Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета роботи. Вивчити контрольно-вимірювальні пристрої для перевірки геометричної точності верстата; скласти схеми перевірки геометричної точності вузлів верстата i



Вивчити контрольно-вимірювальні пристрої для перевірки геометричної точності верстата; скласти схеми перевірки геометричної точності вузлів верстата i точності взаємного розташування цих вузлів на верстатах; придбати практичні навички по вимірюванню геометричної точності верстатів.

7.2 Обладнання, прилади, інструменти

Токарно-гвинторізний верстат; магнітний індикаторний стояк; контрольні оправки; перевірочні лінійка i косинець; жорсткі центри; мікрометр; кругомiр.

7.3 Теоретичні відомості

В умовах підвищення якості деталей, їх довговічності i надійності особливе значення набуває точність виконання операцій на металорізальних верстатах.

Точність обробки на верстаті характеризується величиною відхилень розмірів, форми i відносного положення елементів поверхні, яка отримується, від відповідних параметрів заданої геометричної поверхні. В зв'язку з цим перевіряють точність виготовлення окремих елементів верстата: геометричну форму посадочних поверхонь (непрямолiнiйнiсть, неплощиннiсть, овальність, конуснiсть), точність обертання шпинделя, прямолiнiйнiсть або площинність напрямних поверхонь столів, прямолiнiйнiсть переміщень супортів, точність ходових гвинтів i т.д. Контролю належить i правильність взаємного положення i руху вузлів, i елементів верстата. До них відносяться: розташування поверхонь, паралельність або перпендикулярність напрямних i поверхонь столів відносно шпинделів, спiввiснiсть або паралельність останніх i т.д. Точність верстатів регламентується відповідними державними стандартами України "Норми точності". Для кожного типу габариту i класу точності верстата розроблена певна кількість інструментальних перевірок геометричної точності, які проводяться у статичному стані. В якості перевірочних інструментів використовують перевірочні i лекальні лінійки, контрольні оправи, рівні, щупи, індикатори і мініметри, оптичні прилади і спеціальні пристрої. Перевірка на точність токарно-гвинторізного верстата нормального класу точності з найбільшим діаметром оброблювального виробу 400 мм за ДСТУ 18097-72 проводиться у наведеній нижче послідовності.

7.3.1 Перевірка прямолінійності поздовжнього переміщення супорта у горизонтальній і вертикальній площинах

У центрах передньої 4 (рисунок 7.1) і задньої 5 бабок вста­новлюють оправку 2 з циліндричною вимірювальною поверхнею. Різцетримач розташовують як можна ближче до осі центрів верстата. На супорті 1 укріпляють індикатор 3. При перевірці прямолінійності поздовжнього переміщення супорта вимірювальний наконечник індикатора підводиться до зіткнення з оправкою збоку (рисунок 7.1, б) або зверху (рисунок 7.1, а) в залежності від виду перевірки.

Рисунок 7.1 – Схема установки індикатора для перевірки прямолінійності поздовжнього переміщення супорта у горизонтальній і вертикальній площинах

При цьому вимірювальний наконечник індикатора спрямовується до вісі оправки, перпендикулярно до твірної. Супорт переміщують у поздовжньому напрямку на всю довжину ходу. Відхилення визначають як найбільшу алгебраїчну різницю показань індикатора. (Якщо показання індикатора на кінцях оправки не однакові, то з результатів відхилень слід відняти похибку, яка викликана установкою оправки).

Допустимі відхилення на довжині 500 мм:

у позиції а – 0.012 мм;

у позиції б – 0.020 мм.

7.3.2 Перевірка одновисотності осі обертання шпинделя передньої бабки і осі отвору пінолі задньої бабки по відношенню до напрямних станини у вертикальній площині

У центрах передньої 1 (рисунок 7.2) і задньої 5 бабок встановлюють оправку 2 з циліндричною вимірювальною поверхнею довжиною, яка дорівнює максимальному діаметру Д = 400 мм заготовки, яку встановлюють на верстаті. На супорті 4 встановлюють індикатор 3 так, щоб його вимірювальний наконечник торкався б вимірювальної поверхні оправки і був би спрямований до її осі, перпендикулярно до верхньої твірної.

Рисунок 7.2 – Схема установки індикатора для перевірки одновисотності осі обертання шпинделя передньої бабки і осі отвору пінолі задньої бабки по відношення до напрямних станини у вертикальній площині

Супорт переміщують на довжину, яка дорівняє Д. Після першого вимірювання шпиндель повертають на 180° і роблять друге вимірювання.

Відхилення визначають як середню арифметичну результатів двох зазначених вимірів, кожний з яких визначається алгебраїчною різницею показань індикатора на кінцях оправки.

