Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Актуальність теми. Сим­па­то­мі­ме­ти­ч­ні та ад­ре­но­мі­ме­ти­ч­ні за­со­би від­но­сять­ся до од­ні­єї з най­більш ва­ж­ли­вих груп фа­р­ма­ко­ло­гі­ч­них пре­па­ра­тів



Сим­па­то­мі­ме­ти­ч­ні та ад­ре­но­мі­ме­ти­ч­ні за­со­би від­но­сять­ся до од­ні­єї з най­більш ва­ж­ли­вих груп фа­р­ма­ко­ло­гі­ч­них пре­па­ра­тів, оскі­ль­ки ці за­со­би при­йма­ють ак­ти­в­ну участь в ре­гу­ля­ції жит­тє­во-­ва­ж­ли­вих фу­н­к­цій ор­га­ні­з­му: ар­те­рі­а­ль­но­го ти­с­ку, се­р­це­во­го ви­ки­ду, про­сві­ту су­дин, ре­гу­ля­ції ву­г­ле­во­д­но­го об­мі­ну та ін. Ви­со­ка ви­бі­р­ко­вість дії рі­з­них ад­ре­но­мі­ме­ти­ч­них пре­па­ра­тів по­тре­бує від лі­ка­ря до­сте­мен­но­го знан­ня ме­ха­ні­з­мів дії, по­ка­зів та про­ти­по­ка­зів до при­зна­чен­ня пе­в­них за­со­бів, мо­ж­ли­вих по­бі­ч­них ефе­к­тів та про­ти­по­ка­зань до за­сто­су­ван­ня. Пре­па­ра­ти ці­єї гру­пи зна­хо­дять ши­ро­ке ви­ко­ри­с­тан­ня для усу­нен­ня те­р­мі­на­ль­них ста­нів (шо­ки, в то­му чи­с­лі, ана­фі­ла­к­ти­ч­ний), ко­лапс, бро­н­хо­с­пазм, за­гро­за пе­ред­ча­с­них по­ло­гів, гі­по­глі­ке­мі­ч­на ко­ма, то­що). Та­кож ці пре­па­ра­ти ви­ко­ри­с­то­ву­ють­ся в оч­ній прак­ти­ці, за­сто­со­ву­ють­ся при ре­а­ні­ма­цій­них мі­ро­п­ри­ємствх, а та­кож в екс­пе­ри­ме­н­та­ль­них до­слі­джен­нях.

2. На­вча­ль­ні ці­лі:

1. Уза­галь­ни­ти та про­ана­лі­зу­ва­ти фа­р­ма­ко­ло­гі­ч­ні вла­с­ти­во­с­ті ос­но­в­них ад­ре­но­мі­ме­ти­ч­них за­со­бів, по­яс­ню­ва­ти ме­ха­нізм їх ді­ї.

2. Кла­си­фі­ку­ва­ти сим­па­то­мі­ме­ти­ч­ні за­со­би, згі­д­но з їх впли­вом на окре­мі ви­ди ад­ре­но­ре­це­п­то­рів

3. Ін­тер­пре­ту­ва­ти по­ка­зан­ня до за­сто­су­ван­ня лі­кар­сь­ких за­со­бів від­по­ві­д­но знань фа­р­ма­ко­ди­на­мі­ки.

4. Оці­ни­ти спів­від­но­шен­ня ко­ристь/ри­зик при за­сто­су­ван­ня лі­кар­сь­ких за­со­бів, що ді­ють в ді­ля­н­ці ад­ре­не­р­гі­ч­них си­на­п­сів.

5. По­яс­ни­ти за­ле­ж­ність дії лі­кар­сь­ких за­со­бів, що впли­ва­ють на ад­ре­не­р­гі­ч­ні ре­це­п­то­ри від осо­б­ли­во­с­тей фа­р­ма­ко­кі­не­ти­ки у па­ці­є­н­тів рі­з­но­го ві­ку, су­пу­т­ніх за­хво­рю­вань та їх те­ра­пі­ї.

6. Про­ана­лі­зу­ва­ти мо­ж­ли­ві фа­к­то­ри, які мо­жуть спри­я­ти ви­ни­к­нен­ню по­бі­ч­них ефе­к­тів лі­кар­сь­ких за­со­бів з ме­тою їх за­по­бі­ган­ня.

7. Ви­пи­са­ти та про­ве­с­ти фа­р­ма­ко­те­ра­пе­в­ти­ч­ний ана­ліз ре­це­п­тів на пре­па­ра­ти, що по­си­лю­ють пе­ре­да­чу збу­джен­ня в ад­ре­не­р­гі­ч­них си­на­п­сах.

3. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Назви попередніх дисциплін Отримані навики
1. Латинська мова     Розділ “Фармакологічна термінологія та рецептура” Володіти навичками виписування рецептів.
2. Нормальна фізіологія Роз­діл “Ве­ге­та­ти­в­на не­р­во­ва си­с­те­ма” За­сто­со­ву­ва­ти знан­ня кла­си­фі­ка­ції ад­ре­но­ре­це­п­то­рів і ви­зна­чи­ти ефе­к­ти, які ви­ни­ка­ють при їх збу­джен­ні з бо­ку рі­з­них ви­ко­нав­чих ор­га­нів.
3. Біо­ло­гі­ч­на хі­мія   Опи­су­ва­ти біо­хі­мі­ч­ні змі­ни, що су­про­во­джу­ють про­ве­ден­ня не­р­во­вих ім­пу­ль­сів че­рез ад­ре­но­ре­не­р­гі­ч­ні си­на­п­си. Ви­зна­ча­ти роль ад­ре­на­лі­ну та но­ра­д­ре­на­лі­ну в пе­ре­да­чі не­р­во­во­го ім­пу­ль­су. Опи­су­ва­ти шля­хи утво­рен­ня і руй­ну­ван­ня ад­ре­на­лі­ну та но­ра­д­ре­на­лі­ну.

Завдання для самостійної праці під час підготовки до заняття.

4.1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 522 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...