Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Редагування зображення в КОМПАС



Рис.4.1
За допомогою команд редагування можна видозмінювати креслення, ускладнювати його, повертати, масштабувати, копіювати і відображати необхідні елементи. Команди редагування реалізуються за допомогою сторінки Редактирование (Редагування) на панелі Компактная панель (Компактна панель) рис.4.1.


Панель інструментів Редактирование (Редагування) містить такий набір

кнопок:

Сдвиг (Зсув) - зсуває виділені об'єкти креслення або фрагмента;

Поворот (Поворот) - повертає виділені об'єкти креслення або фрагмента;

Масштабирование (Масштабування) - виконує масштабування виділених об'єктів креслення або фрагмента;

Симметрия (Симетрія) - виконує симетричне відображення виділених об'єктів креслення

або фрагмента;

Копирование (Копіювання) - копіює виділені об'єкти креслення або фрагмента;

Деформация сдвигом (Деформація зсувом) - виконує деформацію зсувом об'єктів креслення або фрагмента;



Усечь кривую (Обрізати криву) - видаляє частину об'єкта, обмежену точками перетину

його з іншими об'єктами;

. Разбить кривую (Розбити криву) - розбиває об'єкт у будь-якій точці на дві частини:


Очистить область (Очистити область) - видаляє всі об'єкти, які містяться


всередині або ззовні деякої границі;

Преобразовать в NURBS (Перетворити на NURBS) - перетворює геометричний об'єкт

або текст, написаний шрифтом true Type, на NURBS-криву для подальшого гнучкого редагування об'єкта переміщенням його характеристичних точок.

Команди редагування передбачають виділення об'єкта редагування. Виділяти об'єкти можна тоді, коли жодна інша команда не активна. Про те, чи KOMIIAC-3D V10 діє у режимі виділення об'єктів, можна дізнатися за станом рядка запитів. Для виділення необхідно натиснути на контурі об'єкта лівою кнопкою миші.

У КОМПАС передбачено два варіанти виділення для переміщення об'єктів: спрощене та точне переміщення. В обох випадках потрібне попереднє виділення об'єктів. Для спрощеного переміщення, коли немає необхідності в точному зсуві, слід розмістити курсор на одному з виділених об'єктів, натиснути і не відпускати ліву кнопку миші, задати нове положення об'єктів і відпустити мишу.


4.1.1 Зсув і копіювання об'єктів

Точне переміщення об'єктів здійснюється командами - Сдвиг (Зсув)

- Сдвиг по углу и расстоянию (Зсув за кутом і віддаллю).

Команда Сдвиг (Зсув) переміщає виділені об'єкти за допомогою вектора, заданого координата


Рис.4.2
двох точок ТІ, Т2 або проекціями цього вектора в полях Сдвиг X (Зсув X) і Сдвиг Y (Зсув Y) панелі властивостей (рис. 4.2, а).

Команда Сдвиг по углу и расстоянию (Зсув за кутом і віддаллю) здійснює переміщення виділених об'єктів за допомогою вектора, заданим нахилом до осі X (поле Угол (Кут)) і його довжиною (поле Расстояние (Віддаль)) (рис. 4.2, б). Для перенесення фрагмента, який складається з декількох примітивів, необхідно:

1) вказати першу та другу точки діагоналі рамки, не відпускаючи ліву кнопку миші, в якій повинен міститися потрібний фрагмент;

- Сдвиг (Зсув);

2) клацнути на кнопці


3) вказати положення базової точки р1 (рис. 4.3, а);

4) вказати нове положення базової точки р2 (рис. 4.3, а);

5) клацнути на кнопці - Прервать команду (Перервати команду).

Для того щоб залишити вихідні фрагменти на місці, необхідно увімкнути відповідний режим Панели свойств (Панелі властивостей) - Оставить исходные объекты (Залишити вихідні об'єкти) або - Удалять исходные объекты (Видаляти вихідні об'єкти). Положення базової точки і зсув по осях X і Y визначають, вводячи інформацію у вікнах Панели свойств (Панелі властивостей) (рис. 4.2, а, б)


Поворот об'єктів

У кресленнях часто є складні елементи, розміщені під деяким кутом до горизонтальної осі координат. У таких випадках зручно відобразити елемент на вільному місці креслення горизонтально або вертикально. Потім треба повер­нути елемент на потрібний кут і розмістити його у вибраному місці. Викликана команда - Поворот (Поворот) пропонує задати центр повороту - точку,


відносно якої будуть повернуті всі виділені об'єкти.


Поворот об'єктів можна виконати двома способами:

• заданиям кута повороту;

• за базовою точкою.

