Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації до практичних занять



ПЕРЕДМОВА

Методичні рекомендації підготовлені колективом авторів кафедри кримінального права та кримінології Кримського юридичного інституту Одеського державного університету внутрішніх справ. Вони призначені для використання в процесі вивчення Загальної частини Кримінального права України курсантами та студентами денної та заочної форми навчання. Вони ґрунтуються на положеннях Конституції України, Кримінального кодексу України 2001 р., з урахуванням змін та доповнень, враховує зміст інших законів та підзаконних нормативних актів, рішень Конституційного Суду України та постанов Пленуму Верховного Суду України, а також наукових дослідженнях вчених України та зарубіжних країн. Задачі-ситуації складені з використанням матеріалів судової практики.

Методичні матеріали містять питання до практичних занять, питання до самостійного вивчення, завдання до самостійної роботи, методичні вказівки щодо виконання завдань до практичних занять, перелік питань для підготовки до заліку та екзамену з Загальної частини Кримінального права України та перелік загальнообов’язкових і спеціальних джерел і літератури.


Методичні рекомендації до практичних занять

Курс Загальної частини кримінального права є основною базою при вивченні надалі Особливій частині кримінального права України.

Студенти повинні чітко орієнтуватися в діючому кримінальному законодавстві, уміти тлумачити закон і правильно кваліфікувати злочини. Вивчення предмета базується на таких формах навчання як курс лекцій, практичні заняття, написання і захист курсової роботи.

Пропонований комплекс призначений для підготовки до практичних занять, заліку і екзамену з курсу Загальної частини Кримінального права України.

Глибокі знання кримінального права неможливі без обов’язкового поєднання надбання студентом певних знань на лекції з наполегливою підготовкою до практичних занять і викладанням свого бачення (на основі відповідних законів, практики їх застосування та літературних джерел) щодо вирішення того чи іншого питання, уміння вести аргументовану полеміку, відстоювати свою точку зору на групових заняттях.

Практичне заняття -одна з основних форм навчання при вивченні курсу з кримінального права, його мета полягає у відпрацюванні навичок практичного застосування норм кримінального права для вирішення питань, що виникають у процесі функціонування кримінального законодавства.

Цілями практичних занять є: поглиблення, систематизація, закріплення знань; формування уміння аргументоване відстоювати свою точку зору; придбання навичок і уміння по застосуванню отриманих теоретичних знань на практиці для рішення професійних задач.

Метою практичного заняття є:

- поглиблення, систематизація, закріплення знань;

- розвиток загальної культури мови;

- формування професійних і практичних навичок, уміння ставити питання і відповідати на них;

- аргументовано відстоювати свою точку зору;

- застосовувати отримані теоретичні знання на практиці (при рішенні задач).

На практичних заняттях розглядаються теоретичні питання і розв’язуються задачі. Процес рішення задач можна умовно розділити на три етапи:

- попереднє вивчення студентами рекомендованої літератури і нормативного матеріалу;

- рішення задач у порядку домашнього завдання (із коротким записом у зошиті);

- розбір рішення в аудиторії.

При рішенні задач студенти виходять з того, що усі фактичні обставини, викладені в тексті, передбачаються встановленими і доведеними, а особи, що фігурують у фабулі задачі, інформовані про ці обставини й, усвідомлять їх значення, якщо інше не обговорено в умові задачі.

Позитивно оцінюване рішення задачі повинне бути не тільки правильним, але і юридично аргументованим, із посиланням на відповідні норми і постанови Пленуму Верховного Суду України.

Студентам рекомендується починати виконувати домашнє завдання з відповідей на поставлені теоретичні питання. Для цього слід звернутися до тих джерел, у яких міститься відповідь на такі запитання.

Якщо внаслідок цього у студента виникло певне уявлення про зміст та практичну значимість поставленого запитання, стисла відповідь на нього має бути викладена в письмовій (тезисній) формі. В письмовій формі має даватися і відповідь щодо розв’язання відповідних задач-ситуацій.

Перш ніж приступити до розв’язання задачі, необхідно уважно її прочитати, звернувши особливу увагу на юридичну термінологію, усвідомивши всі обставини, викладені в умові. Розв’язувати задачу потрібно відповідно до точно зазначених обставин. Довільна зміна умов або допущення того, що не зазначено в тексті, не дозволяється. Під час проведення занять можна обговорити також інші варіанти задачі. Якщо в процесі з’ясування її змісту виникають сумніви щодо певної обставини справи, то слід виходити із загального правила: “будь-які сумніви тлумачаться на користь обвинуваченого або підсудного”.

Розв’язання задач (казусів) є окремою формою вивчення кримінального права. Вона спрямована переважно на оволодіння навичками щодо практики застосування норм цієї галузі права. Така практика, в свою чергу, являє собою невід'ємну частину предмета кримінального права як навчальної дисципліни у юридичному вищому навчальному закладі.

Отже, основними цілями розв’язання задач з кримінального права є:

1) набуття та закріплення навичок самостійної роботи з нормативним матеріалом кримінально-правового характеру переважно в правозастосовчий (практичній) площині;

2) вироблення вміння давати власну кримінально-правову оцінку конкретних життєвих ситуацій (фактичних обставин);

3) досягнення належного рівня обґрунтування власної кримінально-правової оцінки фактичних обставин;

4) наближення навчальних форм засвоєння кримінального права до змісту конкретних “кримінально-правових елементів” відповідних процесуальних документів реальних кримінальних справ.

Контроль знань з даної навчальної дисципліни передбачає здійснення заліку та екзамену.


ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

№ п/п Найменування тем Всього годин В тому числі
Л С ПЗ Сам. роб.
             
4 семестр
1. Тема 1.Поняття, предмет, метод, принципи та завдання кримінального права. Наука кримінального права            
2. Тема 2.Поняття, структура та тлумачення Кримінального закону. Розвиток Кримінального законодавства України          
3. Тема 3.Законодавство України про кримінальну відповідальність. Чинність Кримінального закону в просторі, у часі та по колу осіб          
4. Тема 4.Кримінальна відповідальність та її підстави.          
5. Тема 5.Поняття злочину. Склад злочину          
6. Тема 6. Об’єкт злочину          
Усього          
5 семестр
7. Тема 7.Об’єктивна сторона злочину          
8. Тема 8.Суб’єкт злочину          
9. Тема 9.Суб’єктивна сторона злочину          
10. Тема 10.Стадії вчинення умисного злочину          
11. Тема 11.Співучасть у злочині          
12. Тема 12.Множинність злочинів          
13. Тема 13.Обставини, що виключають злочинність діяння          
Усього          
Залік          
6 семестр
14. Тема 14.Поняття та цілі покарання. Система та види покарань          
15. Тема 15.Звільнення від кримінальної відповідальності          
16. Тема 16. Призначення покарання          
17. Тема 17.Звільнення від кримінального покарання та його відбування          
18. Тема 18.Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх          
19. Тема 19.Судимість. Примусові заходи медичного характеру та примусове лікування          
20. Тема 20.Основні питання Загальної частини кримінального права зарубіжних країн   - -    
Усього          
Екзамен          

Питання та завдання до практичних і самостійних занять

Тема 1





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 291 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...