Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Різниця між художніми та мовними метафорами



Художня метафора Мовна метафора
1.Об'єкт дослідження поетики і її основна естетична кате­горія 1. Об'єкт дослідження лінг­вістики, зокрема лексиколо­гії, семасіології, теорії номіна­ції, психолінгвістики
2. Безсистемна 2. Має системний характер, створюється і функціонує за законами мовної системи
3. Відтворює індивідуальне (авторське) бачення світу 3. Відтворює мовний досвід носіїв етнокультури і закріп­лені узуси за значеннєвими потенціями слова
4. Невідтворювана 4. Загальновживана і зрозу­міла
5. Авторська 5. Анонімна

Принциповим також є розмежування понять текст і твір. У науковій літературі ці поняття розрізняють. Твір – продукт мовної діяльності людини, найчастіше закріплений у тексті. Твір створюється за законами мовної діяльності людини, текст – за правилами користування знаковими системами, що використовують для фіксації творів. Не все, що є у творі, може бути виражене писаними чи друкованими знаками. Твір і текст мають різний генезис, різну історію, різні правила оформлення, хоч вони взаємно впливають одне на одного: так, текстова форма сприяла і сприяє розвиткові монологічного мовлення і виникненню великих творів.

Уявлення про твір – самостійну, відірвану від автора змістову систему – річ відносна, це продукт абстрагування, відриву результатів розумової діяльності людини від неї ж. Текст – це форма відчуження твору від автора. У вигляді тексту твір набуває відносної самостійності й відносно самостійного життя. Семантикою тексту завжди є твір. Через це текст ототожнюють із твором і не бачать між ними різниці. У деяких випадках ця різниця непринципова, наприклад, коли йдеться про актуальність теми твору/тексту, про їх тематичну класифікацію.

Текст, на відміну від твору, має свої засоби вираження й актуалізації змісту, свої «засоби керування» читацьким сприйняттям та розумінням. Важливим для розкриття його одиниць є правила оформлення, куди відносять подання цитат, дат, чисел, приміток, рубрик тощо.

Завдання для аудиторної роботи

1. Знайдіть в уривках текстів епітети, з’ясуйте, до якого різновиду їх можна віднести (за лексико-семантичним і граматичним вираженням). Визначте їх емоційно-експресивне навантаження.

1) «Здригнувся чорнокнижник: жовту п'ясть підніс корчійним порухом, але рука упала. Все кругом завмерло. Нерушна і безмовна ждала діва. Ще мить — і закрутився дикий вихор навколо гостя темного, а постать його рідіти бистро почала в свистючім вирі вітровім — і враз розстала. Вихор зник. Глибока тиша» (М.Зеров);

2) «Проса покошено. Спустіло тихе поле. Холодні дні з високою блакиттю. Не повернуть минулого ніколи: Воно пройшло і вже здається миттю!» (М.Рильський);

3) «Хтось ударив без жалю по серці моїм, і забилося серце в вогні золотім» (О.Олесь);

4) «Дві похнюплені сосни смертну чують корч. Кругом – мерці. І їхні сни

стримлять, як сосни, сторч»(В.Стус);

5) «О, не взискуй гіркого меду слави! Той мед недобрий, від кусючих бджіл.

Взискуй сказать поблідлими вустами Хоч кілька людям необхідних слів» (Ліна Костенко);

6) «Тут тобі не ходити, білого тіла не в’ялити, жовтої кості не млоїти, чорної крові не спивати, віку не вкоротити» (Леся Українка);

7) «Стоїть сторозтерзаний Київ і двістірозіп’ятий я» (П.Тичина).

2. Робота з текстами.

1) Прочитайте вірші Ліни Костенко. Визначте засоби створення образності, охарактеризуйте їх. Спробуйте сформулювати основну ідею віршів.

Музики

Ішли музики із весілля.

Цимбали, бубон і скрипаль.

Місток вузенький над потічком!

З якої тут ступить ноги?

Тут як не ступиш, то не втрапиш,

Іще цимбали й скрипку втратиш.