Допустиме відхилення 0.030 мм.

7.3.3 Перевірка паралельності переміщення задньої бабки переміщенню супорта у вертикальній і горизонтальній площинах

Супорт 1 (рисунок 7.3) і задню бабку 4 встановлюють у крайнє праве положення на напрямних станини. Піноль 3 всовують в задню бабку на 0.8 ходу і затискають. На супорті укріпляють індикатор 2 так, щоб його вимірювальний наконечник торкався пінолі задньої бабки і був спрямований до твірної.

Супорт і задню бабку переміщують одночасно, зберігаючи відстань між супортом і задньою бабкою постійною по всій довжині хода задньої бабки, з зупинками для вимірювання не більш ніж через 0.3 довжини хода. Задню бабку закріплюють.

Відхилення визначають як найбільшу алгебраїчну різницю показань індикатора при первісному і наступному положеннях задньої бабки і супорта.

Рисунок 7.3 – Схема установки індикатора для перевірки паралельності переміщення задньої бабки переміщенню супорта

Допустимі відхилення на довжині 500 мм:

у вертикальній площині – 0.30 мм;

у горизонтальній площині – 0.20 мм.

7.3.4 Перевірка радіального биття конічного отвору шпинделя передньої у торця і на довжині L

В отвір шпинделя 1 (рисунок 7.4) встановлюють контрольну оправку 3 з циліндричною вимірювальною поверхнею. На нерухомій частині верстата укріпляють індикатор 2 так, щоб його вимірювальний наконечник торкався вимірювальної поверхні оправки.

Рисунок 7.4 – Схема установки індикатора для перевірки радіального биття конічного отвору шпинделя передньої бабки

Шпиндель приводять до обертання. При кожному вимірюванні шпиндель повинен здійснити не менше двох обертів.

Допустиме биття на кінці шпинделя – 0.010 мм і на відстані L = 200 мм від кінця – 0.016 мм.

7.3.5 Перевірка паралельності осі обертання шпинделя передньої бабки поздовжньому переміщенню супорта у вертикальній і горизонтальній площинах

В отвір шпинделя 1 (рисунок 7.5) вставляють контрольну оправку 3.

Рисунок 7.5 – Схема установки індикатора для перевірки паралельності осі обертання шпинделя передньої бабки поздовжньому переміщенню супорта

На супорті 4 укріпляють індикатор 2 так, щоб його вимірювальний наконечник торкався циліндричної вимірювальної поверхні оправки.

Супорт переміщують у поздовжньому напрямку на довжину L = 200 мм.

Виміри роблять по двом діаметрально протилежним твірним оправки (при повороті шпинделя на 180°).

Відхилення визначають як середню арифметичну результатів не менш ніж двох вимірів у кожній площині, кожній з яких визначають як найбільшу алгебраїчну різницю показань індикатора при переміщенні супорта.

Допустимі відхилення:

у позиції а – 0.016 мм;

у позиції б – 0.08 мм на довжині 200 мм.

7.3.6 Перевірка паралельності поздовжнього переміщення верхніх полозків супорта осі обертання шпинделя передньої бабки у вертикальній площині

В отвір шпинделя 1 (рисунок 7.6) встановлюють контрольну оправку 3.

На верхніх полозках супорта 4 укріпляють індикатор 2 так, щоб його вимірювальний наконечник торкався циліндричної вимірювальної поверхні оправки. Верхні полозки супорта переміщують вздовж осі шпинделя.

Виміри роблять не менш ніж в трьох поперечних перерізах оправки - крайніх і середньому.

Для визначення найбільшого показання індикатора у кожному з положень супорта верхню частину супорта (поперечні полозки) переміщують у поперечному напрямку вперед і назад.

Вимірюють по двом діаметрально протилежним твірним оправки (при повороті шпинделя на 180°).

Рисунок 7.6 – Схема установки індикатора для перевірки паралельності поздовжнього переміщення верхніх полозків супорта осі обертання шпинделя передньої бабки у вертикальній площині

Допуск 0.020мм на довжині L = 200мм.

7.3.7 Перевірка паралельності переміщення пінолі в напрямку поздовжнього переміщення супорта у вертикальній і горизонтальній площинах

Піноль 3 (рисунок 7.7) всовують в задню бабку 4 і затискують. На супорті 1, який встановлено поруч, укріпляють індикатор 2 так, щоб його вимірювальний наконечник торкався поверхні пінолі і був спрямований до її осі, перпендикулярно до твірної.

