Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оформлення перерахувань



В середині розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів можуть бути перерахування, що рекомендується позначати арабськими цифрами з дужкою: “1)”, “2)” і т. д. Перед перерахуванням ставиться двокрапка, складові перерахування закінчуються крапкою з комою, закінчується перерахування крапкою. Наприклад:

… підвищення ефективності моделювання РЕА досягається за рахунок:

1) пропуску операцій з нульовими компонентами;

2) використання стрічкового методу;

3) використання методу діакоптики;

4) використання методу «вирощування схеми».

Допускається виділяти складові перерахування простановкою дефіса замість нумерації. Наприклад:

… підвищення ефективності моделювання РЕА досягається за рахунок:

- пропуску операцій з нульовими компонентами;

- використання стрічкового методу;

- використання методу діакоптики;

- використання методу «вирощування схеми».

5.10. Оформлення переліку літературних джерел

Перелік використаних літературних джерел складається один для всіх розділів пояснювальної записки і має наскрізну нумерацію арабськими цифрами відповідно до послідовності використання посилання в тексті. Номер розділа у склад номера джерела не включається. Наприклад:

ПЕРЕЛІК ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Сташук В.Д. Розрахунки радіоелектронних кіл. - К.: УМК ВО, 1991.

2. Уваров Б.М. Механіка для радистів та електриків. - К.: ВМУРОЛ, 2002.

3. …

Посилання в тексті налітературні джерела даються в квадратних дужках у вигляді порядкового номера або сукупності порядкових номерів із переліку літературних джерел. Наприклад: “… [4]”, “… [5-9]” або “… [1, 4, 18]”.

5.11. Оформлення додатків

Кожний додаток повинен починатися з нової сторінки з друком слова "ДОДАТОК" прописними буквами, номера додатку та тематичного заголовка прописними буквами, які записуються по центру сторінки. Як і для заголовків основних та загальних розділів пояснювальної записки рекомендовано використовувати шрифт “Times New Roman” напівжирний розміром 16 pt. Наприклад:

ДОДАТОК 1. Лістинг програмного модуля NEWTON

Нумерація сторінок документа і додатків, що входять у нього, повинна бути наскрізною, якщо додатки не виконуються окремим документом.

Ілюстрації і таблиці додатків нумеруються в межах кожного додатка.

При наявності в документі більше одного додатку вони нумеруються арабськими цифрами. Наприклад, “ДОДАТОК 2” означає другий додаток документа.

При необхідності вміст кожного додатка розбивається на розділи, підрозділи, пункти, що нумеруються окремо у кожному додатку.

Номери пунктів та підпунктів додатку формуються, як і у випадку розділів основного тексту документу, де замість номера розділа стоїть номер додатку з буквою “Д”. Наприклад: “Д3.5.1.” означає перший підпункт п’ятого пункту Додатку 3.

Ілюстрації, таблиці, формули у додатках нумеруються в межах кожного додатка за правилами, що і для основного тексту документа. При формуванні номерів рисунків, таблиць в додатках перед цифрою ставиться прописна буква “Д”. Наприклад: “Рис. Д1.5.” означає п’ятий рисунок Додатку 1; “(Д2.1)” - перша формула Додатку 2.

При загальному посиланні на додаток після скороченого «додат.» вказується його номер. Наприклад: “… наведено у додат. 5”. При посиланні на ілюстрації, таблиці, формули в додатку до їх номера додається буква “Д”. Наприклад: “Рис. Д1.5.” означає п’ятий рисунок Додатку 1; “(Д2.1)” - перша формула Додатку 2; “Д3.5.1.” - перший підпункт п’ятого пункту Додатку 3.

6. Вимоги до супровідних документів випускної роботи

В поточному розділі наведено рекомендації до оформлення відгуку керівника бакалаврської випускної роботи (БВР), випускної роботи спеціаліста (ВРС) та наукового керівника магістерської атестаційної роботи та рецензії на них.

