Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні вимоги до структури, обсягу та змісту дипломної роботи



ДР різних освітньо-кваліфікаційних рівнів за своєю структурою практично однакові, а за обсягом, повнотою та інженерним (науковим) рівнем розробки (дослідження) питань розрізняються, що є наслідком відмінності виробничих задач діяльності фахівця.

Зокрема, ДР бакалаврів з інженерних спеціальностей передбачають, в основному, проектування (або модернізацію) окремих елементів обладнання (комплексів, систем, приладів тощо) з метою забезпечення або покращення їх технічних чи експлуатаційних характеристик. Система у вигляді опису та сукупності її характеристик або конкретний тип обладнання визначається вихідними даними завдання на дипломне проектування. Тому розробляти вимоги до системи в цілому або до будь-якої її підсистеми (тобто розробляти технічне завдання) в ДР бакалавра не обов’язково. З цього погляду вона наближається до комплексного курсового проекту й може складати основу спеціального розділу в майбутній ДР спеціаліста за умови, що тематика (напрямок) розробки зберігається, а автором є той самий студент (бажано також і керівник обох ДР).

ДР спеціалістів передбачають, як правило, розробку технічного завдання на систему в цілому або її підсистему з наступним детальним проектуванням елементів системи і вирішенням питань охорони праці, техніки безпеки, екології тощо також стосовно системи в цілому.

ДР різних освітньо-кваліфікаційних рівнів також різняться. Якщо ДР ОКР спеціаліста і, особливо, ОКР магістра повинні бути, як правило, самостійним закінченим науковим дослідженням проблеми в певній галузі, то ДР ОКР бакалавра можуть мати лише самостійні фрагменти досліджень у межах загальної проблеми.

Під час захисту використовується демонстраційний матеріал в графічному та електронному вигляді (відеоматеріали, мультимедіа, презентації тощо).

Орієнтовний обсяг пояснювальної записки до ДР бакалавра, з урахуванням викладеного в попередньому пункті, складає 50-70 сторінок.

Пояснювальна записка до ДР повинна у стислій та чіткій формі розкривати творчий задум роботи, містити аналіз сучасного стану проблеми, методів вирішення завдань проекту, обґрунтування їх оптимальності, методики та результати розрахунків, опис проведених експериментів, аналіз їх результатів і висновки з них; містити необхідні ілюстрації, ескізи, графіки, діаграми, таблиці, схеми, малюнки та ін. В ній мають бути відсутні загальновідомі положення, зайві описи, виведення складних формул тощо.

Структура пояснювальної записки умовно поділяється на вступну частину, основну частину та додатки.

Вступна частина:

– титульний аркуш (див. Додаток 1);

– завдання на дипломне проектування (див. Додаток 2);

– анотація українською та іноземною мовами;

– зміст;

– перелік скорочень, умовних позначень, термінів;

– вступ.

Основна частина:

– розділи, які розкривають основний зміст роботи відповідно до переліку питань, наданих у завданні на ДР;

– техніко-економічне обґрунтування та питання організації виробництва;

– питання охорони праці, техніки безпеки, екології та охорони навколишнього середовища тощо;

– закінчення (загальні висновки);

– перелік використаних джерел.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 206 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...