Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опис художньо-технічного оформлення базової моделі жакета жіночого



Жакет жіночий повсякденний для молодшої вікової групи з напівбавовняної тканини.

Жакет напівприлеглого силуету довжиною до середини стегон з вшивними рукавами, з центрально-бортовою застібкою на три обметані петлі та три ґудзики.

Пілочка з відрізним бочком та з талієвою виточкою, що закінчується на рівні прорізної кишені з листочкою. Низ краю борту заокруглений.

Спинка з середнім швом та двома рельєфами з пройми.

Рукав двошовний довгий зі шлицею, на якій розташовано три ґудзики.

Комір стояче-відкладний з лацканами.

Жакет рекомендується для зростів 164-170, ОгІІІ 88-96, І та ІІ повнотних груп.

2. Вибір методики конструювання для побудови жіночого жакету.

Створивши ескіз жіночого жакету кожний студент вибирає методику конструювання одягу згідно власного побажання для проектування майбутньої моделі. Рекомендуються наступні методики КО: ЄМКО РЕВ, ЦНДІШП, Мюллер та син, РДМ та інші. Обґрунтовують вибір методики конструювання.

3. Визначення вихідних даних для побудови креслення основи конструкції жіночого жакету.

Вихідними даними для побудови креслення конструкції є відповідні розмірні ознаки фігури, та величини прибавок на вільне облягання до основних ділянок креслення.

Розмірні ознаки, необхідні для побудови креслення основи, і
виписують із таблиць абсолютних величин вимірів типових фігур жінок (таб.1.4). Прибавки на вільне облягання вибирають з урахування особливостей виду одягу, покрою, силуету, матеріалу, з якого передбачається виготовляти виріб (таб.1.5).

4. Виконання технічного розрахунку для побудови креслення конструкції жіночого жакету.

На початку розрахунку конструкції необхідно перевірити правильність розподілу добавки Пг по ділянках, порівнявши отримане значення ширини пройми з даними таблиці мінімальних ширин пройми у виробах із вшивними рукавами для умовно-типових фігур залежно від розміру і виду виробу (табл. 1.1). При правильному розподілі Пг по ділянках креслення можна продовжувати розрахунки конструкції.

Таблиця 1.1 – Мінімальні значення ширини пройми для виробів із вшивним рукавом на умовно-типові фігури ІІ-ї повнотної групи

Вид виробу Мінімальна ширина пройми, см, для для умовно-типових фігур з обхватом грудей, см
               
Сукня 11,5 12,1 12,7 13,3 13,9 14,2 14,7 15,2
Жакет 12,2 12,8 13,4 14,0 14,6 14,9 15,4 15,9
Пальто д/с 12,9 13,5 14,1 14,7 15,3 15,6 16,1 16,6

Примітки.

1. Ширину пройми, що дана в таблиці, зменшують на 0,2 см для типових фігур 1-ї повнотної групи та збільшують на 0,2 см для типових фігур 3-ї повнотної групи і на 0,4 см - для типових фігур 4-ї повнотної групи.

2. Вказані величини є мінімальними для ширин пройм, глибина яких спроектована з урахуванням мінімальних Пспр.

3. Під час конструювання швейних виробів необхідно звернути особливу увагу на вибір добавки Пр на відведення спинки від вертикальної лінії, оформлення конструкції розхилами швів, виточок, рельєфів. Відведення середньої лінії здійснюється з метою скорочення і волого-теплової обробки спинки на ділянці бічних зрізів; його величина залежно від силуету виробу вибирається із табл. 1.2.

Таблиця 1.2 – Величина відведення середньої лінії спинки на рівні лінії талії (відрізок ТТ1), см

Силует Спинка зі швом Спинка суцільна
з виточками на талії без виточок на талії з виточками на талії без виточок на талії
Прямий - 1,0 - 1,5
Напівпрлеглий 1,0 1,5 1,5 2,0
Прилеглий 1,5 - 2,0 -

Примітка. Для випрямлених фігур наведені значення зменшують, а для сутулих збільшують на 0,5.