6.1. Відгук керівника БВР та ВРС

Бакалавр/спеціаліст може вважати дипломний проект або дипломну роботу виконаними, якщо:

- випускна робота має елементи новизни;

- проект/робота ґрунтується на достовірних фактологічних матеріалах;

- усі висновки достатньо обґрунтовані;

- розроблено рекомендації щодо впровадження у виробництво результатів проектування.

Зброшуровану пояснювальну записку співшукач надає керівникові для отримання відгуку, що оформляється на бланку (Додаток 4). Текст відгуку може бути надрукованим на комп’ютері або написаним розбірливим почерком.

Відгук складається в довільній формі із зазначенням:

1) головної мети дипломного проекту/дипломної роботи, в інтересах або на замовлення якої організації він виконаний (в рамках науково-дослідної роботи кафедри, підприємства, НДІ тощо);

2) відповідності виконаного дипломного проекту/дипломної роботи завданню;

3) ступеня самостійності при виконанні дипломного проекту/дипломної роботи;

4) своєчасності виконання робочого план-графіку;

5) рівня підготовленості дипломника до прийняття сучасних рішень;

6) умінь аналізувати необхідні літературні джерела, приймати правильні (інженерні, наукові) рішення, застосовувати сучасні системні та інформаційні технології, проводити фізичне або математичне моделювання, обробляти та аналізувати результати експерименту;

7) найбільш важливих теоретичних і практичних результатів, апробація їх (участь у конференціях, семінарах, оформлення патентів, публікація в наукових журналах тощо);

8) недоліків пояснювальної записки та тих, що виявилися в процесі підготовки випускної роботи;

9) висновків щодо відповідності якості підготовки випускної роботи вимогам ОКХ і можливості присвоєння співшукачеві кваліфікації бакалавра з радіоелектронних апаратів за напрямом «Радіоелектронні апарати», а для спеціаліста кваліфікації інженера-конструктора за одною із спеціальностей «Радіоелектронні апарати та засоби», «Біотехнічні та медичні апарати і системи», «Інтелектуальні технології мікросистемної радіоелектронної техніки», «Виробництво електронних засобів», «Електронна побутова апаратура».

10) інші питання, що характеризують професійні якості дипломника (рекомендація в аспірантуру тощо).

Приклад кінцівки відгуку керівника бакалаврської випускної роботи:

Вважаю, що випускна атестаційна робота <прізвище та ініціали> відповідає вимогам до випускних робіт освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», а автору може бути присвоєна кваліфікація бакалавра з радіоелектронних апаратів за напрямом «Радіоелектронні апарати».

Приклад кінцівки відгуку керівника випускної роботи спеціаліста:

Вважаю, що випускна атестаційна робота <прізвище та ініціали> відповідає вимогам до випускних робіт освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст», а автору може бути присвоєна кваліфікація інженера-конструктора за спеціальністю «Радіоелектронні апарати та засоби».

Керівник підписує відгук і проставляє дату.

6.2. Рецензія на випускну роботу бакалавра/спеціаліста

Підписані завідувачем кафедрою пояснювальна записка на направлення (бланк наведено в Додатку 5) на рецензування передаються співшукачем призначеному кафедрою фахівцю для рецензування. До захисту випускної роботи бакалавра/спеціаліста подається одна рецензія, яка може бути внутрішньою або зовнішньою. Внутрішнім рецензентом може бути співробітник іншої кафедри факультету (рекомендується секретарем ДЕК), зовнішнім – співробітник іншого факультету, підприємства чи організації.

Бланк рецензії наведено у Додатку 6. Загальний обсяг рецензії не обмежується. Проте, рекомендується утримуватися як від надмірно коротких, так і від дуже докладних рецензій.

