Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття №1



План загальних інвестицій

Завдання:

1. Навести: перелік устаткування, що вводиться; його вартість; призначення будівельних робіт (проведення гірничих виробок).

2. Спланувати необхідний обсяг капітальних вкладень на придбання устаткування і здійснення будівельних робіт (проведення гірничих виробок) та звести дані у таблицю, форма якої подана у шаблоні „Робота №2” (дод.Б, табл. 1). За даними таблиці побудувати графік динаміки загальних інвестицій, приклад оформлення якого наведено на рис. 3.

3. Спланувати витрати на поповнення оборотних активів у вигляді таблиці за формою, що представлена у шаблоні (дод.Б, табл. 2), для чого установити залежність величини оборотних активів(ОА) від обсягу виробництва (Q), яка має вид прямої лінії (див. рис. 2).

Сплановані витрати на поповнення оборотних активів занести у табл. 1 (дод.Б) таким чином, щоб момент поповнення оборотних активів відповідав моменту нарощування обсягів виробництва.

Вказівки

Складання плану загальних інвестицій ґрунтується на розробленій раніше виробничій стратегії розвитку підприємства (див. шаблон „Робота №1 ” –дод. А). Виробничий план визначає розрахункові обсяги виробництва продукції на плановий період (рис. 1).

Розраховується необхідний обсяг грошових коштів для реалізації виробничої програми розвитку підприємства (загальні інвестиції – І заг): капітальні витрати на придбання устаткування, проведення гірничих виробок (будівельні роботи); витрати, пов'язані з поповненням оборотних активів, а також кошти для реалізації заходів щодо охорони навколишнього середовища.

Рисунок 1 — Плановий обсяг виробництва по підприємству

План загальних інвестицій розраховується за місяцями на час перехідного періоду. Перехідний період — період від початку освоєння інвестицій до моменту виходу на проектну потужність.

Календарні графіки потреби в капітальних вкладеннях складаються з урахуванням прийнятої стратегії розвитку виробництва й планових обсягів випуску продукції.

Витрати на придбання устаткування розраховуються відповідно до виробничого плану з урахуванням його вартості, транспортних та інших витрат. Приймаємо, що устаткування потрібно придбати за 2–3 місяця до моменту нарощування обсягів виробництва.

Загальний розмір інвестицій для підприємств вугледобувної галузі розраховується на основі обліку приросту обсягу виробництва. Так, для вугільних підприємств при збільшенні обсягу виробництва на 1 тис.т у добу необхідно загальних інвестицій у обсязі 50–100 млн. грн. Тоді, витрати на проведення гірничих виробок розраховуються як різниця між загальним розміром капітальних вкладень і сумою витрат на придбання устаткування та поповнення оборотних активів і розподіляються рівномірно по місяцях перехідного періоду. Для інших галузей потрібен розрахунок витрат на будівельні роботи на основі фактичних даних по підприємству.

Для розрахунку обсягів поповнення оборотних активів (ПОА) складається залежність величини поточних активів від обсягу виробництва (рис. 2). Вихідною інформацією виступають фактичні дані зі звітного балансу підприємства.

Рисунок 2 — Залежність величини оборотних активів (ОА) від обсягу виробництва (Q)

Момент ПОА відповідає моменту нарощування обсягів виробництва або ПОА відбувається на 1 місяць раніше, ніж зростання обсягів виробництва.

Рисунок 3 — Загальний обсяг коштів для реалізації інвестиційного проекту





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 162 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...