Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Територіальні управління Національного банку України



Важливим структурним елементом НБУ є його філії. Філії (територіальні управління) не мають статусу юридичної особи і не можуть видавати нормативні акти, діють від імені НБУ в межах отриманих від нього повноважень. Завдання і функції філії Національного банку визначаються Положенням, яке затверджене Правлінням НБУ «Положення про філії (територіальні управління) НБУ» від 22.12.2000р. № 495.

Згідно з зазначеним Положенням до філії НБУ належать такі територіальні управління:

- Головне територіальне управління НБУ в Автономній Республіці Крим;

- Головне територіальне управління НБУ по м. Києву і Київській області;

- Територіальні управління НБУ в областях.

Філії НБУ не мають окремого балансу. Баланс територіальних управлінь є складовою консолідованого балансу НБУ. Створення, реорганізація та ліквідація територіальних управлінь здійснюється за рішенням Правління НБУ. Керівництво філією здійснює начальник, який призначається на посаду та звільняється з неї наказом Голови Національного банку.

Основними завданнями територіальних управлінь є:

- проведення грошово – кредитної політики;

- забезпечення надійності схоронності цінностей та дотримання належних умов їх зберігання;

- здійснення контролю за розвитком валютного ринку;

- аналіз грошово-кредитних відносин на відповідній території їх прогнозування;

- забезпечення контролю за дотриманням банками чинного законодавства України, економічних нормативів і нормативно-правових актів НБУ;

- підготовка та подання Національному банку фінансової і статистичної звітності за результатами своєї діяльності;

- розгляд запитів банків, суб’єктів підприємницької діяльності, фізичних осіб і правоохоронних органів з питань грошово-кредитної та валютної політики, грошового обігу, банківського нагляду, валютного контролю та ліцензування, бухгалтерського обліку, відкриття рахунків та звітності, з інших питань банківської діяльності та надання на них відповідей.

Функції філії центрального банку можна поділити на дві групи:

1) повязані із виконанням завдань центрального банку держави(грошово-кредитна політика, політика у сфері готівкового грошового обігу, здійснення функцій кредитора останьої інстанції, розрахунково-касове обслуговування, банківське регулювання та банківський нагляд, валютне регулювання), які здійснюються на регіональному рівні відповідними територіальними управліннями НБУ.

2) пов’язані із організацією діяльності самого територіального управління (створення відповідних відділів відповідно до типової структури філій, ведення фінансової та статистичної звітності, робота із персоналом, технічне та юридичне забезпечення діяльності, внутрішній аудит, діловодство, дотримання режиму безпеки).

У процесі виконання своїх функцій територіальні установи центрального банку з метою найповнішого, різнобічного та ефективного керівництва та контролю за діяльністю встановлених законодавством та нормативними актами НБУ суб’єктів взаємодіють з місцевими підрозділами фінансових, податкових, правоохоронних органів, а також з органами місцевого самоврядування.

Питання для перевірки знань студентів

1. У чому полягає подвійна правова природа На­ціонального банку України?

2. На підставі, яких принципів Національний банк здійснює свою діяльність?

3. Які основні функції Національного банку України?

4. Які ви знаєте керівні органи Національногобанку України?

5. У чому полягає принципова відмінність у пов­новаженнях Ради Національного банку України та Правління Національного банку України?

6. Дайте визначення філії Національного банку України.

7. Які завдання виконують територіальні відділення Національного банку України?





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1194 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...