Рисунок 7.7 – Схема установки індикатора для перевірки паралельності переміщення пінолі напрямку поздовжнього переміщення супорта

Піноль звільняють, висувають на довжину більше 50 мм і знову затискають.

Супорт переміщують в поздовжньому напрямку в бік передньої бабки так, щоб вимірювальний наконечник знову торкнувся твірної пінолі в тій же самій точці, що й при первісній установці.

Відхилення в кожній з площин визначають як найбільшу величину алгебраїчної різниці показань індикатора в двох вказаних положеннях пінолі і супорта.

Допустимі відхилення на довжині 50 мм:

у позиції а – 0.010 мм:

у позиції б – 0.008 мм.

7.3.8 Перевірка паралельності осі конічного отвору пінолі задньої бабки переміщенню супорта у вертикальній і горизонтальній площинах

В отвір пінолі 3 (рисунок 7.8) задньої бабки встановлюють контрольну оправку 1.

На супорті 4 встановлюють індикатор 2 так, щоб його вимірювальний наконечник торкався б циліндричної вимірювальної поверхні оправки. Супорт переміщують в поздовжньому напрямку на довжину L = 200 мм.

Похибку визначають як середнє арифметичне результатів трьох вимірювань.

Допускається 0.020 мм на довжині 200 мм.

Рисунок 7.8 – Схема установки індикатора для перевірки паралельності осі конічного отвору пінолі задньої бабки переміщенню супорта

7.4 Послідовність виконання роботи

1) Ознайомитись з призначенням токарно-гвинторізного верстата і його основними вузлами.

2) Ознайомитись з контрольно-вимірювальними пристроями для перевірки геометричної точності верстатів.

3) Перевірити верстат на точність по раніш викладеній методиці. Результати вимірів занести до протоколу лабораторної роботи (таблиця 7.1).

Таблиця 7.1 – Перевірка на точність токарно-гвинторізного верстата

№ п/п Найменування перевірки Ескіз установки Відхилення
допустимі фактичні
І        
         

7.5 Порядок оформлення звіту

Звіт про лабораторну роботу повинен містити в собі:

1) Найменування роботи.

2) Мету роботи.

3) Перелік обладнання, приладів, інструментів.

4) Протокол лабораторної роботи, складений за таблицею 7.1.

5) Висновки.


Зміст

Стор.

Лабораторна робота № 1 “Токарно-гвинторізні верстати”.................... 3

1.1 Мета роботи..................................................................................... 3

1.2 Обладнання, пристрої, інструменти............................................... 3

1.3 Теоретичні відомості....................................................................... 4

1.3.1 Загальні відомості про токарні верстати................................. 4

1.3.2 Токарно-гвинторізний верстат моделі 16К20......................... 4

1.3.2.1 Призначення верстата........................................................ 4

1.3.2.2 Основні частини та ограни керування верстата............... 6

1.3.2.3 Технічна характеристика верстата.................................. 16

1.3.2.4 Види рухів та їх налагодження....................................... 16

1.3.2.5 Нарізування багатоходових різьб................................... 18

1.3.2.6 Обробка конічних поверхонь.......................................... 19

1.3.2.7 Стандартні пристрої до верстата.................................... 20

1.4 Порядок виконання роботи........................................................... 25

1.5 Зміст звіту....................................................................................... 25

Лабораторна робота № 2 “Паспортизація токарно-гвинторізного

верстата”............................................................................................... 26

2.1 Мета роботи................................................................................... 26

2.2 Обладнання, пристрої, інструменти............................................. 26

2.3 Теоретичні відомості..................................................................... 26

2.3.1 Загальні відомості................................................................... 26

2.3.2 Основні дані верстата............................................................. 27

2.3.3 Механізм головного руху...................................................... 29

2.3.4 Механізм подач....................................................................... 30

2.4 Порядок виконання роботи........................................................... 30

2.5 Зміст звіту....................................................................................... 30

Лабораторна робота № 3 “Налагодження токарно-гвинторізного

верстата”............................................................................................... 33

3.1 Мета роботи................................................................................... 33

3.2 Обладнання, пристосування, інструмент, наочні приладдя........ 33

3.3 Теоретичні відомості..................................................................... 33

3.3.1 Призначення, основні частини і органи керування верстата 33

3.3.2 Технічна характеристика токарно-гвинторізного верстату

моделі 16К20............................................................................ 36

3.3.3 Кінематика верстату................................................................ 36

3.4 Порядок виконання роботи........................................................... 46

3.5 Зміст звіту....................................................................................... 46

Лабораторна робота № 4 “Свердлильні верстати”............................... 47

4.1 Мета роботи................................................................................... 47

4.2 Обладнання, пристрої, інструменти............................................. 47

