Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Показники руху персоналу на підприємстві



Зміна чисельності працівників підприємства у зв’язку із звільненням та прийомом на роботу називається рухом, або оборотом персоналу підприємства. Рух (оборот) працівників на підприємстві характеризують такі показники:

Коефіцієнт обороту за прийомом ()– це відношення чисельності всіх прийнятих працівників за даний період () до середньооблікової чисельності працівників ():

Коефіцієнт обороту за вибуттям () – це відношення усіх вибулих працівників () до середньооблікової чисельності працівників ():

Коефіцієнт плинності кадрів () – це відношення вибулих з підприємства працівників з неповажних причин (з ініціативи працівника, через прогули, порушення трудової дисципліни тощо) () до середньооблікової чисельності ():

Для оцінки персоналу підприємства можна використовувати також показники, що визначають рівень трудової дисципліни за кількістю неявок на роботу; відповідність кваліфікації працівників рівню складності виконуваних робіт; показники, що характеризують структуру персоналу підприємства тощо.

Рівень дисципліни () визначає кількість неявок на роботу () у загальній кількості відпрацьованих за визначений період людино-годин ():

Відповідність кваліфікації працівників рівню складності виконуваних робіт () визначається як співвідношення середнього тарифного розряду групи працівників () і середнього тарифного розряду виконуваних робіт ():

Структура персоналу підприємства () представляє собою характеристику питомої ваги кожної з його складових груп (), відтворену у відсотках до сумарної чисельності всього промислово-виробничого персоналу підприємства ():

Крім того рух персоналу підприємства знаходить відображення в балансах ресурсів робочої сили, які можуть включати такі абсолютні показники:

– наявність працівників на початок періоду;

– загальна чисельність прийнятих на роботу, в тому числі за джерелами (за направленнями служби зайнятості, перевід з інших підприємств тощо).

– загальна чисельність звільнених з роботи, в тому числі з причин вибуття (переведення в іншу організацію, у зв'язку з розірванням трудового договору за ініціативою працівника або адміністрації, призов на військову службу тощо);

– чисельність працівників на кінець року.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1302 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...