Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття та ознаки комерційного банку



У ст. 2 Закону України «Про банки і банківську діяльність» визначено, що банки – це установи, функцією яких є кредитування суб’єктів господарської діяльності та громадян за рахунок залучення коштів підприємств, установ, організацій, населення та інших кредитних ресурсів, касове та розрахункове обслуговування народного господарства, виконання валютних та інших банківських операцій, передбачених Законом України «Про банки і банківську діяльність».

Комерційні банки - це незалежні, автономні комерційні підприємства. З одного боку, вони утворюються для задоволення інтересів власників банку і суспільних інтересів клієнтури- юридичних і фізичних осіб, що обслуговуються банком. З іншого боку, комерційні банки – це підприємства особливого типу, які організовують та здійснюють рух позичкового капіталу для забезпечення отримання прибутку банку власниками банку. Як важлива ланка банківської системи держави комерційні банки концентрують основну частину кредитних ресурсів і здійснюють широкий діапазон банківських операцій та надання фінансових послуг для юридичних і фізичних осіб. Комерційні банки є юридичними особами. Вони економічно самостійні і повністю незалежні від виконавчих і розпорядчих органів державної влади в рішеннях, пов’язаних з їх оперативною діяльністю, а також щодо вимог і вказівок, які не відповідають чинному законодавству.

Комерційні банки як будь-яка юридична особа мають такі ознаки:

1. Володіння майном на правах власності або на правах повного господарського відання, наявність статутного фонду, який відображається на самостійному балансі банку. Статутний фонд комерційного банку формується за рахунок власних коштів акціонерів або пайових внесків засновників банку у грошовій формі. Розмір статутного фонду визначається засновниками, але не може бути меншим за розмір встановлений НБУ.

2. Наявність усіх прав юридичної особи: організаційна єдність, участь у господарських відносинах, самостійна відповідальність, а також обов’язкове зазначення в статуту банку, що він є юридичною особою.

3. Здійснення підприємницької діяльності з метою одержання прибутку, пропонування на договірних умовах кредитно-розрахункового, касового та іншого банківського обслуговування підприємств, установ, організацій і громадян шляхом виконання банківських операцій і надання різних банківських послуг.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 867 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...