Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації до практичного заняття № 8



У процесі лінгвістичного аналізу необхідно не тільки виявити ті чи інші мовні засоби, а й зробити висновки про обґрунтованість використання кожного з них саме в цьому контексті, саме для цього змісту, для розкриття авторської концепції, виявити в словесному тексті причини і фактори його ідейно-естетичного, виховного, емоційного впливу в їх взаємодії і взаємозумовленні, у спрямуванні на досяг­нення головного, домінуючого естетичного ефекту. При цьому варто мати на увазі, що авторам не завжди вдається знайти оптимальні засоби для втілення задуму. Можливі й певні недоліки та прорахунки - тут усе залежить як від масштабів таланту, так і від рівня мовної майстерності автора. Скажімо, навряд чи можна вважати доцільними інверсії в таких рядках: "Нехай вони, кохаючись на лоні, // Мук забуття вишукують дарма " (П.Грабовський); "Ти, Луцьк стародавній, що досі слід явний // Ховаєш старої давнини" (Олена Пчілка).

Окремі слабкі місця трапляються і в творах великих майстрів слова. Виявити їх і врахувати при загальному оцінюванні ідейно-художньої вартості твору - також завдання лінгвістичного аналізу.

Крім суто мовних явищ, предметом аналізу мають стати і система засобів, і символічні образи, і традиційні знаки культури як елементи "вертикального контексту", і особли­вості побудови, і образ самого автора, що вимальовується на основі всієї сукупності використаного мовного матеріалу, і способи викладу змісту - все те, що віддзеркалюється в мовній тканині твору.

Усі названі аспекти лінгвістичного аналізу - не самоціль, а передумова комплексних узагальнень і висновків про художній твір як діалектичну єдність змісту й форми, про відповідність чи невідповідність використаних у ньому засобів авторському задумові, а отже, й про ідейну та естетичну цінність твору.

Завдання для аудиторної роботи

1. Підготуйтесь до роботи з художніми текстами за допомогою методу «Акваріум». У цьому методі одна мікрогрупа працює окремо, в центрі аудиторії, після обговорення викладає результат, а решта груп слухає, не втручаючись. Після цього групи зовнішнього кола обговорюють виступ групи і власні здобутки.

2. Підготуйтесь до контрольного тестування за теоретичними матеріалами ЗМ 2.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 319 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...