Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновки. 1.1. Мета та завдання курсової роботи 5



ВСТУП 4

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ЩОДО ЗМІСТОВНОГО

НАПОВНЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 5

1.1. Мета та завдання курсової роботи 5

1.2. Вибір теми курсової роботи 6

1.3. Структура, обсяг, зміст та алгоритм виконання курсової роботи 7

3. Змістовні вимоги до розкриття складових

частин курсової роботи 8

3.1. Зміст 8

3.2. Вступ 8

3.3. Теоретична частина 9

3.4. Аналітична частина 9

3.5. Рекомендаційна частина 15

3.6. Висновки 15

3.7. Список використаних джерел 15

3.8. Додатки 15

4. Вимоги до оформлення курсовоЇ РОБОТИ 16

4.1. Загальні вимоги 16

4.2. Нумерація 17

4.3. Оформлення ілюстраційного матеріалу 17

4.4. Оформлення формул 17

4.5. Оформлення таблиць 18

4.6. Оформлення списку використаних джерел 18

4.7.Загальні правила цитування та посилання на використані джерела 19

5. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ЗАХИСТУ

КУРСОВОЇ РОБОТИ 20

6. Перелік ТЕМ КУРСОВоЇ РОБОТИ 26

7. Рекомендована література 28

Додаток А 30

ДОДАТОК Б 31

ДОДАТОК В 33


ВСТУП

Курсовий проект є підсумковим етапом вивчення студентами навчальної дисципліни: «Організація виробництва в аграрних формуваннях» та виступає ефективною формою перевірки теоретичних знань і практичних навичок, отриманих ними в процесі аудиторної, самостійної та індивідуальної роботи.

Знання організаційно-економічних, правових і соціальних основ нових видів підприємств, форм господарювання, внутрігосподарських виробничих і економічних відносин в умовах підприємництва і конкуренції товаровиробників є запорукою ефективної роботи майбутнього економіста-менеджера. Головною метою курсового проекту є глибоке вивчення конкретного питання з ефективної організації с.-г. виробництва в умовах багатоукладної економіки і розвитку ринкових відносин, прищеплення навичок прийняття організаційних рішень в умовах швидкозмінюваного ринкового середовища.

У процесі виконання курсового проекту студенти розвивають та вдосконалюють такі навички та вміння:

Ÿ визначати актуальні проблеми організації виробництва в сільському господарстві;

Ÿ здійснювати пошук та підбір необхідної наукової, практичної та нормативної інформації;

Ÿ здійснювати комплексний аналіз функціонування окремих напрямів виробничої діяльності с.-г. підприємтсва;

Ÿ послідовно та логічно викладати свої думки та пропозиції.

Метою даних рекомендацій є надання необхідної методичної допомоги студентам в підготовці, оформленні та захисті курсового проекту. В основу покладено вимоги нормативних документів щодо структури, змісту та оформлення курсового проекту.


1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ЩОДО ЗМІСТОВНОГО НАПОВНЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Під курсовою роботою розуміють письмовий виклад власних результатів та висновків наукового дослідження, в центрі уваги якої стоїть наукова та актуальна тема, що ґрунтується на критичному огляді бібліографічних джерел, аналітичних та практичних матеріалах.

Курсова робота з дисципліни “Організація сільськогосподарського виробництва” являє собою самостійну розробку конкретної теми з елементами наукового аналізу, яка відображає:

- вміння проводити критичний аналіз праць вітчизняних і зарубіжних економістів та літературних джерел;

- поглиблення знань студентом щодо змісту законів та закономірностей у сфері організації виробництва в аграрних формуваннях;

- практичне дослідження з актуальних проблем визначення організації виробництва в сільському господарстві;

- аналіз та узагальнення статистичних матеріалів з запровадженням сучасних економіко-математичних та статистичних моделей;

- обґрунтування висновків та пропозицій щодо знаходження напрямів поліпшення організації основних виробничих процесів у рослинництві та тваринництві, можливостей використання зарубіжного досвіду організації використання земельних, трудових, матеріальних ресурсів та вдосконаленню елементів організації галузей рослинництва і тваринництва;

- прийняття управлінських рішень щодо ефективного функціонування різних форм господарювання в сільському господарстві.

