Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Послідовність розробки та оформлення дипломної роботи



Об’єм дипломної роботи встановлює кафедра у відповідності з часом, відведеним студентам для дипломного проектування. Дипломна робота складається з текстової та розрахункової частин об’ємом 60-70 сторінок та графічної частини – 7-10 сторінок. Текст та розрахунки супроводжуються малюнками, графіками, фотографіями, кресленнями, таблицями. Графічна частина може містити інженерні креслення, топографічні карти та плани, схеми, фотоплани, графіки, таблиці.

Дипломна робота охоплює комплекс економіко-кібернетичних робіт, які виконуються при вишукуваннях, проектуванні. Тому він повинен орієнтовно складатись з основних частин:

1. Вступу, який розкриває мету виконання економо-кібернетичних робіт, народногосподарську роль цих робіт, економіко-кібернетичний опис робіт, різноманітну вивченість їх (3-7 %).

2. Основа побудови систем і комплексів економічної кібернетики (ЕК). Системо- і схемотехнічні принципи побудови систем (процесів) ЕК. Матеріальні та інформаційні зв’язки цих систем. Проходження інформаційних потоків, сигналів крізь них. Аналіз, синтез систем (процесів) ЕК. З’єднання ланків, ланцюгів систем ЕК. Планування, агрегатування, відтворення, балансування, оптимізація, побудова миттєвої функції, її оптимізація. Аналіз суспільного споживання, виробничих функцій, економічної динаміки та ін. (15-20 %).

3. Розрахункової частини, яка включає в себе різноманітні розрахунки економічної структури об’єкту дипломної роботи, оптимальної оцінки та ефективності. Складання сітьових графів, їх аналіз, синтез, оптимізація. Рішення задач масового обслуговування, прийняття економічних рішень. Розрахунки експертних та інтелектуальних систем (30%).

4. Дослідження конкретних економічних кібернетичних систем за допомогою імітаційного, математичного моделювання, моделювання ланцюгів, графів. Пошук найкоротшого маршруту (шляху) в графі, побудова мінімально зв’язаного графу, використання численних методів та інше (30%).

5. При обгрунтуванні дипломної роботи бажано включати техніко-економічний аналіз технологічних схем, структур, підрозділів виробництва, виробничих процесів, економічної оцінки проектних економічно-кібернетичних рішень, прогнозування розвитку об’єкту проектування, розробку заходів з НОП, охорони праці та навколишнього середовища, безпеки екології, цивільної оборони (5%).

Дипломну роботу друкують на комп’ютері на одній стороні аркуша білого паперу формату А 4, дотримуючись наступних вимог:

Шрифт Times New Roman
Розмір шрифта 14 пунктів
Відстань між рядками 1,0 інтервали
Параметри сторінки формат А4
Розташування Книжне
Верхніє і нижнє поле 10 мм
Праве поле 10 мм
Ліве поле 25 мм

Нумерація тексту наскрізна. Титульна сторінка не нумерується, але вважається першою сторінкою. Ілюстрації, таблиці, креслення в тексті підлягають загальній нумерації. Нумер сторінки вказується у верхньому правому кутку.

Кожен розділ починається з нової сторінки.

Розділи нумеруються арабськими цифрами (1,2,3), підрозділи - номер розділу, крапка, номер підрозділу. В кінці номера підрозділу крапка не ставиться (наприклад: 1.1; 2.3 і т.д.). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу. Між назвою підрозділу та текстом повинен бути один інтервал.

Підпис під ілюстрацією звичайно має чотири основних елементи:

найменування графічного сюжету, що позначається скороченим словом “Рис.”; порядковий номер ілюстрації, який вказується без знаку номера арабськими цифрами; тематичний заголовок ілюстрації, що містить текст із якомога стислою характеристикою зображеного (наприклад: Рис.1.2 Графічне зображення….)

Основними видами ілюстративного матеріалу в дипломній роботі є: креслення, технічний рисунок, схема, фотографія, діаграма і графік.

Таблиці також нумеруються як параграф (в тексті робиться зноска на таблицю. На всі таблиці дипломної роботи повинні бути посилання у тексті, при цьому слово “таблиця” у тексті пишуть скорочено, наприклад: “... в табл. 1.1”.

Таблиця 1.1

Назва таблиці

Показники        
           
           

При переносі частини таблиці на інший аркуш (сторінку) пишуть слова “Продовження табл.” і вказують номер таблиці, наприклад: “Продовження табл. 1.1”.

Продовження табл. 1.1

           
           
           

Формули в дипломній роботі (якщо їх більше однієї) нумерують у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номери формул пишуть біля правого берега аркуша на рівні відповідної формули в круглих дужках, наприклад: (2.1). Посилання на формули дипломної роботи вказують порядковим номером формули в дужках, наприклад “... у формулі (2.1)”.