4.3 Теоретичні відомості..................................................................... 47

4.3.1 Загальні відомості про свердлильні верстати........................ 47

4.3.2 Вертикально-свердлильний верстат моделі 2Н118............... 49

4.3.2.1 Призначення верстата...................................................... 49

4.3.2.2 Основні частини та ограни керування верстата............. 49

4.3.2.3 Технічна характеристика верстата.................................. 51

4.3.2.4 Види рухів та їх налагодження....................................... 51

4.3.2.5 Допоміжний інструмент та нормальні пристрої............. 52

4.4 Порядок виконання роботи........................................................... 55

4.5 Зміст звіту....................................................................................... 56

Лабораторна робота № 5 “Фрезерні верстати”..................................... 57

5.1 Мета роботи................................................................................... 57

5.2 Обладнання, пристрої, інструменти............................................. 57

5.3 Теоретичні відомості..................................................................... 57

5.3.1 Загальні відомості про фрезерні верстати............................. 57

5.3.2 Універсальний консольно-фрезерний верстат моделі 6Р82.. 59

5.3.2.1 Призначення верстата....................................................... 59

5.3.2.2 Основні частини та органи керування верстата............. 61

5.3.2.3 Технічна характеристика верстата.................................. 61

5.3.2.4 Стандартні пристрої до верстата.................................... 62

5.4 Порядок виконання роботи........................................................... 63

5.5. Зміст звіту...................................................................................... 63

Лабораторна робота № 6 “Шліфувальні верстати”............................... 65

6.1 Мета роботи................................................................................... 65

6.2 Обладнання, пристрої, інструменти............................................. 65

6.3 Теоретичні відомості..................................................................... 65

6.3.1 Загальні відомості про шліфувальні верстати....................... 65

6.3.2 Круглошліфувальний верстат моделі 3М151........................ 67

6.3.2.1 Призначення верстата...................................................... 67

6.3.2.2 Основні частини та органи керування верстата............. 67

6.3.2.3 Технічна характеристика верстата.................................. 70

6.3.2.4 Самозатискний плаваючий патрон.................................. 70

6.3.2.5 Балансування шліфувальних кругів................................ 70

6.3.2.6 Балансування шліфувальних кругів на верстаті............. 73

6.3.2.7 Правлення шліфувальних кругів.................................... 74

6.3.3. Плоскошліфувальний верстат моделі 3Б71М....................... 78

6.3.3.1 Призначення верстата...................................................... 78

6.3.3.2 Основні частини та органи керування верстата............. 79

6.3.3.3 Технічна характеристика верстата.................................. 81

6.3.4 Універсально-заточувальний верстат моделі 3В642............. 82

6.3.4.1 Призначення верстата...................................................... 82

6.3.4.2 Основні частини та органи керування верстата............. 82

6.3.4.3 Технічна характеристика................................................. 84

6.4 Порядок виконання роботи........................................................... 85

6.5 Зміст звіту....................................................................................... 86

Лабораторна робота № 7 “ Перевірка геометричної точності

токарного верстата ”............................................................................ 87

7.1 Мета роботи................................................................................... 87

7.2 Обладнання, прилади, інструменти.............................................. 87

7.3 Теоретичні відомості..................................................................... 87

7.3.1 Перевірка прямолінійності поздовжнього переміщення

супорта у горизонтальній і вертикальній площинах................. 88

7.3.2 Перевірка одновисотності осі обертання шпинделя

передньої бабки і осі отвору пінолі задньої бабки по

відношенню до напрямних станини у вертикальній площині.... 88

7.3.3 Перевірка паралельності переміщення задньої

бабки переміщенню супорта у вертикальній і горизонтальній

площинах...................................................................................... 89

7.3.4 Перевірка радіального биття конічного отвору шпинделя

передньої у торця і на довжині L................................................ 90

7.3.5 Перевірка паралельності осі обертання шпинделя передньої

бабки поздовжньому переміщенню супорта у вертикальній і

горизонтальній площинах........................................................... 91

7.3.6 Перевірка паралельності поздовжнього переміщення

верхніх полозків супорта осі обертання шпинделя передньої

бабки у вертикальній площині.................................................... 91

7.3.7 Перевірка паралельності переміщення пінолі в напрямку

поздовжнього переміщення супорта у вертикальній

і горизонтальній площинах........................................................ 92

7.3.8 Перевірка паралельності осі конічного отвору пінолі задньої

бабки переміщенню супорта у вертикальній і горизонтальній

площинах...................................................................................... 93

7.4 Порядок виконання роботи........................................................... 94

7.5 Зміст звіту....................................................................................... 94





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 470 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.022 с)...