1.1. Мета та завдання курсової роботи

Метою курсової роботи є поглиблення та закріплення теоретичних знань студентів за конкретними темами курсу “Організація виробництва в сільському господарстві”, апробація проведення самостійних наукових досліджень, формування професійних умінь і навичок в процесі осмислення тієї чи іншої проблеми з становлення та реформування організаційних форм господарювання в сільському господарстві, обґрунтування висновків та пропозицій при прийнятті управлінських завдань у сфері організації виробництва в аграрних формуваннях.

Завданням курсової роботи з дисципліни “Організація виробництва в сільському господарстві” є:

- вивчення нормативно-правових актів, вміння правильно тлумачити основні положення, поняття, терміни з досліджуваної теми;

- вміння проводити критичний аналіз інформаційних джерел та аналізувати статистичні і практичні матеріали, а також узагальнення їх в побудові власних таблиць, рисунків, графіків, структурно-логічних схем, тощо з використанням економіко-математичних моделей та різних методик досліджень;

- вироблення спроможності висловлювати власну думку з даної проблеми та давати оцінку явищам і процесам, що відбуваються в сільському господарстві України;

- систематизація знань з теорії та практики організації виробництва в сільському господарстві;

- формування професійних знань, умінь та навичок при вирішенні актуальних, управлінських завдань в сфері організації виробництва в аграрних формуваннях;

- набуття практичних навичок з підготовки та проведення презентації з використанням сучасних демонстраційних засобів;

- пошук сучасних наукових досягнень у сфері організації виробництва в сільському господарстві.

Курсова робота повинна виявити ступінь підготовки студента до самостійної роботи. Він має правильно використовувати теоретичні положення економічної науки, вміти користуватися науковим апаратом, законодавчими матеріалами та спеціальною літературою, аналізувати фактичні дані та робити ґрунтовні висновки щодо проведеного дослідження.

Курсова робота за змістом є комплексною, ії виконання вимагає від студента глибоких знань з дисциплін професійної підготовки майбутніх менеджерів.

1.2. Вибір теми курсової роботи

Підготовка до написання курсової роботи розпочинається з вибору теми. Одним із важливих критеріїв при виборі теми має бути зацікавленість студента в проблемі дослідження, що обирається. Для цього, студент повинен заздалегідь ознайомитися з навчальною та науковою літературою, з сутністю об’єкта дослідження, а також можливостями формування інформаційної бази статистичних та практичних матеріалів. При виборі теми студентами заочної (вечірньої) форми навчання додатково слід враховувати можливість збору необхідного матеріалу за місцем основної роботи.

Після ознайомлення з необхідними джерелами щодо обраного напряму дослідження студент самостійно вибирає тему із рекомендованою кафедрою менеджменту ЗЕД тематикою курсових робіт.

Також при виборі теми важливо врахувати наступні критерії:

- зацікавленість в розробці обраної теми дослідження;

- врахування наукових інтересів, що виявлені студентом у період навчання на попередніх курсах;

- ознайомлення з навчальною та науковою літературою з метою з’ясування ступеню розкриття теми у наукових працях фахівців;

- підбір законодавчих та нормативних документів, які послідовно і логічно розкривають тему;

- наявність інформаційної бази статистичних та практичних матеріалів в достатньому обсязі;

- необхідність та можливість розробки практичних порад з метою прийняття управлінських рішень та отримання практичних результатів.

При виборі теми слід врахувати, що студентові надається право змінити назву теми курсової роботи (розширити, звузити її) по узгодженню з керівником курсової роботи чи запропонувати для дослідження іншу тему, не зазначену в переліку тем курсових робіт з курсу „Організація сільськогосподарського виробництва”. Запропонована студентом власна тема дослідження повинна відповідати критеріям актуальності, мати практичне значення та має бути узгоджена з керівником курсової роботи.