Посилання в тексті дипломної роботи на джерела слід зазначати порядковим номером за переліком посилань, виділеним двома квадратними дужками, наприклад, “... у працях [1-7]...”.

Приклад:

Цитата в тексті: “... бухгалтерський облік – це … засіб узагальнення всіх господарських операцій у вартісному вираженні. [6, с. 21]”

Відповідний опис у переліку посилань:

6. Кужельний М.В., Лінник В.Г. Теорія бухгалтерського обліку. Підручник. - К.: КНЕУ, 2001.- 334 с., іл.

Посилання на ілюстрації дипломної роботи вказують порядковим номером ілюстрації, наприклад, “рис. 1.2”.

Список використаних джерел - елемент бібліографічного апарату, котрий містить бібліографічні описи використаних джерел і розміщується після висновків.

Джерела розмішують в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків, у хронологічному порядку. Спочатку розміщують законодавчу базу, потім підручники, потім статті з автором та повною назвою.

Додатки оформлюють як продовження дипломної роботи на наступних її сторінках і повинен починатися з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований в правому верхньому кутку великими літерами і велика літера, що позначає додаток.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Ґ, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, ДОДАТОК А, ДОДАТОК Б і т.д. Один додаток позначається як ДОДАТОК А.

Дипломну роботу, як правило, студент виконує безпосередньо в організаціях, де йому пропонують певне робоче місце, а також в організаціях, по завданню яких виконується реальна дипломна робота. Два рази на місяць за раніше складеним графіком виконані частини дипломних робіт розглядає комісія, яка складається з відповідального по кафедрі за дипломне проектування та ведучих викладачів. Задача комісії – визначити об’єм виконаних робіт, оцінити якість окремих проектних рішень. Кожного місяця інформація комісії обговорюється на засіданні кафедри. В разі необхідності запрошуються студенти, які виконують дипломні роботи.

Структура дипломної роботи:

титульний аркуш (додаток 3);

завдання (на одному аркуші) (додаток 8);

анотація (додаток 4);

зміст;

вступ;

основна частина;

висновки;

список використаних джерел (додаток);

додатки.

Завдання на виконання дипломної роботи містить дві сторінки, але не нумерується і не враховується до загальної кількості сторінок.

Обсяг анотаціїдо 2-х сторінок машинописного тексту формату А4. Її розміщують відразу після завдання, не нумерують і не включають до загальної нумерації. В ній коротко розкривають мету дослідження, основну суть розділів дипломної роботи, отримані результати, їх практичне значення, пропозиції виробництву та економічну ефективність від їх впровадження.

В анотації вказується кількість сторінок, таблиць, рисунків, додатків, використаних інформаційних джерел та наводяться до 10-ти ключових слів або словосполучень в іменному відмінку, що друкуються прописними літерами через кому в рядок одне за одним (додаток Г).

Зміст подають на початку дипломної роботи. Він містить назви та номери початкових сторінок вступу усіх розділів та підрозділів, загальних висновків, списку використаних джерел, додатків. Зміст нумерується.

Вступ розкриває сутність і стан наукової проблеми (задачі) та її значущість, обґрунтування необхідності проведення дослідження.

У вступі обґрунтовується актуальність вибраної теми дипломної роботи, її доцільність для розвитку відповідної галузі науки чи виробництва, незалежності України, формулюються мета та задачі роботи, об’єкт і предмет дослідження.

Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне - сутність проблеми або наукового завдання.

Об'єкт дослідження - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення.

Предмет дослідження міститься в межах об’єкту.

В об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього повинна бути спрямована основна увага студента, оскільки предмет дослідження визначає тему дипломної роботи, яка відображається на титульному аркуші як її назва.

Основна частина дипломної роботи складається з трьох розділів.

Перший розділ містить дослідження літературних джерел по обраній темі, в кірці розділу повинні бути сформульовані висновки по результатам літературних досліджень.

Другий розділ містить теоретичні дослідження, які стосуються обраної теми, з використанням моделей отриманих дипломантом, або обраних з літературних джерел. Другий розділ також повинен мати висновки.

Третій розділ стосується обраного підприємства або організації, стосовно фактичних досліджень якої проводиться аналіз за допомогою використання моделей, схем, розрахунків, тощо.

Завершенням роботи є висновки і рекомендації стосовно отриманих результатів проведеної роботи, куди входять також висновки по першому і другому розділах. Висновки повинні бути стислими на дну дві сторінки.

Кожний розділ починають з нової сторінки. Основному тексту кожного розділу може передувати передмова з коротким описом вибраного напрямку та обґрунтуванням застосовуваних методів досліджень.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 322 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...