Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансові категорії



Фінансові категорії слід розглядати як інструменти, за допомогою яких створюються, розподіляються і використовуються фонди фінансових ресурсів для задоволення потреб розвитку суб'єктів господарювання та держави.

Основні фінансові категорії:

Фінансові ресурси утворюються в процесі матеріального виробництва, за рахунок створення нової вартості, внаслідок чого виникає валовий внутрішній продукт.

Фінанси підприємницьких структур відображають різноманітні фонди фінансових ресурсів, що створюються і використовуються для виробництва і реалізації продукції, робіт і послуг у різних галузях економіки.

Власний капітал підприємства - це фінансові ресурси, залучені у розпорядження від власників чи акціонерів без обмежень у часі (на постійній основі), призначені для забезпечення розвитку підприємства та збереження його економічної стабільності.

Позиковий капітал - частина активів підприємства, профінансована кредиторами всіх видів.

Основні засоби - це матеріальні активи, їх очікуваний термін використання становить понад один рік, або їх застосовують у процесі виробничого циклу, що триває більше одного року.

Основні виробничі засоби є частиною основних засобів, що беруть участь у процесі виробництва тривалий час, зберігаючи при цьому натуральну форму.

Амортизація - це систематичний розподіл вартості основних засобів протягом терміну їх експлуатації. Зношена частка вартості основних засобів, перенесена на готову продукцію, в міру реалізації останньої поступово нагромаджується у грошовій формі в амортизаційному фонді, який використовується з метою відтворення основних засобів.

Обігові кошти (капітал) - кошти, авансовані в обігові виробничі фонди (виробничі запаси сировини, матеріалів, палива, тари, залишки незавершеного виробництва та витрати майбутніх періодів) і фонди обігу (готова продукція та кошти за продукцію). Обігові фонди споживаються в одному виробничому циклі, їхня вартість переноситься на вартість виготовленої продукції.

Прибуток - одна з основних фінансових категорій, що виражає грошову вартість реалізованого чистого доходу, є основною формою грошових заощаджень суб'єктів господарювання. Прибуток характеризує фінансовий результат підприємницької діяльності підприємства, це показник, що найповніше відображає ефективність виробництва, обсяг та якість реалізованої продукції, рівень її собівартості.

Державні фінанси - сукупність економічних відносин стосовно розподілу та перерозподілу ВВП і НД, що виникають під час формування і використання централізованих фондів грошових коштів, призначених для фінансового забезпечення виконання державою покладених на неї функцій.

Державний бюджет - централізований фонд фінансових ресурсів держави, що використовується з метою виконання покладених на неї функцій; він перебуває в розпорядженні центральних органів влади і застосовується для фінансування загальнодержавних заходів.

Місцевими бюджетами визнаються обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах і бюджети місцевого самоврядування. Бюджетами місцевого самоврядування вважають також бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їхніх об'єднань.

Зведений бюджет - це сума показників усіх видів бюджетів, що належать до бюджетної системи держави.

Доходи бюджету - сума коштів, мобілізованих державою для забезпечення своєї діяльності.

Податки (збори, обов'язкові платежі) - обов'язкові внески до бюджету відповідного рівня або державного цільового фонду" що здійснюються платниками в порядку і на умовах, які визначаються чинним законодавством України.

Видатки бюджету - це сума коштів, витрачених державою з метою забезпечення своїх функцій.

Кредит - фінансові відносини, що виникають між економічними суб'єктами у зв'язку з передачею один одному в тимчасове користування вільних коштів (вартості) на засадах зворотності, платності та добровільностіся.

Державний кредит - сукупність економічних відносин між державою в особі її органів влади й управління, які можуть бути як позичальником, кредитором або гарантом, з одного боку, і фізичними та юридичними особами — з іншого, стосовно формування загальнодержавного фонду грошових ресурсів.

Фінанси домашнього господарства (домогосподарства), як і фінанси суспільства загалом, є економічними грошовими відносинами стосовно формування і використання фондів грошових коштів з метою забезпечення матеріальних і соціальних умов життя членів домогосподарства та їх відтворення.

Державні цільові фонди - фонди фінансових ресурсів, створені державою з метою задоволення соціальних та економічних потреб населення, витрат на розширене виробництво, розвитку науково-технічного потенціалу держави тощо.

Страхування - сукупність економічних відносин, що виникають стосовно формування страхового фонду і його використання для відшкодування можливого збитку, завданого фізичним та юридичним особам у результаті непередбачених несприятливих подій.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 5684 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...