У разі необхідності, студентові надається право змінити тему курсової роботи на нову тему. Зміна теми курсової роботи на нову тему здійснюється за погодженням керівника курсової роботи в строки, що визначені керівником, але не пізніше двох місяців до закінчення строку подачі курсової роботи

Роботи, виконані на теми, не вказані в тематиці кафедри та не узгоджені з керівником курсової роботи, до захисту не допускаються!

Обрана тема дослідженнявиконується самостійно одним студентом! При цьому студент вибирає тільки одну тему з рекомендованих тематикою курсових робіт, яка не повторюється в кожній академічній групі.

При виборі теми та при виконанні курсової роботи студент має право отримувати консультації в усній формі під час призначених консультацій чи електронній формі по узгодженню з керівником курсової роботи через ресурси електронної пошти щодо плану, змісту, напряму дослідження, використання літературних джерел та будь-якими питаннями, що виникають у студента.

При виборі теми доцільно орієнтуватись на напрями майбутніх досліджень у сфері організації виробництва в аграрних формуваннях при написанні магістерської дипломної роботи, а також для участі у конференціях, наукових гуртках, олімпіадах, тощо на магістерській програмі навчання.

1.3. Структура, обсяг, зміст та алгоритм виконання курсової роботи

Обсяг курсової роботи - 30-35 стор. друкованого тексту.

Структура:

Титульний аркуш (взірець див. Додаток А)

Зміст

Вступ (до 2-х сторінок)

Розділ 1. Теоретична частина (назва розділу відповідно до теми) – до 10 стор.

Розділ 2. Аналітична частина (назва розділу – Організаційно-економічна характеристика об’єкта дослідження) – до 10 стор.

Розділ 3. Рекомендаційна частина (назва розділу відповідно до теми та об’єкта дослідження) – до 10 стор.

Висновки (до 2-х сторінок)

Список використаних джерел (15-20 джерел)

Додатки

Алгоритм виконання курсової роботи представлено на рис.1:

 
 


Рис 1. Алгоритм виконання курсової роботи

3. Змістовні вимоги до розкриття складових частин курсової роботи

3.1. Зміст

У змісті проекту перераховуються всі рубрики курсового проекту – вступ, заголовки всіх розділів і підрозділів, висновки і пропозиції, список використаної літератури і додатки в тій послідовності, як вони розміщені в курсовому проекті із зазначенням сторінок, на яких вони розміщені.

3.2. Вступ

Вступ розкриває суть та стан наукової проблеми, її значимість дослідження для сьогодення та підстави її вивчення.

Обов’язковими до вказування у вступі є:

- актуальність теми;

- мета та завдання;

- об’єкт та предмет дослідження;

- методи дослідження;

- джерела отримання відповідної інформації.

Вступ доречно починати з обґрунтування вибору теми, а саме з її актуальності. Актуальність теми оцінюється коротко, з неї випливає формулювання наукової проблеми, безпосередньо пов’язаної з обраною темою. Така оцінка може бути викладена в одному або в двох абзацах. Далі подається опис інформаційної ситуації щодо ступеня розробки проблеми вітчизняними та зарубіжними дослідниками, що випливає з опрацьованих літературних джерел.

З оцінки значущості теми витікає формулювання мети і основних завдань дослідження. Мета має бути викладена в одному чи декількох пунктах. Вона не може повторювати тему курсової роботи, а повинна розвивати і уточнювати її.

Наявність мети дозволяє визначити конкретні завдання дослідження, які можуть включати такі складові:

- вирішення певних теоретичних питань, які випливають із загальної проблеми дослідження;

- вивчення практики вирішення даної проблеми, виявлення її типового стану, недоліків і труднощів, їх причин тощо;

- обґрунтування певної системи заходів для можливого вирішення даної проблеми, що випливає з вивчення теоретичних та цифрових матеріалів дослідження;

- узагальнення результатів дослідження та розробка рекомендацій.

Формулювання завдання дослідження повинні бути стисле.