Рецензія складається в довільній формі із зазначенням:

1) відповідності дипломного проекту/дипломної роботи затвердженій темі та завданню на дипломне проектування;

2) актуальності теми проекту або роботи;

3) реальності дипломного проекту/дипломної роботи (його виконання на замовлення підприємств, організацій, за науковою тематикою кафедри, НДІ тощо);

4) глибину техніко-економічного обґрунтування прийняття рішень;

5) ступеня використання сучасних досягнень науки, техніки, виробництва, інформативних та інженерних технологій;

6) оригінальності прийнятих рішень та отриманих результатів;

7) правильності проведених розрахунків і конструкторсько-технологічних рішень;

8) наявності і повноти експериментального (фізичного або математичного) підтвердження прийнятих рішень;

9) якості виконання пояснювальної записки, відповідності креслень вимогам ДСТУ, ЄСКД;

10) можливості впровадження результатів дипломного проекту/дипломної роботи;

11) недоліків дипломного проекту/дипломної роботи;

12) оцінки («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно») випускної роботи на думку рецензента;

13) висновку про можливість присвоєння студенту кваліфікації «Бакалавр з радіоелектронних апаратів».

Приклад кінцівки рецензії на бакалаврську випускну роботу:

Вважаю, що випускна атестаційна робота <прізвище та ініціали> відповідає вимогам до випускних робіт освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» і заслуговує на оцінку «відмінно», а автору може бути присвоєна кваліфікація бакалавра з радіоелектронних апаратів за напрямком «Радіоелектронні апарати».

Приклад кінцівки рецензії на випускну роботу спеціаліста:

Вважаю, що випускна атестаційна робота <прізвище та ініціали> відповідає вимогам до випускних робіт освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» і заслуговує на оцінку «відмінно», а автору може бути присвоєна кваліфікація інженера-конструктора за спеціальністю «Радіоелектронні апарати та засоби».

Загальна оцінка випускної роботи повинна логічно випливати зі змісту рецензії. Текст рецензії має бути надруковано на бланку (Додаток 4) або написано розбірливим почерком.

Рецензент підписує рецензію і проставляє дату. Підпис зовнішнього рецензента обов’язково завіряється печаткою установи, організації або підрозділу, де він працює.

6.3. Відгук наукового керівника магістерської роботи

Магістрант може вважати свою роботу виконаною, коли вона відповідає наступним умовам: робота містить достовірний фактичний цифровий матеріал, усі висновки достатньо обґрунтовані, робота має елементи новизни, розроблені рекомендації щодо впровадження результатів дослідження.

Повністю оформлену магістерську роботу магістрант надає для отримання відгуку науковому керівникові.

Відгук наукового керівника виконується на бланку (Додаток 4). Текст відгуку має бути надрукований на комп’ютері або написаним розбірливим почерком.

Відгук складається в довільній формі із зазначенням:

1) назви та актуальності теми;

2) глибини огляду літературних джерел;

3) глибини проробки найбільш важливих наукових питань, в яких виявилася самостійність, рівень теоретичної та практичної підготовки студента;

4) ступеню самостійності роботи;

5) рівню розкриття окремих питань магістерської роботи;

6) значущості висновків і практичних рекомендацій студента, основних результатів дослідження;

7) характеристики професійних та особистих якостей магістранта;

8) можливість подальшого розвитку досліджень (продовження навчання співшукача в аспірантурі, передача наукових наробок іншим співшукачам)

9) своєчасності виконання робочого плану-графіку;

10) недоліків дисертації та тих, що виявилися в роботі магістранта;

11) висновків щодо відповідності якості підготовки магістранта вимогам ОКХ і можливості присвоєння йому кваліфікації інженера-дослідника за одною із спеціальностей «Радіоелектронні апарати та засоби», «Біотехнічні та медичні апарати і системи», «Інтелектуальні технології мікросистемної радіоелектронної техніки».

Приклад кінцівки відгуку наукового керівника магістерської випускної роботи:

Вважаю, що випускна атестаційна робота <прізвище та ініціали> відповідає вимогам до випускних робіт освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр», а автору може бути присвоєна кваліфікація інженера-дослідника за спеціальністю «Біотехнічні та медичні апарати і системи».

Керівник підписує відгук і проставляє дату.

6.4. Рецензія на магістерську роботу

До захисту магістерської роботи подаються дві рецензії: внутрішня та зовнішня. Внутрішнім рецензентом може бути співробітник факультету, зовнішнім – інших факультетів або підприємств чи організацій.

