Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інтерполяційна формула Ньютона



Інтерполяційна формула Ньютона дозволяє виразити інтерполяційний многочлен Ln(x) через значення f(x) в одному з вузлів і розділених різниць функції f(x), побудованих по вузлах x0,x1,x2,…xn. Розділеними різницями першого порядку називається відношення . По розділених різницях першого порядку будуються розділені різниці другого порядку (4.6)

Аналогічно, знаходяться розділені різниці більш вищих порядків. Розділена різниця k-того порядку слідуючим чином виражається через значення функції f(x) в вузлах: . При цьому інтерполяційна формула Ньютона має вигляд:

(4.7)

Інтерполяційну формулу Ньютона використовують при інтерполюванні однієї і тієї ж функції, але з кількістю вузлів, яка весь час зростає. Якщо ж цікавить інтерполювання декількох функцій в незмінній кількості вузлів, використовується форма Лагранжа. Зауважимо, що обидві формули представляють собою різні форми запису одного і того ж многочлена a0 + a1xi + a2x2i + … + anxn, який задовольняє умовам інтерполяції.

Відмінність форми Лагранжа і Ньютона виявляється ще і в тому, що в першому випадку для пошуку кожного нового значення функції в довільній точці х доводиться перераховувати всі коєфіцієнти. В методі Ньютона коефіцієнти полінома обраховуються лише один раз, так як кількість вузлів незмінна. Перевагою вище наведеного алгоритму Лагранжа є те, що він дозволяє використовувати в ролі вузлів довільні координати х. При цьому мінімальна похибка інтерполювання буде при використанні вузлів в точках запропонованих Чебишевим: .

В цьому випадку похибка

(4.8)

мінімальна, тому що добуток мінімальний та становить по величині менше . Використання довільних вузлів в методі Ньютона також можливе, але приводить до значного ускладнення алгоритму.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 736 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...