Далі вказується об’єкт дослідження та період часу, протягом якого він вивчається.

Неодмінною вимогою до курсової роботи є логічна відповідність найменування теми дослідження, об'єкта, цілей і задач у структурі роботи.

На останок наводиться перелік використаних методів дослідження та джерел отримання відповідної інформації для досягнення поставленої у роботі мети. Обсяг вступу становить до двох сторінок.

3.3. Теоретична частина

В даному розділі обґрунтовується теоретична база досліджуваної проблеми на підставі огляду літературних джерел, нових розробок, іншої інформації, пов'язаної з темою роботи. Викладений у цьому розділі матеріал повинен містити вичерпну інформацію, яка розкриває зміст досліджуваної проблеми, ступінь вивчення проблеми в історичному аспекті та шляхи її вирішення в різних країнах світу. Необхідно також уважно вивчити і проаналізувати діючі нормативно-правові документи, що мають пряме відношення до обраної теми дослідження (Закони України, постанови Кабінету Міністрів, укази президента тощо). При написанні цього розділу необхідно дотримуватись логічної послідовності переходу від загальних до більш конкретних питань

3.4. Аналітична частина

У зв’язку з тим, що курсова робота виконується за матеріалами конкретного аграрного формування, другий розділ повинен включати організаційно-економічну характеристику об’єкта дослідження. Тут описують природно-економічні умови (рельєф, температура, опади, грунти) і аналізують чи є вони сприятливими для вирощування сільськогосподарських культур, місцезнаходження, організаційна структура, форма власності, наявність земельних угідь, трудових ресурсів і т.д.). Також вказують місцезнаходження господарства, відстань від адміністративних (районного і обласного) центрів, залізничної станції, розташування підприємства відносно місць збуту продукції, переробних підприємств, пунктів надходження вантажів, наявність та якість шляхів сполучення. Наводяться результати виробничо-фінансової діяльності підприємства (урожайність, продуктивність худоби та птиці, валові збори сільськогосподарських культур, виробництва молока (мяса), структура товарної продукції, собівартість одиниці продукції і витрати праці на її виробництво, сума прибутку і окупність поточних витрат). Відображення такого матеріалу для наочності рекомендовано представити у вигляді графіків, діаграм та таблиць.

Аналізують в динаміці склад і структуру земельних угідь господарства (таблиця 1), структуру посівних площ (таблиця 2), землезабезпеченість (таблиця 3), наявність і використання трудових ресурсів (таблиця 4), забезпеченість основними фондами та ефективність їх використання (таблиця 5), спеціалізацію підприємства (таблиця 6), економічну ефективність діяльності підприємства (таблиця 7).

Склад і структуру земельних угідь - можна охарактеризувати за допомогою таблиць 1, 2, 3.

Таблиця 1.

Склад і структура земельних угідь

Види угідь 200 р. 200 р. 200 р.
Площа, га питома вага, % Площа,га питома вага, % Площа, га питома вага, %
У загальній земельній площі У площі с.-г угідь У загальній земельній площі У площі с.-г угідь У загальній земельній площі У площі с.-г угідь
Загальна земельна площа     X     X     X
Сільськогосподарські угіддя                  
3 них рілля                  
сіножаті                  
пасовища                  
багаторічні насадження                  
Ставки     X     X     X
Болота і заболочені землі     X     X     X
Ліси і чагарники     X     X     X
Інші землі     X     X     X

Таблиця 2.

Структура посівних площ

Культура 200_ р. 200_ р. 200_ р.
Площа, га Структура, % Площа, га Структура, % Площа, га Структура, %
1. Зернові і зернобобові            
з них: озима пшениця            
жито            
ячмінь            
гречка            
горох            
кукурудза на зерно            
...            
...            
інші зернові            
2. Технічні            
в т.ч. цукрові буряки            
соняшник            
3. Картопля            
4. Овочі            
5. Кормові            
в т.ч. кормові коренеплоди            
кукурудза на силос            
на зелений корм            
ВСЬОГО            

Таблиця З.