При підготовці рецензії на магістерську роботу рецензентам слід мати на увазі, що зміст дисертації має виявити рівень загальнотеоретичної та спеціальної підготовки магістранта до профілю майбутньої роботи, його здатності та вміння використовувати теоретичні знання, уміння та досвід отримані у вищому навчальному закладі, для рішення інноваційних завдань із відповідної спеціальності.

Написанню рецензії має передувати уважний розгляд усіх розділів роботи, включаючи наведений фактичний матеріал і розрахунки, виявлення її переваг і недоліків у частині теоретичних положень і в практичному відношенні, а також у оформленні. Текст рецензії має бути надруковано на бланку (додаток 4) або написано розбірливим почерком.

Рецензія складається в довільній формі (Додаток 6). У тексті рецензії рекомендується уникати загальних фраз. Наприклад, таких як, «студент виконав велику роботу, справився зі складним завданням, зробив ряд цінних пропозицій».

У рецензії має бути обґрунтовано розкрито такі питання:

а) назва та актуальність теми;

б) відповідність об’єкта та предмета дослідження спеціальності;

в) характеристика виконаної роботи;

г) оцінка кожного розділу магістерської дисертації;

д) найбільш цікаві місця роботи;

е) обґрунтованість висновків і рекомендацій студента до впровадження виконаної ним роботи;

ж) перелік недоліків магістерської роботи;

з) загальна оцінка роботи та її відповідність вимогам до магістерських дисертацій із певної спеціальності («Радіоелектронні апарати та засоби», «Біотехнічні та медичні апарати і системи» або «Інтелектуальні технології мікросистемної радіоелектронної техніки»);

і) оцінка магістерської дисертації за чотирибальною системою («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно»);

к) висновок про можливість присвоєння студенту кваліфікації «Інженер-дослідник».

Загальна оцінка магістерської дисертації повинна логічно випливати зі змісту рецензії. Загальний обсяг рецензії не обмежується. Проте рекомендується утримуватися як від надмірно коротких, так і від дуже докладних рецензій, від переказу роботи або викладу подробиць, що не мають істотного значення для його загальної оцінки з погляду відповідності вимогам до магістерських дисертацій певної спеціальності.

Приклад кінцівки рецензії на магістерську випускну роботу:

Вважаю, що випускна атестаційна робота <прізвище та ініціали> відповідає вимогам до випускних робіт освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» і заслуговує на оцінку «відмінно», а автору може бути присвоєна кваліфікація інженера-дослідника за спеціальністю «Біотехнічні та медичні апарати і системи».

Рецензент підписує рецензію і проставляє дату. Підпис зовнішнього рецензента завіряється печаткою установи, організації або підрозділу, де він працює.

7. Рекомендації щодо підготовки доповіді

Доповідь слід починати словами «Шановний голово, шановні члени Державної екзаменаційної комісії! До Вашої уваги пропонується дипломна робота/дипломний проект/магістерська дисертація на тему …». Якщо робота є складовою частиною комплексної розробки, то це потрібно зазначити.

В доповіді слід уникнути переказу вмісту пояснювальної записки (…в першому розділі наведено огляд існуючих …) та графічної частини випускної роботи (… на плакаті наведено збиральний кресленик такого-то вузла).

При захисті дипломного проекту у доповіді в лаконічній формі потрібно висвітлити наступне:

- актуальність теми;

- постановку задачі;

- особливості вирішення поставленої перед дипломником задачі;

- розроблені автором схеми електричні (якщо мало місце), конструкція функціонального вузла, збиральний кресленик вузла, конструкція апарату, збиральний кресленик блока, кресленики окремих деталей;

- перелічити висвітлені в проекті питання економіки та охорони праці.

Потрібно особливо підкреслити, якщо результати роботи було впроваджено на певному підприємстві або організації.

Для бакалаврських дипломних робіт, дипломних робіт спеціаліста та магістерських дисертацій рекомендується така структура доповіді:

- актуальність теми;

- постановка задачі;

- які способи/методи/методики вирішення поставленої задачі були розроблені дипломником;

- які математичні моделі були запропоновані у роботі;

- які алгоритми вирішення поставленої задачі були розроблені дипломником;

- наукова новизна запропонованих рішень, їх інноваційність;

- практична цінність отриманих результатів;

- апробація (на яких наукових конференціях доповідалися результати дослідження, в яких наукових виданнях було опубліковано статті/тези.

