Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення полів зору



Досліджуваний сідає спиною до світла, внутрішня поверхня півкруга має бути добре освітлена. Штатив для підборіддя закріплюють так, щоб верхня його частина була на рівні нижнього краю очної западини. Величину поля зору визначають для кожного ока окремо, закриваючи друге око.

Півкруг периметра встановлюють горизонтально, досліджуваний при цьому повинен дивитися точно на білий кружок у центрі дуги. Експериментатор поволі пересуває білий кружок від периферії до центру і зазначає точку периметра, на рівні якої досліджуваний побачив об’єкт. Місцеположення точки визначають двічі і роблять позначку на стандартному бланку. Потім вимірюють поле зору з другого боку дуги і також позначають на бланку. Лінії, проведені від ока через ці точки, та зорова вісь при фіксації зору на центральній точці периметра характеризують зовнішню та внутрішню межі поля зору. Потім дугу периметра встановлюють вертикально і відповідно знаходять верхню і нижню межі поля зору. Аналогічно вимірюють межі поля зору, щоразу повертаючи дугу на 15, 30, 60 і 90°. Чим більше меридіанів поля зору буде визначено, тим точніше дані. Так само визначають і поле кольорового зору, замінивши білий кружок кольоровим (червоним, зеленим, синім, жовтим).

Оформити протокол досліду. Визначені точки для різних за кольором об’єктів нанести на стандартні бланки, з’єднавши їх лініями відповідного кольору. Порівняти одержане поле зору з нормальним, що вказане на бланку. Пояснити, чому поле чорно-білого зору більше, ніж кольорового. Звернути увагу на значення анатомічних особливостей обличчя людини для величини поля зору.

4. Обговорення отриманих результатів.

5. Заключення.

6. Рекомендації.

Контрольні запитання:

1. Чому не можна одночасно чітко бачити предмети, що знаходяться на різних відстанях?

2. Що таке ближня точка чіткого бачення, її величина?

3. Чому неможливо чітко бачити предмет на відстані 5–7 см від ока?

4. Чому око не розрізняє дві світлі точки під кутом зору менше 1'?

5. Що таке поле зору?

6. Чому поле зору чорно-білого зображення більше ніж кольорове?





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1274 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...