Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Задачі для самостійного розв’язку



1. Людина не відчуває холоду в повітрі при температурі 20 оС, а у воді мерзне при 25 оС. Чому?

2. Білок починає коагулювати вже при температурі 60 оС, в сухому повітрі людина витримує температуру, яка перевищує 100 оС. Завдяки чому це можливо?

3. Ви налили в склянку гарячу каву, але Вам треба відлучитися на декілька хвили. Як краще зробити, щоб після Вашого повернення кава букла теплішою: налити в неї молоко зразу, перед відходом, чи після, коли повернетесь? Відповідь обґрунтуйте.

4. В сильні морози птахи настовбурчують пір’я. Чому тоді вони легше переносять холод? Чому в сильний мороз птахи частіше замерзають в польоті, ніж коли сидять на місці?

5. В Древній Греції температуру поверхні тіла визнасали за швидкістю висихання мулу. Нанесений тонким шаром на шкіру хворого, він швидше висихає на ділянках тіла з вищою температурою. Чи можна було таким способом встановити локалізацію абсцесів, пухлин?

6. При температурі повітря t1 = 20 оС оголена людина 66 % тепла в нормі виділяє через випромінювання, 15% - через конвекцію і 19% - через випаровування. Але вже при температурі t2 = 36 оС тепловіддача через випромінювання і конвекцію стає неможливою і постійність температури тіла, в основному, підтримується завдяки випаровуванню. Чому, незважаючи на інтенсивне потіння і випаровування, за деякий час при такій жарі температура тіла все-таки підвищується і воно червоніє?

7. Визначіть температуру, за якої випромінювальна здатність абсолютно чорного тіла дорівнює 104 Вт/м2.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 318 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...