Під час доповіді потрібно звертатися до відповідних креслень та плакатів.

Завершити доповідь слід словами «Доповідь завершено. Дякую за увагу!».

Текстова інформація на слайдах має бути лаконічною. Презентація має логічно доповнювати, але не повторювати текст доповіді. Не слід розміщувати на слайдах фрази з доповіді.

Перший слайд презентації повинен містити назву випускної кваліфікаційної роботи відповідно до наказу, прізвище та ім’я дипломника, прізвище, ініціали, науковий ступінь, учене звання керівника роботи.

На другому слайді розміщують чітко та лаконічно сформульовану постановку задачі, а для магістерських дисертацій – мету, об’єкт та предмет дослідження.

На наступних 1…2 слайдах надають стислу інформацію щодо результату аналізу існуючих рішень поставленої задачі та висновків, зроблених на основі цього аналізу. Так, наприклад, магістерська дисертація, ДРС або БДР слід навести список методів (алгоритмів), що були досліджені, а у презентації БДП або БПС – список проаналізованих програмних продуктів/апаратних засобів, аналогічних розробленому в дипломному проекті, із зазначенням їх недоліків.

Далі на слайдах розміщують результати виконаної роботи.

Для бакалаврських дипломних проектів та дипломних проектів спеціаліста:

- функціональна, структурна схеми апарату, що проектується, електрична принципова схема функціонального вузла для опису його функціонування;

- розроблені автором схеми електричні (якщо мало місце), конструкція апарату, конструкція функціонального вузла, збиральний кресленик вузла, збиральний кресленик блока, кресленики деталей.

Для магістерської дисертації, дипломної роботи спеціаліста або бакалаврської дипломної роботи – теоретичний виклад, формули.

На передостанніх слайдах слід навести порівняльні таблиці, графіки, діаграми, які доводять достовірність отриманих результатів, демонструють їх практичну або науково-практичні цінність.

В кінці презентації наводять чітко й лаконічно сформульовані висновки, а для магістерської дисертації ще й обов’язкові наукові результати (наукову новизну).

Доповідь і презентація повинні бути добре узгодженими у часі. Готуючись до виступу, потрібно обов’язково принаймні один раз проговорити доповідь вголос, одночасно запустивши презентацію, та засікти час свого виступу. Виступ про результати бакалаврського дипломного проекту, бакалаврської дипломної роботи має бути розрахований на 7…10 хвилин. Виступ про результати дипломної роботи спеціаліста, дипломного проекту спеціаліста, магістерської дисертації – на 10…15 хвилин.

8. Захист випускної кваліфікаційної роботи

Захист студентом випускної кваліфікаційної роботи бакалавра/ спеціаліста/магістра відбувається на засіданні Державної екзаменаційної комісії (ДЕК). До діяльності ДЕК відноситься перевірка науково-теоретичної, навчальної та практичної підготовки майбутніх бакалаврів/спеціалістів/ магістрів, вирішення питання про присвоєння їм відповідної кваліфікації та про видачу диплома (з відзнакою або без відзнаки), розробка пропозицій про подальше вдосконалення підготовки на кафедрі. До складу ДЕК входять викладачі факультету та працівники промисловості, голова призначається ректором НТУУ “КПІ”.

Засідання ДЕК провадяться у терміни, що визначаються навчальними планами, згідно розкладу, що затверджується деканом факультету. Розклад роботи ДЕК доводиться до загалу за місяць до початку засідань. Запис студентів на захист провадить секретар ДЕК після оголошення розкладу.

За 2…3 дні до початку захисту студент повинен залишити секретарю ДЕК:

- довідку з деканату факультету про повне виконання їм навчального плану та успішну здачу всіх іспитів та заліків;

- виписку з усіма оцінками за період навчання по теоретичним дисциплінам, курсовим проектам, роботам та практиці;

- відгук керівника випускної роботи;

- рецензію на випускну роботу;

- залікову книжку.

