Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методична розробка для практичного заняття з токсикологічної хімії для студентів фармацевтичного факультету



ЗАНЯТТЯ №9

ТЕМА: Дослідження модельних «кислих»(хлороформних витяжок із кислого середовища) на наявність похідних піразолону, ксантину, барбітурової та саліцилової кислот за допомогою хімічних реакцій.

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ: В сучасній медицині застосовується велика кількість барбітуратів (похідних барбітурової кислоти). Барбітурати мають велике токсикологічне значення. Вони застосовуються в медицині, є 5,5-заміщеними (барбаміл, барбітал, фенобарбітал, бутобарбітал, етамінал) і 1,5,5-заміщеними (гексенал, бензонал) барбітурової кислоти. Токсичними дозами рахують для барбіталу 3-4г, барбамілу 1-3г, фенобарбіталу 0,6-1г, а смертельними відповідно 6-10г; 4-6г та 4-10г. Барбітурати мають недоліки: побічну дію, звикання. Токсикологічне значення має саліцилова кислота та її похідні, ацетилсаліцилова кислота, метилсаліцилат. Похідні ксантину-кофеїн, теобромін, теофілін відносяться до алкалоїдів, містяться в зернах кави, листях чаю, плодах какао. Це медичні препарати, передозування яких призводить до отруєння, навіть їз смертельним перебігом.

НАВЧАЛЬНІ ЦІЛІ:

ЗНАТИ:

1. Фізичні та хімічні властивості похідних піразолону, ксантину, барбітурової та саліцилової кислот.

2. Фармакологічні властивості їх, шляхи надходження в організм,метаболізм.

3. Розчинність у воді і органічних розчинниках барбітуратів, саліцилової
кислоти, лікарських речовин - похідних піразолону, ксантину.

4. Закон розподілу речовин між двома рідинами, що не змішуються.

5. Поняття про pH середовища.

6. Токсикологічне значення цих речовин.

ВМІТИ:

1.Виконувати кольорові та мікрокристалічні реакції на похідні:

- піразолону

- ксантину

- барбітурової та саліцилової кислот

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ ПОЗААУДИТОРНОЇ РОБОТИ:

1.Загальна та токсикологічна характеристика, механізми фармакологічної та токсичної дії лікарських речовин, що екстрагуються із кислого середовища.

2.Вивчити фізичні та хімічні властивості саліцилової кислоти, барбітуратів, кофеїну та антипірину.

3.Аналіз у „кислій” хлороформній витяжці похідних піразолону, ксантину, барбітурової та саліцилової кислот хімічними методами дослідження.

4.Ознайомитись з методами якісного та кількісного аналізу похідних піразолону, ксантину, барбітурової та саліцилової кислот.

5.Токсикологічне значення цих речовин.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 269 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...