Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Об’єкт злочину



Ціль: вивчити поняття об’єкта злочину, встановити значення цього елемента складу злочину для кваліфікації і для визначення ступеня суспільної небезпеки злочину; вивчити види об’єкта злочину (види об’єкта “по вертикалі” та “по горизонталі”), звернути особливу увагу на значення родового й безпосереднього об’єктів і відмежування безпосереднього об’єкта від предмета злочину. Вивчити поняття предмета злочину, встановити, коли предмет злочину являється обов’язковою ознакою складу злочину, а коли факультативною.

Питання до практичного заняття та самостійного вивчення:

1. Поняття об’єкта злочину.

2. Значення об’єкта злочину.

3. Класифікація об’єктів злочину:

- характеристика загального, родового і безпосереднього об’єктів (види об’єкта “по вертикалі”);

- характеристика основного безпосереднього, додаткового безпосереднього й факультативного безпосереднього об’єктів (види об’єкта “по горизонталі”).

4. Поняття предмета злочину.

5. Значення предмета злочину для кваліфікації злочину.

У першому питанні необхідно визначити, що є об’єктом злочину. З’ясувати, які є думки серед вчених-юристів щодо визначення об’єкта злочину, виокремити найбільш поширені та визначити аргументи, щодо тлумачення цього елементу складу злочину.

При вивченні другого питання необхідно з’ясувати значення об’єкта злочину, як обов’язкового елемента складу злочину. Необхідно встановити яким чином впливає правильне визначення об’єкта на кваліфікацію злочину.

У третьому питанні необхідно визначити класифікацію об’єктів злочину. Визначити як поділяються об’єкти “по вертикалі” (загальний, родовий, безпосередній) і “по горизонталі” (основний безпосередній, додатковий безпосередній і факультативний безпосередній). Виокремити думки науковців, з приводу тлумачення зазначених видів класифікації об’єктів та виокремити думки стосовно видів об’єктів, які на думку окремих вчених відносяться до того чи іншого виду класифікації.

У четвертому питанні необхідно визначити поняття предмету злочину. Виокремити відмінності між предметом та об’єктом злочину. Встановити, в яких випадках предмет злочину являється обов’язковою ознакою складу злочину, а в яких факультативною.

При вивченні п’ятого питання необхідно з’ясувати значення предмета злочину для кваліфікації злочину. Встановити, яким чином встановлення предмету злочину впливає на відмежування суміжних складів злочинів та складів злочинів, в яких співпадають об’єктивні та суб’єктивні ознаки.

Завдання для самостійної роботи:

Необхідно скласти список термінів, які використовуються при вивченні цієї теми та дати їх визначення.

Письмово вирішити задачі-ситуації, що стосуються цієї теми.

Визначити різні підходи до тлумачення такого елементу складу злочину, як об’єкт злочину, у теорії кримінального права.

Задачі-ситуації:

Задача № 1. Латишев був визнаний винним у тім, що він, знаходячись у нетверезому стані в правлінні колгоспу, ударив графином голову колгоспу Кудрю за те, що останній не дозволив видати Латишеву командировочні гроші. Суд осудив Латишева по ч. 2 ст. 296 КК України.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 394 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...