В день захисту студент подає до ДЕК пояснювальну записку, креслення та графічні матеріали. За бажанням студента, можливо додати інші матеріали, які характеризують якість випускної роботи: зразки конструкцій, фотографії, авторські свідоцтва, статті, тези доповідей тощо.

Захист випускної роботи бакалаврів/спеціалістів/магістрів провадиться на відкритому засіданні ДЕК. Голова комісії надає слово для захисту студентові і оголошує тему випускної роботи. Після доповіді по суті виконаної роботи студент відповідає на запитання членів ДЕК та присутніх на засіданні. Оголошується відгук керівника, слухаються зауваження членів ДЕК та присутніх. Далі студентові надається заключне слово для відповіді на зауваження.

Далі на закритому засіданні ДЕК визначає оцінки студентів, що захищалися в поточний день захисту та приймає рішення щодо присвоєння освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра/спеціаліста/магістра за напрямом підготовки. В день захисту після оформлення протоколів оголошуються всі рішення ДЕК. Без підписів голови комісії та членів ДЕК, які були присутні на засіданні, протокол вважається недійсним.

Захист дипломних проектів (робіт) може здійснюватися як в університеті, так і на підприємствах, в науково-дослідних інститутах та організаціях різних форм власності, де виконувалось дипломне проектування за тематикою, та отримані результати мають науково-теоретичний або практичний інтерес.

Захист, як правило, проводиться у такій послідовності:

– оголошення головою/секретарем ДЕК прізвища, імені та по батькові дипломника, теми його випускної роботи та загальних результатів навчання за програмою (кількість оцінок “відмінно”, “добре”, “задовільно”) – до 1 хвилини;

– доповідь студента (відповідно 8/10/15 хвилин) у довільній формі про сутність проекту (роботи), основні технічні (наукові) рішення, отримані результати та ступінь виконання завдання на дипломне проектування. При цьому можуть використовуватися різні форми візуалізації доповіді: обов’язковий графічний матеріал проекту, визначений завданням на дипломне проектування, слайди, мультимедійні проектори, аудіо-, відеоапаратура, тощо;

– демонстрація експерименту (1…2 хвилини). Залежно від часу, який необхідний для демонстрації експерименту в повному обсязі, або можливості розміщення експериментального обладнання, макетів, зразків тощо ця демонстрація може проводитися або безпосередньо на засіданні ДЕК, або напередодні захисту в лабораторії, де знаходиться експериментальний зразок, за присутності членів ДЕК, яким головою комісії доручено ознайомлення з експериментальною частиною ДП (ДР).

– відповіді на запитання членів комісії (до 10…15 хвилин);

– оголошення секретарем ДЕК відгуку керівника або виступ керівника зі стислою характеристикою роботи випускника в процесі дипломного проектування, ступеня його самостійності у вирішенні питань завдання на дипломне проектування, сильні та слабкі сторони як майбутнього фахівця, можливість присвоєння кваліфікації, особиста думка щодо подальшого використання (до 2-х хвилин);

– оголошення секретарем ДЕК рецензії на дипломний проект (роботу);

– відповіді студента на зауваження керівника проекту (роботи) та рецензента (до 1 хвилини);

– оголошення голови ДЕК про закінчення захисту.

Захист комплексного дипломного проекту (роботи), як правило, планується і проводиться на одному засіданні ДЕК, причому студенту, який захищається першим, доручається доповісти як про загальну частину проекту (роботи), так і про індивідуальну частину зі збільшенням (за необхідності) часу на доповідь. Усі студенти, які виконували комплексний проект (роботу), повинні бути повною мірою обізнані із загальною частиною проекту і готові до запитань членів комісії не тільки з індивідуальної, а й із загальної частини проекту.