Землезабезпеченість

Показники 200_р. 200_р. 200_ р. Співвідношення 200_/2002_р.р.%
Площа сільськогосподарських угідь, га        
Площа ріллі, га        
Середньорічна чисельність працівників, чо л.        
Припадає на 1 працівника -сільськогосподарських угідь, га        
-ріллі, га        

Наявність і використання трудових ресурсів можна характеризувати за допомогою таблиці 4.

Таблиця 4

Характеристика наявності і використання трудових ресурсів

Показники 200_р. 200_ р. 200_ р. 200_ р. у % до 200_ р.
Вартість валової продукції в порівн. цінах 2000 р., тис. грн.        
В тому числі: - в рослинництві        
- в тваринництві        
Середньорічна чисельність працюючих, чол.:        
В тому числі: - в рослинництві        
- в тваринництві        
Відпрацьовано всього, тис. люд.-год.:        
В тому числі: - в рослинництві        
- в тваринництві        
Відпрацьовано одним працівником за рік тис. люд.-год.        
В тому числі: - в рослинництві        
- в тваринництві        
Вартість валової продукції в розрахунку на одного працівника, грн.        
В тому числі: - в рослинництві        
- в тваринництві        
Коефіцієнт використання трудових ресурсів       X

Особливу увагу слід звернути на аналіз системи оплати праці, що застосовується в галузі (галузях). Розкривають методику встановлення розцінок і нарахування оплати за продукцію, умови видачі та розміри доплат, надбавок, премій за категоріями працівників.

Забезпеченість основними фондами та ефективність їх використання можна охарактеризувати за допомогою таблиці 5.

Таблиця 5.

Забезпеченість основними виробничими фондами та ефективність їх використання

Показники 200__р. 201_р. 201_р. 200_ р. у % до 200_ р.
Середньорічна вартість основних фондів, тис.грн.        
Площа сільськогосподарських угідь, га        
Середньорічна чисельність працівників, чол.        
Вартість валової продукції, тис.грн.(за цінами 2000 р.)        
Фондозабезпеченість на 100 га, тис.грн.        
Фондоозброєність, тис.грн.        
Фондовіддача, грн.        
Фондомісткість, грн.        
Норма прибутку, %       X


Спеціалізація підприємства є одним з основних факторів збільшення обсягів виробництва певних видів товарної продукції і підвищення його ефективності. її визначають за структурою товарної продукції підприємства в останні 3 роки. Для глибшого вивчення спеціалізації, яка склалася в підприємстві за останні роки, доцільно проаналізувати структуру валової продукції, затрат праці по галузях та інші показники.

Спеціалізація підприємства – передбачає розрахунки показників, що характеризують структуру грошових надходжень від реалізації продукції, яку розраховують в таблиці 6.

Таблиця 6.

Структура грошових надходжень від реалізації продукції

Види продукції, галузі 200_р. 201_р. 201_ р.
  Сума тис. гри. в % до підсумку Сума тис. грн. в % до підсум ку Сума тис. грн. в % до підсум ку
Зернові і зернобобові            
Цукрові буряки            
Картопля            
Овочі            
           
Інша продукція рослинництва            
Всього по рослинництву            
Продукція скотарства, у т ч: м'ясо ВРХ молоко цільне            
Продукція свинарства            
Продукція вівчарства            
Продукція птахівництва            
Інша продукція тваринництва            
Всього по тваринництву            
Всього по підприємству            


Головна (головні) галузь займає найбільшу питому вагу в структурі товарної продукції і формує виробничий напрям підприємства. На підставі даних аналізу визначають, в якій мірі спеціалізація і поєднання галузей відповідають природним та економічним умовам, як здійснюється внутрішньогосподарська спеціалізація та роблять висновок про доцільність поглиблення спеціалізації підприємства на базі міжгосподарського кооперування та агропромислової інтеграції.

Завершують другий розділ оцінкою результатів виробничої діяльності працівників господарства з аналізом структури собівартості продукції рослинництва (тваринництва), її трудомісткості та рентабельності виробництва.