Двигтить місточок у дві дошки.

- Не бійтесь, куме, іще трошки!

Гукніть сусідам і родині,

що ми уже посередині!

Та вдарте в бубон з тої прикрості.

Де страшно так, то тра навприсядки.

***

На конвертики хат

літо клеїть віконця, як марки.

Непогашені марки – біда ще не ставила штамп.

Пролітають над ними віки, лихоліття і хмарки.

Я там теж пролітаю, я теж пролітаю там.

Опускаюсь на землю,

на сизий глобус капусти.

На самісінький полюс, де ходе жук, як пінгвін.

Під склепінням печалі така хороша акустика.

Ледве-ледве торкнешся, а все вже гуде. як дзвін.

Ходить мати в городі. І лащиться плюшевий песик.

І ніхто ще не вбитий, не вбитий ніхто на війні.

Дикі гуси летять. Пролітає Івасик-Телесик.

Всі мости ще кленові. Всі коні іще вороні.

2) Прочитайте художні тексти, роздані вам на індивідуальних картках. Знайдіть у текстах тропи, охарактеризуйте їх. Які з них найвиразніші? Чому? Обґрунтуйте свою думку.

Практичне заняття № З

Тема. Фонографічний рівень аналізу художнього тексту

Контрольні запитання

1. Алітерація й асонанс.

2. Анафора й епіфора.

3. Ритм.

4. Вигуки. Звуконаслідування.

5. Графон. Графічні засоби.

6. Семантика великої літери.

7. Інтонаційно-пунктуаційні засоби виражальності.

Література

1. Кочан І. М. Лінгвістичний аналіз тексту: навч. посіб. / І. М. Кочан. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2008. – С. 132 - 166.

2. Літературознавчий словник-довідник / Р. Т. Гром'як, Ю. І.Ковалів та ін. – К.: ВІД "Академія", 1997. - 725 с.

3. Гайовий Л. А. Ритмомелодика художнього тексту / Л. А. Гайовий // Мовознавство. – 1984. – № 1.

4. Левицький В. В. Звуковий символізм / В. В. Левицький // Мовознавство. – 1993. – № 1.

5. Ковальов В. П. Вимовно-фонетичні виражальні засоби в українському художньому мовленні / В. П. Ковальов // Укр. мова і л-ра в школі. – 1984. – № 11.

Проблемні запитання

1. Які значення надавали звукам представники декадентської течії?

2. Чи властиві асонанс та алітерація текстам прози і драматургії?

3. Чи властипий ритм художній прозі? Проілюструйте прикладом.

4. Якими звуковими комплексами передається на письмі сміх?

5. Які ви знаєте види графона? Розкрийте їх функційне навантаження.

6. Що вам відомо про стилістичну графіку? На які групи вона поділяється?

7. Що ви можете сказати про семантику великої літери?

Практичне завдання

1. Запишіть у словничок і запам'ятайте значення таких термінів: алітерація, асонанс, анафора, епіфора, ритм, вигуки, звуконаслідування, графон.

2. Доберіть уривки з творів сучасних авторів, у яких би використовувались алітерації, асонанси, анафори, епіфори, звуконаслідування, графон. Зробіть фрагментарний лінгвістичний аналіз текстів, користуючись поданою схемою.

Схема фонографічного аналізу тексту   1. Знайдіть у тексті фонетичні засоби увиразнення і перелічіть їх. 2. Чи є алітерація та асонанс у тексті? Які саме звуки повторюються? Який звуковий образ створюється? 3. Чи є у тексті звукова анафора чи епіфора? Яка їх функція у тексті? 4. Охарактеризуйте ритм і риму поетичного тексту. Дайте їх детальний аналіз (віршовий розмір, чоловіча, жіноча чи дактилічна рима; спосіб римування). 5. Чи є у тексті вигуки? З якою метою їх ужито? 6. Чи є у тексті звуконаслідувальні слова? Яка їх функція? 7. Графічні особливості тексту. 8. Графони у тексті. їх особливості. Чиє мовлення вини позначають? 9. Функції великої літери, пунктограм.