Захист ДП (ДР) вітчизняними студентами здійснюється, як правило, державною мовою. Дозволяється захист російською мовою (зокрема, іноземним студентам) або будь-якою іноземною мовою (англійською, німецькою, французькою тощо), які студент вивчав в університеті. Рішення про допуск до захисту дипломного проекту (роботи) іноземною мовою приймає на своєму засіданні до початку роботи ДЕК випускова кафедра за заявою студента та за наявності реферату його дипломного проекту (роботи), виконаного іноземною мовою обсягом 10…15 сторінок зі стислим викладенням основних положень проекту. Підставою для захисту іноземною мовою є витяг з протоколу цього засідання, а також згода голови ДЕК. Останній, залежно від рівня володіння відповідною мовою членами ДЕК, визначає необхідність присутності на захисті перекладача. Перекладачем можуть бути викладачі випускової кафедри або студенти старших курсів факультету лінгвістики університету, яких призначає декан цього факультету на прохання завідувача випускової кафедри зі спеціальності. Студент-перекладач повинен бути заздалегідь обізнаним з основними поняттями та термінологією за тематикою проекту (роботи) шляхом вивчення реферату дипломного проекту, виконаного іноземною мовою. Запитання членів комісії можуть бути будь-якою мовою (українською, російською або іноземною), а відповіді студента, якщо не буде іншого прохання членів комісії, – іноземною мовою. Оголошення відгуку керівника проекту (роботи) та рецензії здійснюються мовою оригіналів цих документів, а оформлення протоколу засідання ДЕК – державною мовою із зазначенням у ньому мови захисту.

Повторний захист проекту (роботи) з метою підвищення оцінки не дозволяється.

Студентам, які успішно захистили дипломний проект (роботу) рішенням ДЕК видається диплом встановленого зразка певного освітньо-кваліфікаційного рівня про закінчення університету, отримання певного рівня вищої освіти (базової або повної) та професійної кваліфікації відповідно до навчального плану з напряму підготовки або спеціальності.

Диплом з відзнакою видається студенту, який отримав підсумкові оцінки “відмінно” не менше як з 75% усіх навчальних дисциплін (включаючи оцінки за результатами державної атестації на попередньому рівні), індивідуальних завдань, курсових проектів (робіт), практик, передбачених навчальним планом, а з інших – оцінки “добре” за весь термін навчання (за програмами “бакалавр”, “бакалавр-спеціаліст” або “бакалавр-магістр”), захистив дипломний проект (роботу) з оцінкою “відмінно”.

Якщо результати захисту дипломного проекту (роботи) не відповідають вимогам державних стандартів і встановленим критеріям, студенту, за рішенням ДЕК, виставляється оцінка “незадовільно”.

Студентам, які були допущені деканом факультету (директором інституту) до державної атестації, але з поважної, документально підтвердженої причини не змогли пройти її своєчасно, за поданням декана факультету (директора інституту) та згодою голови ДЕК керівництвом університету може бути визначена дата проведення додаткового засідання з прийому екзамену або захисту ДП (ДР).

Студентам, які не були допущені до державної атестації, оскільки з поважних причин, підтверджених документально, не мали можливості підготуватися до неї, ректором за поданням декана факультету (директора інституту) може бути продовжено строк навчання до наступної державної атестації, але не більше ніж на один рік.

ЛІТЕРАТУРА

1. Положення про організацію дипломного проектування та державної атестації студентів НТУУ “КПІ” [Текст] / Уклад. В. Ю. Угольніков. За заг. ред. Ю.І. Якименка – К.: ВПК “Політехніка”, 2006. – 84 с.

2. Рекомендації щодо змісту і структури магістерських дисертацій [Текст] / Уклад. В. П. Головенкін. За заг. ред. акад. Ю. І. Якименка – К.: ВПК «Політехніка», 2010. – 28 с.

3. Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і привила оформлення: ДСТУ 3008-95 [Текст]. – К.: Держстандарт України, 1998.


ДОДАТОК 1. Бланк титульної сторінки пояснювальної записки

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Національний технічний університет України

“Київський політехнічний інститут”

______________________________________________________

(назва факультету, інституту)

______________________________________________________

(назва кафедри)

До захисту допущено

Завідувач кафедри

__________ _____________

(підпис) (ініціали, прізвище)

“___”_____________201_ р.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 282 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.023 с)...