Параметри кута повороту (поле Угол (Кут)), положення базової точки (поля Т1,Т2) задають у вікнах Панелі свойств (Панелі властивостей) (рис. 4.4). Для повороту фрагментів, які складаються з декількох примітивів, необхідно:

2) клацнути на кнопці

- Поворот(Поворот);

1) вказати першу і другу точку діагоналі рамки, не відпускаючи ліву клавішу миші, в якій повинен міститися фрагмент, що переноситься;

3) вказати додаткову базову точку рЗ, відносно якої здійснюється
поворот фрагмента (рис. 4.3, б);

4) задати кут повороту і натиснути на клавішу ENTER;



5) вибравши кнопку

- Прервать команду(Перервати команду).


Рис.4.4

4.1.3. Копіювання об'єктів


Рис.4.5
Машинобудівні креслення можуть містити декілька однакових елементів. У таких випадках необхідно побудувати один з них, а решту отримати за допомогою команди копіювання. Команди копіювання панелі редагування (рис. 4.5) містять декілька кнопок для різних варіантів копіювання.



Копирование (Копіювання) - зміщенням копії по осі X і Y (рис. 3.3, в).

Копия по направляющей кривой (Копія за допомогою напрямної кривої).

В команді необхідно:

• задати кількість копій, крок між ними або віддаль між крайніми копіями;

• визначити положення вхідними об єктами і спрямування копіювання;

• задати базову точку на вхідних об'єктах;

• вказати напрямну криву і початкову точку розміщення копій на ній.

На рис. 4.6 наведено варіанти копіювання у разі встановлення режиму обробки об'єктів під час копіювання:

- Не доворачивать до нормали (Не докручувати до нормалі) без пово­роту об'єкта відносно траєкторії кривої (рис. 4.6, а);

- Доворачивать до нормали (Докручувати до нормалі) з поворотом об'єкта відносно траєкторії кривої (рис. 4.6, б).


Рис.4.6

- Создать объект(Створити об'єкт).

Копия по окружности (Копіювання по колу). В команді необхідно задати кількість копій, напрям копіювання і спосіб розміщення - рівномірно по колу чи із заданим кроком. В останньому випадку задається кутовий крок копіювання. Після задания центра копіювання будуть створені фантоми копій, орієнтовані по колу відповідно до кутового кроку. Для фіксації копіювання необхідно скористатися командою


- Копия по сетке (Копія по сітці). Команда дає змогу створити масив копій виділених об'єктів, розмістивши їх у вузлах сітки з заданими параметрами. Керують вхідними об'єктами з вкладки Копия (Копія) на Панели свойств (Панелі властивостей). Настроювання сітки виконується на вкладці Параметры (Параметри). Можна задати нахил і кут сітки,
крок і кількість копій в обох напрямках; ;.

- Копия по концентрической сетке (Копія по концентричній сітці). Команда створює копії виділених об'єктів, які розміщуються у вузлах концентричної сітки. Сітка настроюється за допомогою вкладки Параметры (Параметри) на Панели свойств (Панелі властивостей).

4.1.4 Масштабування об'єктів


Команда - Масштабирование (Масштабування) дає змогу змінити розміри виділених об'єктів пропорційно до масштабних коефіцієнтів. Якщо коефіцієнт масштабування більший від одиниці - це масштаб збільшення, якщо менший - зменшення. Вихідні об'єкти можуть бути видалені або залишені без зміни. Якщо серед виділених об'єктів немає дуг або кіл, можна задати різні коефіцієнти масштабування по осях X і Y. В іншому випадку масштаб по осі Y буде недоступний.

Якщо серед виділених об'єктів є розміри, то їхні номінальні значення будуть відкоректовані відповідно до масштабного коефіцієнта. Для керування виносними лініями розмірів у Панели свойств (Панелі властивостей) є перемикачі:

- Не масштабировать (Не масштабувати) і Масштабировать (Масштабувати).

і на рис. 3.7, в - масшта-


бування з увімкненим перемикачем

Той самий виділений об'єкт може бути

Робота перемикачів проілюстрована на рис. 4.7, а, б, в. На рис. 4.7, а подано початкове зображення фрагмента, на рис. 4.7, б - масштабування з увімкненим перемикачем промасштабований декілька разів під час одного звертання до команди.


Для масштабування фрагментів, які містять декілька примітивів, необхідно:

1) вказати першу і другу точки діагоналі рамки, не відпускаючи ліву кнопку миші, оскільки в рамці - фрагмент, який переноситься;

2) клацнути на кнопці - Масштабирование (Масштабування);

3) після задания в Панели свойств (Панелі властивостей) масштабного коефіцієнта, необхідно вказати точку, відносно якої відбуватиметься масштабування. Така точка на рис. 4.7, а позначена як точка р1;

- Прервать команду(Перервати команду).

