Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 2. Адміністративні юрисдикційні провадження



Тема 2.1. Види та характеристика юрисдикційних (конфліктних) проваджень

Лекційне заняття – 2 години

Мета:

- освітня (навчальна) – надати студентм допомогу у засвоєнні базових знань щодо поняття, видів та змісту адміністративних юрисдикційних проваджень;

- розвиваюча – навчати студентів орієнтувантися у структурі юрисдикційних проваджень;

- виховна – виховувати відповідальне ставлення та творчій підхід до вивчення інституту адміністративних юрисдикційних проваджень.

Основні поняття: юрисдикція, конфлікт, спір,юрисдикційне провадження, провадження за скаргою, дисциплінарне провадження, провадження по адміністративній справі, уповноважена особа.

План

1.Поняття, види та характеристика адміністративних юрисдикційних проваджень.

2. Провадження за скаргами громадян.

3. Дисциплінарне провадження.

  1. Поняття, види та характеристика юрисдикційних проваджень

Адміністративний процес можна визначити як вид юридичного процесу, що регламентує порядок розгляду й вирішення конкретних адміністративних справ, що ґрунтується на нормах адміністративно-процесуального права, як діяльність виконавчих органів держави, їхніх посадових осіб, а також інших уповноважених на те суб'єктів по реалізації норм матеріального адміністративного права, а в ряді випадків - і матеріальних норм інших галузей права.

Найважливішими елементами, що становлять структуру адміністративного процесу, виступають адміністративно-процесуальні провадження.

Зазначені провадження співвідносяться з адміністративним процесом як категорії особливого і загального й входять як відособлений елемент у його структуру. Виділення окремих проваджень у рамках адміністративного процесу обумовлено рядом факторів.Насамперед, кожне провадження характеризується власною метою й завданнями, що дозволяють досягти цієї мети.

Визнаючи деяку умовність такого розподілу, зазначимо, що коло окремих проваджень конкретизується з урахуванням характеру індивідуально-конкретних справ. При цьому виділення конкретних проваджень у рамках адміністративного процесу зв'язано й з необхідністю регулювання певних якісно однорідних суспільних відносин, що складаються в адміністративно-процесуальній сфері й здобувають, таким чином, характер процесуальних правовідносин.

Класифікація адміністративно-процесуальних проваджень залежить від характеру індивідуально-конкретної адміністративної справи. Виходячи з цього, можна виділити:

а) юрисдикційні провадження;

б) провадження неюрисдикціоного характеру.

Більша частина проваджень, що становлять структуру адміністративного процесу, спрямована на регулювання правовідносин позитивного характеру, які виникають у ході виконавчо-розпорядницької діяльності державних органів.

Однак порушення правових норм вимагає відповідного реагування з боку держави. Ця обставина обумовлює існування особливого роду правоохоронної діяльності, зміст якої становлять розгляд справ про правопорушення, інших правових суперечок власне кажучи й прийняття по них відповідних рішень. У процесі такої діяльності розглядається юридична справа, здійснюється правовий захист порушених або інтересів, що заперечують, виноситься державно-владне рішення про застосування відповідної правової санкції, відновленні порушеного права.

Ця діяльність, що зветься юрисдикційною, характерна також і для адміністративного процесу. Тому частину проваджень у структурі адміністративного процесу варто охарактеризувати як адміністративно-юрисдикційні.

До них належать:

1) провадження по справах про адміністративні правопорушення;

2) провадження за скаргами громадян;

3) дисциплінарне провадження.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1589 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...