Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заняття № 4. Тема: Витрати по провадженню цивільної справи



Практичне 2 години.

Тема: Витрати по провадженню цивільної справи.

Мета заняття:

- освітня: формування у курсантів та студентів основних положень та принципів регулювання судових витрат, їх видів, розмірів, порядку сплати та розподілу;

- розвиваюча: закріплення знань про судовий збір, витрати на інформаційно-технічне забезпечення та інші витрати, що пов’язані з розглядом справи;

- виховна: забезпечення всебічного розвитку у студентів поваги до дотримання закону при забезпеченні судового захисту прав особи.

Міжпредметні зв’язки: цивільнеправо, господарський процес, адміністративний процес.

Опорні поняття: судові витрати, судовий сбір, ціна позову, витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, витрати на правову допомогу, витрати сторін та їх представників, що пов’язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведення судових експертиз; витрати, пов'язані з проведенням огляду доказів за місцем їх знаходження.

Технічні засоби навчання: макети цивільних справ.

План

1. Поняття та види судових витрат.

2. Порядок обчислення судового збору.

3. Порядок стягнення витрат, що пов’язані з розглядом справи. Звільнення від сплати судових витрат.

4. Розподіл судових витрат між сторонами..

Тема реферату: «Особливості обчислення, оплати та відшкодування витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи».

Завдання для підготовки:

Задача №1

Визначте ціну позову, розмір судового збору та з кого він повинен бути стягнутий у наступних випадках:

1. За позовом Марченко А. до свого чоловіка Марченко Н. про розірвання шлюбу та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини і по зустрічному позову Марченко Н. про відібрання дитини (визнання міста мешкання) та відібрання сумісно нажитого майна загальною вартістю 20 000 грн. За рішенням суду шлюб розірвано; дитина буде проживати з матір’ю; аліменти присуджено у розмірі 350 гривень на місяць; встановлено право власності Марченко Н. на майно на суму 15 000 гр.

2. За заявою про всиновлення.

3. За заявою про нараховану, але не виплачену заробітну плату у розмірі 4000гр.

4. За позовом Столяренко Г. до своєї дружини Столяренко В. про зменшення розміру аліментів на 85 грн.

5. За ініціативою сторін суддею призначена судово-біологічна експертиза за провадження якої сторонами було сплачено 400 грн. порівну. Судовим рішенням позов задоволений повністю.

Задача №2

Між домовласником Никіфоровим та квартирантом Івановим укладено безстроковий договір найму житла. Никіфоров пред’явив позов до Іванова про стягнення з нього заборгованості по квартплаті за два останніх місяці у розмірі 800 грн. та його виселення, з тих причин, що він своєю поведінкою унеможливлює спільне з ним проживання. Відповідач, не згодний з позицією позивача, пред’явив зустрічний позов про стягнення з останнього 2500 грн., які були ним витрачені на капітальний ремонт даху, що протікав.

Яким чином слід розподілити судові витрати у разі задоволення вимог Никифорова і яким чином у разі задоволення вимог Іванова?

Задача №3

Між сторонами Нестерук та Приходько по справі про розподіл спадщини була укладена мирова угода, згідно з якою майно вартістю 57 000 грн. було поділено таким чином: Нестеруку - 38 000 грн., Приходько К. – 19 000 грн., при цьому порядок розподілу судових витрат сторони не передбачили. Нестерук вів свої справи через представника та заплатив йому 3 500 грн. В ухвалі про визнання мирової угоди суддя також не розподілив судові витрати.

Позивач Нестерук подав до суду заяву про винесення додаткового рішення у частині стягнення з відповідача сплаченого ним судового збору.

Як повинен вчинити суд у цьому випадку?





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 321 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...