Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проблемні завдання



1. Наведіть приклади з художньої літератури, які б ілюстрували зміну лексичного складу мови.

2. Проаналізуйте характерні явища стилістики сучасної української мови (колоквізація, субстандартизація, вульгаризація). Наведіть приклади з художніх текстів.

Практичні завдання

1. Запишіть у словничок такі терміни: полісемія, омонімія, паронімія, синонімія, антонімія, марковані слова, емоційні слова, виробничо-професійна лексика, діалектизми, жаргонізми, просторічна і лайлива лексика.

2. Доберіть самостійно фрагменти художніх текстів із синонімами, омонімами, паронімами, антонімами, маркованою і багатозначною лексикою, повторами, фразеологізмами. Зробіть фрагментарний аналіз уривків за поданою схемою.

Схема лексичного аналізу тексту 1. Текст якого функціонального стилю (підстилю) аналізується? 2. Визначте словниковий склад тексту за походженням. Доведіть доцільність уживання саме такого співвідношення лексики в аналізованому тексті. 3. Яке співвідношення нейтральної і стилістично маркованої лексики? 4. Чи є у тексті багатозначні слова? Яка їх роль (для створення образності, каламбурів, досягнення комічного чи іншого ефекту)? 5. Знайдіть у тексті синоніми та з'ясуйте їх роль. 6. Визначте, чи є у тексті антоніми. З якою метою вони вжиті? 7. Визначте роль паронімів та омонімів у тексті, якщо вони є. 8. Чиє у тексті маркована лексика? Яка її функція? 9. Чиє у творі пасивна лексика? З якою метою її вживає автор? 10. Чи є у тексті тропи, побудовані на переносному уживанні слова? Які саме? 11. Зверніть увагу на лексичні повтори та прокоментуйте їх функцію.

Завдання для самостійної роботи

Законспектуйте в робочих зошитах основні положення статей, поданих у списку рекомендованої літератури.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 567 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...