття такої ознаки об’єктивної сторони, як суспільно-небезпечні наслідки. Також необхідно виокремити їх види, а саме запам’ятати, що ці наслідки можуть бути як матеріальними, так і нематеріальними, як основними, так і додатковими.

У четвертому питанні необхідно розкрити поняття причинного зв’язку, як обов’язкової ознаки об’єктивної сторони і необхідно визначити умови, що характеризують причинний зв’язок. також необхідно визначити види цієї ознаки об’єктивної сторони. а саме визначити поняття прямого причинного зв’язку та опосередкованого.

У п’ятому питанні необхідно визначити факультативні ознаки об’єктивної сторони, а саме такі. як: місце, час, спосіб, обстановка, знаряддя і засоби вчинення злочину. Встановити, в якому випадку ці ознаки об’єктивної сторони можуть бути обов’язковими. Вміти тлумачити ці ознаки.

При розкритті шостого питання необхідно запам’ятати, що злочини, в залежності від моменту закінчення поділяються на злочини з формальним, матеріальним і усіченим складами. Також необхідно вивчити поняття вказаних видів злочинів та навчитися відмежовувати їх один від одного.

Завдання для самостійної роботи:

Необхідно скласти список термінів, які використовуються при вивченні цієї теми та дати їх визначення.

Письмово вирішити задачі-ситуації, що стосуються цієї теми.

Визначити факультативні ознаки об’єктивної сторони.

Встановити момент закінчення злочинів, відповідно до структури цього елементу складу злочину

Задачі-ситуації:

Задача № 1. Перед трамваєм, у забороненому для переходу пішоходами місці, швидко перебігала вулицю 8-літня Олексюк. Поруч із трамваєм по напрямку його руху зі швидкістю близько 40 км/год. (при дозволеної 60 км/год.) їхала автомашина “Волга”, під керуванням водія Петренко. Дівчинка зненацька з’явилася перед автомашиною і хоча Петренко загальмував вчасно, уникнути наїзду не удалося. Олексюк потрапила під колеса і була смертельно травмована.

Чи є в діянні Петренко ознаки об’єктивної сторони злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України? Проаналізуйте всі ознаки цього елементу складу злочину, на підставі умов зазначених у задачі. Обґрунтуйте відповідь.

Задача № 2. Озброєний кастетом Алтухов у нічний час напав на співробітника міліції Ливко. У боротьбі, що зав’язалася, Ливко встиг витягнути пістолет і дослати патрон у патронник, і зробив постріл вгору. На звук пострілу прибула міліцейська машина і з допомогою працівників міліції Алтухов був затриманий.

Ознайомивши зі ст. 348 КК України, визначте ознаки об’єктивної сторони, на підставі умов зазначених у задачі та визначте який склад злочину має місце в діянні Алтухова: формальний, матеріальний чи усічений? Обґрунтуйте відповідь.

Задача № 3. Глухів і Стрюк після спільної випивки посварилися. Глухів двічі вдарив Стрюка по голові, від чого той знепритомнів і упав. Через кілька годин Стрюк прийшов до тями, пішов по замерзлій ріці і провалився під лід. На його крик про допомогу прийшли жителі прилеглих будинків. Вони кинули з моста мотузку. Стрюк обв’язав себе мотузкою, однак, коли його стали піднімати на міст, мотузка обірвалася, Стрюк упав і ударився головою об лід і відразу помер.

Чи знаходяться дії Глухова в причинному зв’язку зі смертю Стрюка і, якщо знаходяться, то яке їх кримінально-правове значення? Охарактеризуйте об’єктивну сторону злочинного посягання Глухова. Обґрунтуйте відповідь.

Задача №4. Абрамов та Ізмайлов, перебуваючи в стані сп’яніння, із хуліганських спонукань побили Зубкова кулаками й ногами, заподіявши йому перелом кісток носа з розривом хряща (середньої тяжкості тілесні ушкодження) і численні синці обличчя. Від гострого крововиливу, спричиненого тривалою і значною носовою кровотечею внаслідок захворювання крові - порушення її згортання (гемофілія), Зубков помер.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 963 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...