4) клацнути на кнопці



Рис.4.7



4.1.5. Симетрія об'єктів

У машинобудівних кресленнях деталь або окремі її елементи можуть мати симетричні ділянки відносно вертикальної, горизонтальної або нахиленої осі. В таких випадках достатньо накреслити один елемент. Симетричні йому елементи будуються з використанням команди

- Симметрия (Симетрія), кнопка виклику якої розміщена на панелі Редактирование (Редагування). Параметри осі симетрії можуть бути внесені в поля Панели свойств (Панелі властивостей). Тут також є перемикачі керування вхідними об'єктами.

Щоб використати як вісь симетрії викреслені раніше відрізок або пряму, можна застосувати кнопку

- Выбор базового объекта (Вибір базового об'єкта) на панелі Специального управления (Спеціального управління). Для симетрії фрагментів, які складаються з декількох примітивів, необхідно:

1. Вказати першу і другу точки діагоналі рамки, не відпускаючи ліву кнопку миші, в якій повинен міститися фрагмент, що переноситься.

- Симметрия(Симетрія).

2. Клацнути на кнопці

3. Вказати точки р1 і р2, розташовані на осі відображення (рис. 4.10, б).

- Прервать команду(Перервати команду).

4. Клацнути на кнопці

4.1.6. Деформація об'єктів

Команди деформації використовують, коли треба зсунути, повернути або змасштабувати частини зображення так, щоб об'єкти, положення характерних точок яких змінилося, не втратили зв'язку з нерухомими об'єктами.

Кнопки виклику команд деформації (рис. 3.8) розміщені на панелі роз­ширення команд панелі Редактирование (Редагування).


Рис.4.8



Команди деформації не потребують попереднього виділення об'єктів. Після виклику команди необхідно задати прямокутну рамку для деформації. Система формує Секущую рамку выделения (Січну рамку виділення). Якщо отриманий набір об'єктів не задовольняє, можна повторити виділення, використовуючи кнопку - Выделить новой рамкой (Виділити новою рамкою) на Панели специального управления (Панель спеціального управління). Кнопка - Исключить/добавить объект(Вилучити/ додати об'єкт) управляє виділеними об'єктами, даючи змогу вилучити надлишкові. Нижче наведено розширені команди Деформация объектов (Деформаціяоб'єктів).


- Деформация сдвигом (Деформація зсувом). Параметри команди відповідають команді Сдвиг (Зсув);

- Деформация поворотом (Деформація поворотом). Параметрикоманди відповідають команді Сдвиг (Зсув);

- Деформация масштабированием (Деформація масштабуванням).

Параметри команди відповідають команді Масштабирование (Масштабування).

4.1.7 Обрізання і вирівнювання об'єктів

Під час редагування креслення часто необхідно видалити не весь еле­мент, а тільки якусь його частину. Тоді зручно використовувати спеціальні команди обрізання об'єктів, а також команди вирівнювання по границі, видалення фаски і заокруглення. Ці команди розміщені на панелі Панель рас­ширенных команд (Панель розширених команд) панелі Редактирование (Редагування) (рис. 3.9).

Рис.4.9



- Усечь кривую (Відсікти криву). Команда видаляє частину вказаного об'єкта, яка обмежена точками перетину його з іншими об'єктами. За замовчуванням видаляється вказана курсором частина. На Панели Свойств (Панелі властивостей) активний перемикач

- Оставить указанный участок (Залишити вказану ділянку). На рис. 4.10, а, б після вказання точок р1 і р2 видаляються відповідні дуги кіл.


Рис.4.10



- Усечь кривую двумя точками (Обрізати криву двома точками). Команда видаляє частину об'єкта, яка обмежена двома точками, що задані довільно. Вона зручна, коли редагований об'єкт має багато перетинів з іншими об'єктами. В команді необхідно вказати об'єкт, який редагується (точку рЗ), а потім задати на ньому дві точки (р4 і р5), що визначають потрібний фрагмент об'єкта. Він буде видалений або залишений відповідно до встановлених перемикачів. На рис. 4.10, в відображено послідовність вказання точок рЗ, р4, р5 і р6 на колі для отримання зображення, наведеного на рис. 4.10, г.


