Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення верстата. Універсальний консольно-фрезерний верстат моделі 6Р82 призначений для виконання різноманітних фрезерних робіт



Універсальний консольно-фрезерний верстат моделі 6Р82 призначений для виконання різноманітних фрезерних робіт, в тому числі для фрезерування гвинтових канавок, для чого стіл може повертатись навколо своєї вертикальної осі. Верстат використовується у одиничному та великосерійному виробництві.

Універсальний консольно-фрезерний верстат моделі 6Р82 (рисунок 5.1) ззовні майже не відрізняється від горизонтальних верстатів, але має поворотний стіл, який крім можливості переміщення в трьох взаємно перпендикулярних напрямках може повертатись навколо своєї вертикальної вісі на кут ±45º. Це дозволяє оброблювати на верстаті гвинтові канавки та нарізувати косозубі колеса.

Рисунок 5.1 – Основні частини та органи керування універсально-фрезерного верстата моделі 6Р82


5.3.2.2 Основні частини та органи керування верстата

Основні частини та органи керування (рисунок 5.1):

1 – станина;

2, 6 – кнопкова станція;

3 – коробка переключення швидкостей;

4 – електродвигун головного руху;

5 – лімб частоти обертання шпинделя;

7 – коробка швидкостей (у корпусі станини);

8 – хобот;

9 – шпиндель;

10 – підвіски;

11 – рукоятка вмикання поздовжньої подачі;

12 – стіл;

13 – поворотна частина;

14 – поперечні полозки;

15 – консоль;

16 – фундаментна плита;

17 – рукоятка переключення подач;

18 – лімб із величинами подач;

19 – механізм переключення подач;

20 – коробка подач.

5.3.2.3 Технічна характеристика верстата

Розміри робочої поверхні столу, мм:

ширина........................................................................................... 320

довжина....................................................................................... 1250

Найбільші переміщення столу, мм:

поздовжнє...................................................................................... 800

поперечні:

механічне................................................................................ 240

від руки.................................................................................. 250

вертикальне:

механічне................................................................................ 360

від руки.................................................................................. 380

Найбільший кут повороту столу........................................................ ±45°

Кількість частот обертання шпинделя................................................... 18

Частота обертання, хв.-1............................................................. 31,5–1600

Кількість подач столу............................................................................. 18

Подача, мм/хв.:

поздовжня............................................................................ 25 – 1250

поперечна............................................................................ 25 – 1250

вертикальна....................................................................... 8,3 – 416,6

5.3.2.4 Стандартні пристрої до верстата

Пристрої для закріплення ріжучого інструмента, на фрезерних верстатах або допоміжні інструменти фрезерних верстатів дозволяють встановлювати на верстаті насадні, хвостові, кінцеві фрези та фрезерні головки. Конструкція допоміжного інструмента залежить від конструкції кріпильно-приєднувальної частини фрези, оформлення приєднувальних елементів верстата, співвідношення розмірів фрези і шпинделі та ряду інших факторів.

Фрези, що мають циліндричний хвостовик, закріплюються в цангових або інших центруючих вісь фрези патронах, а сам патрон кріпиться в шпинделі верстата. Фрези з конічним хвостовиком можуть безпосередньо закріплюватись шпинделі або через втулку. Слід зазначити, що конус шпинделя ряду верстатів має конусність 7:24, при цьому кут конуса перевищує кут тертя втулки об шпиндель і з'єднання стає несамогальмуючим, що вимагає примусового затягування інструмента в отвір шпинделя. Це затягування здійснюється шомполом, тобто довгою шпилькою, яку вкручено в різьбовий отвір хвостовика фрези. Крутний момент передається зі шпинделя через сухарі і торцеві пази втулки на корпус фрези.

Насадні фрези своїм отвором базуються на оправці. При консольному розташуванні фрези крутний момент передається поздовжньою шпонкою, а гвинт закріплює фрезу на оправці. Циліндричні насадні фрези закріплюються на довгій оправці. Положення набору фрез уздовж осі фіксується також настановними кільцями (рисунок 5.2). Оправка 5 одним кінцем кріпиться в шпинделі 1, а іншим – у серзі або підвісці верстата. Двоопорне закріплення підвищує твердість технологічної системи. При роботі набором фрез для регулювання відстані між фрезами іноді використовується розсувне кільце 3.

Рисунок 5.2 – Встановлення фрези на оправці

Торцеві фрези великого діаметра (понад 250 мм) кріпляться на шпинделі чотирма гвинтами, центруються пояском шпинделя, а крутний момент передається двома торцевими шпонками.

Верстатні пристрої використовуються для встановлення заготовок на столі, тобто для орієнтації заготовок щодо координатних осей та для надійного закріплення їх в цьому положенні.

Для фрезерних верстатів характерно широке застосування таких універсальних пристроїв, як верстатні лещата, столи, ділильні головки та елементарні затискні пристрої (рисунок 5.3). В умовах серійного і масового виробництва застосовують спеціальні пристрої для обробки конкретної заготовки або групи заготовок. В ряді випадків використовують додаткові пристрої, що розширюють технологічні можливості фрезерних верстатів: головки, які змінюють положення шпинделя, що дозволяє працювати фрезою з горизонтальною або вертикальною віссю; головки, що дозволяють довбати заготовку, вести копіювальні, роботи на звичайних фрезерних верстатах і т.п.

Верстатні лещата можуть мати, крім гвинтових, затискні елементи у вигляді ексцентриків, пневматичних камер, гідравлічних циліндрів, пружин, важелів і т.п. Розрізняють лещата неповоротні та поворотні щодо двох взаємно перпендикулярних осей. Лещата забезпечують надійне, швидке закріплення заготовки при малих власних розмірах та високій твердості. Існують лещата з одною рухливою губкою, які самоцентрують (із двома рухливими губками), з “плаваючими” губками, і т.п. В ряді випадків застосовують спеціальні губки, з особливою формою затискної поверхні для закріплення заготовок складної форми (циліндричних, для лопаток турбін і т.п.).





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 608 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...