Методичні рекомендації до практичного заняття № 3

При підготовці до практичного заняття необхідно повторити і поглибити знання з теорії літератури, зокрема такі поняття, як алітерація, асонанс, анафора, епіфора, ритм, вигуки, звуконаслідування, графон. Варто проаналізувати такі питання теми, як роль ритмомелодики в поетичному і прозовому тексті, чергування голосних і приголосних, явища звукопису, рима як засіб поетичного оформлення поетичного тексту, різновиди графона і т. ін.

Важливу роль відіграє ритмомелодика тексту, у якій втілюється емоційний стан автора, його сприймання зображуваної ситуації. Найяскравіше це відбивається в ліричній поезії. Глибокі роздуми, переживання, як правило, виливаються в довгі рядки, у повільні трискладові стопи: "Де поділися ви, голоснії слова?" (Леся Українка); "Середина жовтня, пора надвечір'їв твоїх" (В.Стус). Бадьорий настрій, трудовий ритм, заклик до дії, впевненість у перемозі добре вписуються в короткі рядки з хореїчними чи ямбічними стопами: «Дух, що тіло рве до бою, рве за поступ, щастя, волю, - він живе, він ще не вмер" (І.Франко); "Косять коси, луг голосе, косять, косять косарі" (Олександр Олесь). Порушення ритму в середині рядка надає висловлюванню напруженості: "За гора/ми гори/, хмарою/ повиті/, засія/ні горем/, кровію/ политі" {Т.Шевченко). Наявність пірихію сповільнює і пом'якшує звучання енергійних ямбічних чи хореїчних рядків: "Дозволь мені, мій вечоровий світе, упасти зерням в рідній стороні" (В.Стус). Бурхливість, глибину почуття передають рядки з різною кількістю стоп: "Чого звертаєш ти до мене / чудові очі ті ясні, / сумні, / немов криниці дно студене?" (І.Франко). Зміна довжини рядків і ритмічної схеми вірша сприяє відтворенню переходів думки і зміни настрою ("Кавказ" Т.Шевченка, "Похорон" І.Франка).

Залежність ритміки від змісту легко простежується й у творах більшої форми. Порівняймо лукаво-іронічні репліки Русалки з "Лісової пісні" ("Я марила всю ніченьку про тебе, мій паниченьку"), бадьорі і самовдоволені - Того, що греблі рве ("З гір на долину біжу, стрибаю, лину"), грізні й похмурі - Марища ("Я поведу тебе в далекий край, незнаний край, де тихі, темні води спокійно сплять"), ніжно-ліричні - Мавки ("Я обізвуся до них шелестом тихим вербової гілки...").

Не чужа ритмічна організація і прозовим творам. Щоб переконатись у цьому, досить порівняти, наприклад, два уривки з повісті М.Коцюбинського "Fata morgana" - повільний, тужливий опис осені, що завершує першу частину твору ("Ідуть дощі. Холодні осінні тумани клубочаться угорі...") та страшну в своїй ірраціональності картину погрому панського маєтку ("Все злилося в однім божевіллі. Люди пили його одне в одного з очей, з передсмертного жаху скалічених речей, криків скла і металу, з стогнання струн...").

У багатьох жанрах, особливо поетичних, помітна роль належить фонетичним засобам: між змістом і його фонетичним оформленням часто спостерігається прямий чи опосередкований зв'язок.

Фонетичним особливостям текстового матеріалу найчастіше не надають особливого значення – і даремно.

Заслуговує, зокрема, на увагу чергування голосних і приголосних звуків, від якого залежить милозвучність тексту. Найбільш легко і плавно звучать рядки, в яких голосні і приголосні повністю або майже зрівноважуються; "Мені однаково, чи буду я жить в Україні, чи ні" (Т.Шевченко), "Убогії ниви, убогії села, убогий, обшарпаний люд..." (Б.Грінченко), "І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала" (А.Малишко). Проте милозвучність не завжди необхідна, а іноді й не бажана. Коли йдеться про прикрі, болючі речі, наспівність фрази була б недоречною. Тому й читаємо у В.Стуса "Сто серць, як сто палахкотінь", мабуть, тому й П.Грабовський у вірші "Я не співець" замінив "вражає стогін мужика" на "вража скрізь стогін мужика".

