Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Література. 1.Доценко В.І.,Назарович В.Г., Пилипченко В.О., Чайка О.М



Основна:

1.Доценко В.І.,Назарович В.Г., Пилипченко В.О., Чайка О.М. Лабораторний практикум з біофізики. Полтава, 2004.- С.175-189, 195-202;

2.Л.Ф.Ємчик, Я.М.Кміт. Медична і біологічна фізика.-

Львів: Світ, 2003.- С.373-386.

3. Літнарович Р.М. Біофізика, медична фізика,

теоретична і прикладна фізика. Курс лекцій. Рівне.- С.188-204.

4. Шевченко А.Ф. Основи медичної і біологічної фізики:

підручник.- К.: Медицина, 2008.- С.111-116.

Додаткова:

1. Чалий О.В. і співавт. Медична і біологічна фізика. Практикум. К., Книга плюс, 2003.

Нормальні умови праці у виробничих приміщеннях забезпечуються цілою низкою заходів, які зумовлюють інженерні напрямки.

^ Раціональне розміщення обладнання. Важливий фактор умов праці в цехах з тепловиділеннями - розміщення виробничого обладнання і організація робочих місць згідно з діючими стандартами. Враховуючи вимоги цих стандартів, слід розміщувати обладнання, що виділяє тепло, безпосередньо під аераційними ліхтарями, а також доцільно передбачати окремі приміщення.

^ Механізація та автоматизація виробництва забезпечує високу безпеку праці. Перехід від механізації до автоматизації ще більше віддаляє робітника від шкідливих і небезпечних зон.

Автоматизація базується на сучасній технології і прогресивних методах управління, що передбачає повне звільнення людини від виснажливих виробничих факторів. При повній автоматизації функції людини значно скорочуються. Вся її роль зводиться до керування та контролю за роботою машин і ходом технологічних процесів.

^ Раціональна теплова ізоляція обладнання. Нині існує багато видів теплоізоляційних матеріалів. До неорганічних матеріалів можна віднести: діатоніт, азбест, азбоцемент, совеліт, слюда, азбозуріт, мінеральна вата, скловата, піноскло, пінобетон, керамзіт, пемза тощо. Органічними ізоляційними матеріалами є торфоізоляційні і деревні плити, деревна тирса, фіброліт, арболіт і т.ін.

Ефективність теплової ізоляції зумовлюється типом обладнання. При температурі теплоізолюючої поверхні 500...600 °С застосовують азбест, совеліт, мінеральну вату; при температурі 800...900 °С - азбозуріт, діатомітову цеглу; при температурі понад 1000 °С - вермікуліт, спеціальні керамічні пластини та ін.

Екранування. Ефективним засобом захисту людини від тепло­виділень є екранування. Екрани застосовуються для екранування джерел випромінювання і робочих місць. Захисні екрани бувають прозорі і непрозорі, подвійні і заповнені водою або повітрям, сітчасті, скляні тощо. За принципом дії огороджувальні засоби здатні поглинати і відбивати тепловипромінювання.

Екрани, які відбивають тепловиділення, виготовляють з листових матеріалів світлих кольорів (алюміній листовий, біле листове залізо, алюмінієва фарба, фольга на азбесті тощо). Ефективність таких теплозахисних екранів досягає 80...90 %.

Теплопоглинальні екрани здебільшого використовують як стіни, спеціальні огорожі, щити або подвійні щити, виготовлені з різних матеріалів (цегла, вогнетривке скло, металізований азбест і т.ін.) Ефективність теплозахисту склом від випромінювання при температурі 100 °С досягає 86 %.

^ Вентиляція і кондиціонування повітря є найбільш ефективним засобом нормалізації мікроклімату у виробничих приміщеннях (детальніше див. розд. 8).

Захист від охолодження. Для захисту організму людини від охолодження у виробничих та інших приміщеннях доцільно передбачати такі метеорологічні умови, при яких забезпечується нормальний теплообмін між організмом і навколишнім середовищем.

В холодний період передбачають засоби, які запобігають проник-ненню великої кількості холодного повітря через технологічні отвори, ворота, двері, шлюзи внаслідок частого або тривалого їх відкривання. Засобами захисту можуть бути тамбури або повітряно-теплові завіси. Повітряно-теплові завіси доцільно влаштовувати біля воріт, що відкриваються частіше, ніж 5 разів або не менше, ніж на 40 хвилин за зміну в районах з температурою повітря для холодного і перехідного періоду року -15 °С і нижче.

При роботі в холодний і перехідний період року на відкритому повітрі або в приміщеннях, які не опалюються, необхідно мати приміщення з температурою повітря 26 °С. Найбільш ефективно обладнати такі приміщення променевим опаленням. Робітники, які працюють в умовах переохолодження, обов'язково забезпечуються індивідуальними засобами захисту.

закінчення швидкого підйому температури.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 333 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...