Враховуючи те, що величина відведення спинки визначається на рівні лінії талії, Пр = 0,5ТТ1

Вихідні дані до розробки базової конструкції жіночого жакету записують у табличній формі, яка наведена і таб.1.3.

Таблиця 1.3 – Вихідні дані до розробки БК

Вид одягу  
Матеріал верху  
Базовий розміро-зріст  
Повнотна група  
Постава  
Силует  
Покрій рукава  
Ознаки покрою (членування)  

Таблиця 1.4 – Розмірні ознаки фігури р. (вказати розмір)

№ з/п Найменування розмірної ознаки Позначення Величина, см
       

Таблиця 1.5 – Прибавки на вільне облягання

№ з/п Найменування прибавки Позначення Величина, см
       

Таблиця 1.5 – Послідовність побудови креслення деталей базової конструкції (вказати вид одягу, покрій, силует). Розмір ____________

№ п/п Найменування конструктивного відрізку або точки Позначення Розрахункова формула Розрахунок, см Спосіб побудови Примітка
             

Примітка: послідовність побудови кресленика БК може бути надане також у довільній формі, відповідно до методичних рекомендацій, що використовуються.

5. Побудова креслення конструкції жіночого жакету.

Креслення конструкції жіночого жакету (спинка, пілочка, рукав) розробляється в масштабі 1:1 на міліметровому папері згідно вимог ЄСКД.

Креслення базової конструкції жіночого жакету розробляється на креслені основи відповідно до рекомендацій конкретної силуетної і конструктивної побудови виробу.

6.Внесення модельних особливостей вихідної модельної конструкції (ВМК).

Для розробки модельної конструкції жіночого жакету студент використовує необхідний вид моделювання (І-ІІІ вид) та обґрунтовує його вибір. На рисунках 1.2 і 1.3 наведений приклад схема креслення конструкції жакета жіночого.

Рисунок 1.2 – Схема креслення конструкції жакета жіночого

Рисунок 1.3 – Схема креслення конструкції рукава жакета жіночого

7. Перевірка конструкції виробу в макеті.

Після закінчений побудови креслення основи конструкції його перевіряють на відповідність основних розмірів деталей вимірам фігури і на правильність спряження зрізів деталей по лініях їх з'єднання.

Вимірюють довжину пройми і довжину окату рукава і порівнюють ці величини. Довжина окату рукава більша за довжину пройми на величину посадки. Вимірюють довжину пройми і довжину окату металічною лінійкою, яка поставлена на ребро. Перевірку правильність спряження зрізів деталей виконують шляхом суміщення спинки і пілочки по плечових і бічних лініях. Таким чином перевіряють
правильність спряження ліній горловини, пройми, талії, низу. Виявлені недоліки усувають шляхом вирівнювання зрізів. Перевірку базової конструкції жіночого плечового виробу виконують шляхом виготовлення макета. Під час розкроювання макета виробу необхідно дотримуватись напрямку нитки основи в деталях та виконати припуски на обробку та уточнення макета на фігурі (манекені).

Під час примірки макета на фігурі (манекені) перевіряється якість посадки, баланс виробу, положення бічних зрізів, їх конфігурація розміщення та конфігурація конструктивних ліній.

Виявлені недоліки посадки усуваються під час проведення примірки (в присутності викладача), визначаються причини їх виникнення
і способи усунення.

8. Аналіз результатів роботи та формулювання висновків.

У висновках до роботи слід відзначити варіанти особливості вибраної методики конструювання одягу, зв'язок форми і конструкції з особливостями фігури, постави, матеріалу; способи створення об'ємної форми; розміри, конфігурацію і довжину виточок залежно від тілобудови, а також недоліки, виявлені під час примірки макета, і способи їх усунення.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 2





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 10031 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...