- Выровнять по границе (Вирівняти по границі). Команда здійснює продовження об'єкта до границі вирівнювання або обрізку до неї. Необхідно спочатку вказати об'єкт - границю, а потім поступово, один за одним, об'єкти, які потрібно вирівняти. Вирівнювання об'єкта здійснюється з боку його вказування. Щоб перейти до вирівнювання по іншій границі, використовують кнопку - - Указать заново (Вказати знову) на панелі Специального управления (Спеціального управління). На рис. 4.10, д показана послідовність вказання точок р7, р8, р9, р10 і pll на колі і відрізках для отримання зображення, наведеного на рис. 4.10, є.

Завдання для виконання практичної роботи

Вивчити:

- прийоми редагування геометричних об'єктів на кресленні (п. 4.1).
Виконати:

- накреслити креслення валу за зразком (рис. 4.11);

- проставити розміри, заповнити основний напис (штамп) креслення;

- готове креслення подати для перевірки викладачеві;

- зберегти креслення в пам'яті комп'ютера;
- роздрукувати креслення.

План виконання практичної роботи

1. Створюємо новий документ Чертёж (Креслення) (п. 1.3).

2. Вибираємо формат креслення (п. 1.4).

3. Виконуємо побудову геометричного об'єкта згідно із завданням (валу за зразком (рис. 14.1)) за допомогою інструментів панелі Геометрия (Геометрія) (п. 2.1):

а) створити вид. Координати початку відліку x = 310, y = 260;

б) відкрити команду Непрерывный ввод;

в) послідовно накреслити відрізки 1-9:

§ початок відрізку 1 в точці з координатами х=0, у=10 (Alt+1);

Для відрізків 1,2,3,4,5,6,7,8,9 – довжина (поле ln) 5 30 10 10 5 20 10 20 5 (Al t+l), кут нахилу 9 (поле an) 90 0 90 0 270 0 270 0 270 (Al t+a);

г) накреслити фаску 3×45º:

§ команда Фаска Инструментальной панели Геометрия. В полі l1 ввести катет фаски 3 (Al t+l), Enter, послідовно вказати відрізки 1 і 2;

д) накреслити фаску 3×10 мм на відрізку 6:

§ кнопку Задание пареметров фаски переключить в положення длина/длина, в поля l1 і l2 ввести катети фаски 3(Alt+1) і 10(Alt+2), послідовно вказати відрізки 7 і 6;

е) накреслити спряження радіусом R=4 мм на відрізку 2:

§ команда Скругление Инструментальной панели Геометрия. В полі rad ввести радіус з спряженням 4(Al t+r), натиснути кнопку Усечение второго обьекта Строки параметров, послідовно вказати відрізки 2 і 3;

є) накреслити осьову лінію:

§ команда Отрезок Инструментальной панели Геометрия. В Строке параметров змінити тип лінії на Осевая. В поля p1 і p2 ввести координати початкової (-3, 0) і кінцевої (83,0) точок. Змінити тип лінії на Основная;

ж) накреслити відрізки 10 і 11:

§ підвести курсор до точки А, здійснити клавіатурну прив'язку, Enter. Повторити також для точки А;

з) продовжити всі вертикальні відрізки до осі осевої лінії:

§ відкрити Инструментальную панель Редактирование. Натиснути і утримувати кнопку Усечь кривую, в Панели розширених команд утримувати кнопку Усечь кривую, викликати команду Выровнять по границе. Послідовно вказати спочатку осьову лінію, а потім відрізки 1, 10, 3, 5, 11,7 і 9 в нижній їх частині, Esc;

и) накреслити другу половину валу:

§ в сторінці меню Выделить відкрити команду Выделить рамкой. Захватити зображення Рамкой, виключаючи осьову лінію – зображення виділиться інверсним кольором. В сторінці меню Операции відкрити команду Симметрия. Натиснути кнопку Выбор объекта Панели специального управления і вказати курсором осьову лінію. Виконати клацання мишею в вільному полі креслення.

і) самостійно накреслити шпоночний паз і переріз А-А.

к) накреслити лінію розрізу:

§ відкрити команду Линия разреза Панели размеров. Переключити кнопку Расположение стрелок в Строке параметров. Вказати положення початкової і кінцевої точок лінії розрізу. Натиснути кнопку Создать.

л) зберегти вид.

4. Проставляємо розміри на кресленні (п. 2.2).

5. Заповнюємо основний напис (штамп) креслення (п. 1.6).

6. Зберігаємо сформоване креслення (п. 1.7).

7. Роздруковуємо креслення (п. 2.3).

Контрольні запитання

Контрольні запитання

1. Як побудувати лінію розрізу?

2. Як задати розміщення стрілок в розмірах?

3. Призначення фаски при кресленні.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 3655 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.023 с)...