Таблиця 7

Собівартість і трудомісткість виробництва 1 ц сільськогосподарської продукції

Культури 200_ р. 201_ р. 201_ р. 200_ р. в % до 201_ р.
собівартість, грн витрати праці, люд.-год. собівартість, грн витрати праці, люд.-год. собівартість, грн витрати праці, люд.-год. собівартість, грн витрати праці, люд.-год.
Зернові і зернобобові - всього                
в т.ч. оз.пшениця                
ячмінь                
горох                
Кукурудза                
Технічні – всього                
в т. ч. цукровий буряк                
Кормові – всього                
в т. ч. коренеплоди                
кукурудза на силос                
однорічні трави                
багаторічні трави                
Молоко                
Прирости: - ВРХ - Свині - Вовна - Яйця (1000 шт.)                

З метою виявлення резервів зниження собівартості одиниці продукції та економічного обґрунтування переходу на нові технології виробництва необхідно провести аналіз структури собівартості при різних організаційно-технологічних умовах виробництва.

Таблиця 8

Структура собівартості 1 ц ___________

Статті витрат 200__р. 201__р. 201__р. 200_ у % до 200_
сума, грн стр., % сума, грн стр., % сума, грн стр., % сума, грн стр., %
Оплата праці                
Вартість кормів                
Насіння                
Добрива                
Засоби захисту рослин                
ПММ                
Витрати на утрим. ОЗ: Амортизація Поточний ремонт                
Автотранспорт                
Інші прямі витрати                
Загальногосподарські і загально виробничі витрати                
ВСЬОГО                

Економічну ефективність діяльності підприємства можна охарактеризувати за допомогою таблиці 9.

Таблиця 9.

Економічна ефективність діяльності підприємства

Показники 200_р. 201_р. 201_р. 200_ р. у % до 200_ р.
Вартість валової продукції (у порівнянних цінах, тис.грн. з розрахунку        
- на одного працівника        
- на 1люд.- год.        
- на 100 грн. основних виробничих фондів        
- на 100 грн. виробничих витрат        
Прибуток, тис.грн. з розрахунку        
- на одного працівника        
- на 1люд.- год.        
- на 100 грн. основних виробничих фондів        
Норма прибутку, %       X
Рівень рентабельності, %       X

Після таблиць в яких є розрахункові показники необхідно показати методику їх розрахунку і написати висновки до кожної.

3.5. Рекомендаційна частина

Даний розділ повинен носити творчий характер та елементи критичного аналізу. Основна вимога до нього, полягає у розробці та обґрунтуванні висновків та практичних пропозицій, спрямованих на вирішення проблем, досліджених у курсовій роботі. Студент повинен дослідити взаємозв’язок між показниками, які характеризують вибрану проблему, виділити певні невирішені питання проблеми, яка досліджується, та надати рекомендації щодо шляхів їх вирішення. У рекомендаційній частині курсової роботи студентам необхідно розглянути основні шляхи розв’язання даної економічної проблеми, показати уміння вибрати й обґрунтувати найбільш ефективний з них. При цьому знайдений шлях варто співвіднести з відповідною практикою і врахувати світовий досвід у даній області.

При узагальненні усього цифрового та теоретичного матеріалу відображаються наслідки виконаної роботи, визначаються шляхи використання виявлених резервів щодо вирішення досліджуваних питань. У цій частині курсової роботи необхідно висвітлити всі проміжні та остаточні результати дослідження, в тому числі негативні. Також, якщо необхідно – провести розрахунку, виходячи з обраної теми дослідження.

Висновки

Висновки є підсумком виконаної курсової роботи. Вони мають узагальнити виконані дослідження та здійснений аналіз.

Висновки – це послідовне, логічне викладення отриманих результатів та їх співвідношення із загальною метою та конкретними завданнями курсової роботи.

Після висновків студентом проставляється дата завершення курсової роботи та особистий підпис.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 460 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.02 с)...