Яскравим виражальним засобом є звукопис. До найчастіше використовуваних у цій функції належать [р], [л], [б], [г], шиплячі та свистячі звуки, нагромадження яких створює певний естетичний ефект. Переконливі приклади цього знаходимо в поезії Т.Шевченка: "Неначе ляля в льолі білій, святеє сонечко зійшло" (п'ятиразове повторення звука [л'] підсилює відчуття чогось світлого і ніжного); "Хто се, хто се на тім боці чеше косу?" (звуки [с] - [ш], [ц] - [ч] у поєднанні з іншими глухими звуками відтворюють шелест вітру у заростях очерету); "Щоб братню кров пролити, просять, а потім в дар тобі приносять з пожару вкрадений покров" (повторюваний звук [р] сприяє відтворенню як грози воєнного лихоліття, так і того обурення, що сповнює душу поета). Такі ж алітерації бачимо й у творах інших авторів.

Повтор голосних - асонанс - спостерігається рідше. Спирається він на акустичні властивості звуків. Для відтворення сумних, похмурих картин більше надаються звуки заднього ряду ([а], [о], [у]), а для відтворення світлих і радісних - переднього ([е], [и], [і]). Найвиразніше сприймається домінування звуків високого підняття - [і] та [у] (наприклад, у М.Вороного: "Які вогні в височині! Свій зір туди зведи" та "Сунуться, сунуться хмари. Думи сумні").

Сильне враження справляють рядки, в яких поєднується алітерація з асонансом (скажімо, у вірші Б.Лепкого "Чуєш, брате мій" - звуки [к], [ч], [р], [у]).

Елементи звукопису спостерігаються і в прозових текстах. Наприклад, у згадуваному вже описі М.Коцюбинським осіннього дня читаємо: "Пливе у сірі безвісті нудьга, пливе безнадія і стиха хлипає сум. Плачуть голі дерева, плачуть солом'яні стріхи, вмивається сльозами убога земля..." Повтори слів зі сполученнями пл, наявність звукосполучень хл (хлипає), кл (клубочать) створюють ілюзію падіння дощових крапель, разом з іншими повторюваними звуками (в, н, м, у), особливо у ключових словах (тумани, нудьга, сум), сприяють створенню похмурої картини осінньої сльоти.

До засобів фонетичного оформлення поетичного тексту належить рима, яка акцентує увагу на найважливіших компонентах змісту, підсилює емоційне звучання вірша, підкреслює специфіку композиції. Навряд чи можуть виконати ці функції (і, отже, вплинути на сприйняття твору) шаблонні рими типу кров - любов, співає - літає, що створюються словами, вжитими в тих самих граматичних формах, чи бідні рими, до яких входить лише два звуки або й один наголошений голосний (тоді - мені, коня - моя). Засобом увиразнення виступають незвичні, свіжі рими, що відзначаються збігом багатьох звуків, несподіваністю зіставлень: "Нікчемна, продажна челядь...// Щоб мати що повечерять,// Годувала холуйством їх" (В.Симоненко); "Я вас давно забути вже повинна... //Я вже забула. Не моя провина, - // То музика нагадує про вас" (Ліна Костенко).

Навіть не дуже точна, але незвична рима завжди привертає увагу: ніколи - по колу; три порції - пропорції (Ліна Костенко), як яблуко - де я блукав (Л.Первомайський). Окрасою тексту є рими, у яких одне слово повністю повторюється у звуковому складі іншого: "Гетьте, думи, ви хмари осінні... // Чи то так у жалю, в голосінні // Проминуть молодії літа?" (Леся Українка); "В потічка веселого, що постане річкою, // В пагінця зеленого, що зросте смерічкою" (А.Малишко).

Цікавим засобом увиразнення є і внутрішні рими - співзвучні слова в середині рядка: "Все йде, все минає і краю немає" (Т.Шевченко); "Там тополі у полі на волі..." (П.Тичина).

