Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виконання завдання (ситуаційні задачі)



Задача 1. У людини гіпоплазія зубної емалі успадковується як домінантно зчеплена з Х хромосомою ознака. Батьки страждають цією аномалією, а син народився із світлою емаллю зубів. Яким може бути фенотип другого сина?

Задача 2. Гіпертрихоз передається через У – хромосому. Яка вірогідність народження дитини з волосатістю вушних раковин, якщо дана ознака виявлена у батька.

Задача 3. В сім’ї здорових батьків син у п’ятирічному віці захворів на міопатію Дюшена. Дядько дитини за материнською лінією і син тітки за материнською лінією також хворі на міопатію.

1. Визначте тип успадкування міопатії.

2. Вкажіть носіїв патологічного гена.

Задача 4. У людини відсутність потових залоз, зчеплена з Х – хромосомою, рецесивна ознака, альбінізм – аутосомно – рецесивна ознака. У здорового подружжя народився син з двома захворюваннями.

1. Вкажіть вірогідність генотипу батьків.

2. Яка вірогідність виявлення цих аномалій у наступного сина?

3. Яка вірогідність народження здорового сина?

Задача 5. У людини аніридія (відсутність райдужки ока) успадковується як аутосомно – домінантне захворювання, оптична атрофія Лебера, як рецесивне, зчеплене з Х – хромосомою захворювання. Дівчина з аніридією одружилася з юнаком, який страждає оптичною атрофією Лебера.

1. Визначте можливі фенотипи дітей від цього шлюбу.

2. В якому випадку можливе народження дитини (сина або доньки) з двома видами сліпоти.

Задача 6. Потемніння зубної емалі обусловлено двома домінантними генами, один з яких розташований в аутосомі, другий – в Х – хромосомі. В сім’ї батьків, які мають темні зуби, народилися хлопчик і дівчинка з світлою емаллю зубів. Визначте вірогідність народження в цій сім’ї наступної дитини також без аномалії, якщо відомо, що темні зуби матері зумовлені геном, зчепленим з Х – хромосомою, а темні зуби батька – аутосомним геном, за яким він гетерозиготний. Визначне генотипи здорових дітей.

Задача 7. Дівчина з І(О) групою крові і нормальним кольоросприйманням одружилася з юнаком, хворим на дальтонізм з ІІ(А) групою крові.

1. При яких генотипах батьків у цій сім’ї може народитися дитина, хвора на дальтонізм, з І(О) групою крові?

2. Визначте вірогідність її народження.

Задача 8. В сім’ї в якій батько хворів іхтіозом. Народився син хворий на іхтіоз і гемофілію.

1. Визначте генотипи батьків.

2. Яка вірогідність народження в цій сім’ї здорової доньки?

Задача 9. Дівчина, батько якої страждав дальтонізмом, одружилася з юнаком з нормальним зором і ознаками гіпертрихозу. Яка вірогідність народження в сім’ї сина, хворого на дальтонізм і гіпертрихоз?

Задача 10. У людини рецесивний ген (р) зумовлює кольорову сліпоту (протанопію), а рецесивний ген (d) – м’язову дистрофію Дюшена. Гени локалізовані в Х – хромосомі.

За родоводом однієї багатодітної сім’ї одержані такі дані: здорова жінка з нормальним зором, мати якого страждає порушенням кольорового зору, а батько – м’язовою дистрофією, у шлюбі із здоровим чоловіком з нормальним зором народила 8 хлопчиків. Один хлопчик здоровий, 3 страждають кольоровою сліпотою, 3 – м’язовою дистрофією Дюшена, 1 – двома захворюваннями.

1. Визначте генотипи батьків і дітей.

2. Розрахуйте відстань між генами р і d.

Задача 11. У людини резус – фактор кодують тісно зчеплені гени: С, Д, Е. домінантні гени визначають резус позитивної крові, а їх рецесивні алелі - резус негативність.

Які типи гамет і в якому кількісному співвідношенні утворюються в людини з резус позитивними властивостями крові, що має генотип: а) CDE||cde б) CdE||cDe.

Задача 12. У людини гени еліптоцитозу і резус – фактора знаходяться в хромосомі на відстані – 3 морганід. Які гамети і в якому співвідношенні утворюються у жінки, яка має еліптоцитоз і резус – позитивність успадковані від матері? (еліптоцитоз і резус – позитивність – домінантні ознаки).

Задача 13. Гени В і С зчеплені і перехрест між ними складає 24%. Ген Е знаходиться в другій групі зчеплення. Які типи гамет і в якому кількісному співвідношенні утворюються в особин з такими генотипами: а) BC||bc E||e б) Bc||bC e||E.

Задача 14. Катаракта і полідактилія у людини зумовлені домінантними аутосомними тісно зчепленими (тобто не виявляючи кросинговера) генами. Однак тісно зчепленими можуть бути і ген катаракти з геном нормальної будови кисті і навпаки.

Жінка успадкувала катаракту від матері, а полідактилію від батька, її чоловік нормальний відносно обох ознак. Якої ознаки швидше можна чекати у дітей?

Задача 15. Синдром дефекту нігтів і колінної чашечки визначається повністю домінантним і аутосомним геном. На відстані 10 морганід від нього знаходиться локус груп крові за системою АВО. Один з подружжя має другу групу крові, інший третю. Той у якого друга група крові, страждає дефектом нігтів і колінної чашечки. Відомо, що його батько був з першою групою крові і не страждав цими аномаліями, а мати з четвертою групою крові, мала обидва дефекти. Чоловік з третьою групою крові нормальний і гомозиготний за обома парами генів, що аналізуються. Визначте ймовірність хворих дітей і їх можливі групи крові.

Задача 16. У людини локус резус – фактора зчеплений з локусом, що визначає форму еритроцитів і знаходяться на відстані 3 морганід. Резус – позитивність і еліптоцитоз є домінантними аутосомними ознаками. Один чоловік гетерозиготний за обома ознаками. При цьому резус позитивність він успадкував від одного з батьків, а елліптоцитоз – від іншого. Другий з батьків резус негативний і має нормальні еритроцити. Визначте процентні співвідношення вірогідних генотипів і фенотипів у цій сім’ї.

Задача 17. Побудувати карту хромосоми, яка має ген А, В, С, Д, якщо частка кросинговеру між генами С і Д дорівнює 1%, А і Е – 6%, А і В – 3%, В і Д – 4%.

Задача 18. Гени А, В, С знаходяться в одній групі зчеплення. Між генами А і В кросинговер складає 7,4%, між В і С – 2,9%.Оприділіть взаємо розташування генів А, В, С, якщо кросинговер між генами А і С дорівнює 10,3%. Як зміниться взаємне розташування генів А, В, С, якщо частота кросинговеру між генами А і С складає 4,5%?

Задача 19. Гени M, N, K знаходяться в одній групі зчеплення. Між генами М і N кросинговер складає 8,8%, між N і К – 3 морганіди. Визначте відстань між генами М і N.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 2263 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...