Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Специфіка аналізу мистецьких творів і літ.процесу із застосув. Концептыв Ніцше



Ніцше характеризує діонісійський початок як природну стихію будь-якого існування, що домінує неподільно в кожній живій істоті. Аполонівський початок філософ означує як сутнісну відмінність людини від тварини, - як розум. Так, можна говорити про домінування аполонівського початку в добу Відродження, але в явищі маньєризму очевидно проявляється діонісійський; доба Класицизму явно позначена аполонівським первнем, але доба Бароко – діонісійським.

Діонісийськая воля завжди виявляється волею до влади - це інтерпретація онтологічної основи сущого. Ніцше подібно Марксу зазнав впливу дарвінізму. Весь хід еволюції і боротьба за виживання не що інше, як прояв цієї волі до влади. Хворі і слабкі повинні загинути, а найсильніші - победіть.2) Більшість читачів Ніцше припускають, що він повністю відкидає мораль. Насправді, він закликає до того, щоб мораль йшла не з якихось зовнішніх джерел: релігія, закони, правила поведінки тощо, а була народжена всередині людини, її власною свідомістю. Коли вона йде від душі, а не внаслідок будь-якого примусу, тоді вона є істінной.3) Розум і всі так звані духовні цінності - це всього лише знаряддя для досягнення панування. Тому надлюдина відрізняється від простих людей насамперед незламною волею. Це скоріше геній чи бунтар, ніж правитель або герой. Справжній надлюдина - це руйнівник старих цінностей і творець нових.

Аполлонізм – це передусім гармонія, пропорція, стриманість, стрункість,а діонісизм – творчість спонтанна, “блаженне захоплення”, екстатичне самозабуття, тілесність, вільна гра життєлюбних сил, оргійне безумство, свято примирення природи зі своїм блудним сином – людиною.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 630 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...