Серед внутрішніх рим теж зустрічаємо ніби повне відлуння одного слова в іншому: "Така свавільна, вільна, молода - // Невже і я іду вже, як за плугом?" (Ліна Костенко).

Великий естетичний ефект справляють і омофонічні рими: "Біднесенький мій ліс! // Він зовсім задубів...// Вже листопад підкрався з-за дубів" (Ліна Костенко).

Не можуть залишатися поза увагою і ті випадки, коли звукове оформлення утруднює сприймання вірша (збіг кількох приголосних, особливо на стиках слів, поява "замаскованих" слів, що викликають небажані асоціації (прикладом може бути рядок з одного перекладу "І соловейко там над ружею співа").

Специфічним фонетичним засобом, використовуваним здебільшого у прозових творах, є графон - відтворення ненормативної вимови окремих звуків чи звукосполучень. За формою звучання та за функційним навантаженням графони поділяються на: просторічні; діалектні; оказіональні.

Різновиди графона:

- асимілятивне спотворення: хранцюзький (французький);

- дисимілятивне спотворення: дохтур (доктор);

- випущення звуків на початку чи в середині слова: сторія (історія, Сус (Ісус);

- явище епентези: чемайдан: (чемодан);

- протетичні звуки: якономка;

- спотворення за аналогією до патронімічного звукового комплексу: мажмазель (мадемуазель);

- пом’якшення твердих приголосних: мольоко.

Оказіональні особливості виявляються у передачі різних вад мовлення, пов’язаних з анатомо-фізіологічними особливостями мовного апарата персонажа, а також із ситуативними недоліками, що виникають внаслідок певних умов говоріння: для показу ситуації спілкування ("Степане! Біжи вівці вилучати!" - "Біжи сама-а!" - "Що-о? Де-е?" - перегукування на відстані); внутрішнього стану героя ("То-ді... - помалу, цідячи слово по слову, одповів їй Антін, - тоді блукав я сам"), фізичного стану ("З Я-вор-рова", - цокотіла зубами синя Марічка") (3 тв. М.Коцюбинського), дефектів артикуляції ("Пгавда, бгатику, їй-Богу, пгавда, - сказав Черевань" -П.Куліш) чи акценту "іноземця" ("Під хорою над криницею хорювали брат з сестрицею" - М.Куліш).

Завдання для самостійної роботи

Законспектуйте в робочих зошитах основні положення статей, поданих у списку рекомендованої літератури.

Завдання для аудиторної роботи

1. Визначте складові поетичної фонетики в поданих уривках текстів, обґрунтуйте їх художню доцільність.

1) Так тихо тліють тіні.

Таїна труїть (Дар’я Гордійко).

2) Ліси порожні і поля просторі –

Чи ж в просторі не згубимося ми?..

(Порожні – поля

Просторі – простори)

У осені на дні, на самім дні,

В холодні дні, нудні й немилосердні

В’язко мені казко

гнітко мені квітко

мілко мені гілко

гірко мені зірко

марно мені сарно

хлипко мені рибко

хрипко мені скрипко

сухо мені суко (Юрій Андрухович)

3) Біднесенький мій ліс!

Він зовсім задубів

Вже листопад підкрався з-за дубів (Л.Костенко).

4) «Могу лі, теє-то як його, без отстрочок, волокити, проторов і убитков получити во вічноє і потомственноє владініє тебе, движимоє і недвижимоє іменіє для душі маєй!.» (І.Котляревський).

5) «Правда, бгатику, їй Богу, пгавда, сказав Черевань» (П.Куліш).

6) «Стапане! Біжи вівці вилучати!» «Біжи сама-а!» «Що-о? Де-е?» (Т.Бордуляк)

7) «Хто се, хто се на тім боці чеше косу» (Т. Шевченко).

2. Робота з текстами.

1) Прочитайте вірш Б.-І. Антонича «Осінь»). Визначте засоби створення образності, охарактеризуйте їх. Спробуйте сформулювати основну ідею вірша.

