Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Туберкульозний плеврит



Алергічний плеврит Перифокальний плеврит Туберкульоз плеври
Розвивається внаслідок сенсибілізації плеври продуктами розпаду МБТ. Ці продукти розпаду є антигеном, на який утворюються і накопичуються антитіла. Внаслідок реакції антиген-антитіло вивільнюється багато біологічно активних речовин, які зумовлюють підвищену проникність судинної стінки і утворення випоту. На листках плеври можуть бути окремі ТБ горбки, але МБТ у ексудаті не виявляються. Тобто, алергічний плеврит - результат гіперергічної ексудативної реакції плевральних листків на ТБ інфекцію. Виникає контактним шляхом внаслідок поширення ТБ на вісцеральну плевру з субплеврально розміщеної ділянки ТБ запалення. Листки плеври розташовані близько і ТБ процес поширюється на парієнтальну плевру. Спостерігається при первинному ТБ комплексі, дисемінованому, вогнищевому, інфільтративному, фіброзно-кавернозному ТБ. Характеризується утворенням на листках плеври множинних ТБ горбків. Шляхи розвитку туберкульозу плеври (потрапляння МБТ до плевральної порожнини): гематогенний, лімфо генний, контактний. Контактний шлях розвитку – 2 варіанти: 1) перехід на плевральні листки ТБ запалення, що розміщується субплеврально; 2) перфорація легеневої каверни у плевральну порожнину.




Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 208 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...