Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Внутрішньогосподарський контроль дебіторської заборгованості



В залежності від змісту дебіторської заборгованості і видів розрахунків з дебіторами потрібно визначити об’єкти, джерела інформації і методичні прийоми внутрішнього контролю та показати їх взаємозв’язок (див. рис. 4.1).

Студенту слід обґрунтувати дійсність об’єктів контролю за допомогою таких методичних прийомів, як інвентаризація розрахунків з дебіторами шляхом взаємної звірки цієї заборгованості, службового розслідування і тестування та документальних методичних прийомів контролю. Для цього, перш за все, потрібно визначити прийоми і способи фактичного і документального контролю дебіторської заборгованості; звернути увагу на достовірність аналітичного обліку цих розрахунків, документальну обґрунтованість операцій і правильність їх відображення в журналі 4 по рахунку 16 “Довгострокова дебіторська заборгованість”.

По операціях, пов’язаних з дебіторською заборгованістю, необхідно висвітлити у звіті: терміни і причини її виникнення, реальність і правильність відображення заборгованості в обліку; стан, документальну обґрунтованість, законність.

В системі методичних прийомів внутрішнього контролю дебіторської заборгованості застосовують і такі прийоми, як: інформаційне моделювання, зустрічна перевірка документів по розрахунках з дебіторами, взаємний контроль розрахункових операцій.

Особливу увагу необхідно звернути на можливі фактори виникнення дебіторської заборгованості. Інформацію про виникнення дебіторської заборгованості студент повинний узагальнити у відомості (табл.3.40).

Таблиця 3.40

Відомість виникнення дебіторської заборгованості станом на …

Назва дебітора (синтетичного і аналітичного рахунку) Дата виникнення дебіторської заборгова-ності Причини утворення дебіторської і заборгованості Сума, грн. Прийняті заходи по урегулюван-ню розра-хунків з дебіторами Висновки про реальність заборгова-ності




Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 511 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...