Дозрівають довгі дні, як ярі яблука,
лине листя з лип,
плине воза скрип,
коло лісу колом ллється вигук зяблика.

Палиться під захід сонця неба палуба,
от отара в отаві,
сизі мряки сиваві,
в яслах яру ясний ястер ятрить яструба.

П’яне піано на піаніні трав
вітер заграв.
Спіють дні все менші, нерівні,
піють по півночі півні
і
ості, осокори,
рій ос
і ось
вже осінь
і
о
осінь
інь
нь.
Дозрівають довгі дні, як ярі яблука,
лине листя з лип,
плине воза скрип,
коло лісу колом ллється вигук зяблика.

Палиться під захід сонця неба палуба,
от отара в отаві,

сизі мряки сиваві,
в яслах яру ясний ястер ятрить яструба.

П’яне піано на піаніні трав
вітер заграв.
Спіють дні все менші, нерівні,
піють по півночі півні
і
ості, осокори,
рій ос
і ось
вже осінь

2) Прочитайте художні тексти, роздані вам на індивідуальних картках. Знайдіть у текстах фонетичні засоби образності, охарактеризуйте їх. Які з них найвиразніші? Чому? Обґрунтуйте свою думку.

Практичне заняття № 4

Тема. Морфемно-словотвірний рівень аналізу художнього тексту

Контрольні запитання

1.Стилістичні функції суфіксів.

2.Стилістичні функції префіксів.

3.Повтор морфем.

4.Тавтологія.

5.Оказіональні слова.

Література

1. Кочан І. М. Лінгвістичний аналіз тексту: навч. посіб. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2008. – С. 167 - 193.

2. Літературознавчий словник-довідник / Р. Т. Гром'як, Ю. І. Ковалів та ін. – К.: ВІД "Академія", 1997. – 725 с.

3. Журавльова Н. М. Структура та стилістична роль складних іменників у народнопісенній мові / Н. М. Журавльова // УМЛШ. - 1984. – № 12.

4. Ковальов В. П. Словотвір художніх неологізмів / В. П. Ковальов // УМЛШ. – 1983. – №3.

5. Ленець К. В. Суфікси увиразнюють / К. Ф. Ленець // Культура слова. – 1978. – Вип. 15.

6. Сагач Г. М. Деякі функції засобів експресивного словотвору в сучасній українській поезії / Г. М. Сагач // Культура слова. – 1983. – Вип. 24.

7. Шевчук О. С. Стилістичні функції словотворчих засобів / О. С. Шевчук // УМЛШ. – 1987. – №5.

Проблемні запитання

1. Яку функцію виконує морфема в ієрархічній системі мови?

2. Яку функцію у слові виконують префікси? Яка існує класифікація префіксів за стилістичними ознаками і сферою уживання?

3. Доведіть, що афікси здатні насичувати текст додатковим змістом.

4. Яка роль афіксальних і кореневих повторів у тексті?

5. Проаналізуйте тавтологію як стилістичний прийом.

6. Що таке оказіональний словотвір? Назвіть групи новотворів за формальними і семантичними ознаками. У текстах яких стилів трапляються оказіоналізми?

Практичні завдання

1.Доберіть самостійно фрагменти художніх текстів із афіксальними та кореневими повторами, тавтологіями, оказіональними словотвірними одиницями. Доведіть, що вони здатні насичувати текст додатковим змістом.

2.3робіть морфемно-словотвірний аналіз одного із дібраних текстів за поданою схемою.

Схема морфемно-словотвірного аналізу тексту 1. Чи є у тексті специфічні афікси (префікси, суфікси)? Яка їх функція у тексті? 2. Чи спостерігаємо повтори морфем? З якою метою це робить автор? 3. Чи є у тексті оказіональні слова? За якою моделлю вони утворені? 4. Чи є у тексті тавтологія? Яка її функція?


Завдання для самостійної роботи

Законспектуйте в робочих зошитах основні положення статей, поданих у списку рекомендованої літератури.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 2027 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.02 с)...