Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Техніка виконання піднебінної (палатинальної) анестезії



Матеріальне забезпечення: одноразовий шприц (2-5 мл) або карпульний шприц. голка для внутришньом'язових або підшкірних ін'єкцій, голка для карпульного шприца. карпула з анестетиком. розчин анестетика.

При проведенні піднебінної анестезії з права чи зліва лікар розміщується з права та попереду від хворого і визначає топографоанатомічні орієнтири для визначення місця анестезії піднебінних нервів: знаходить кут, що створений альвеолярним та піднебінним відростками верхньої щелепи, де є невелика кількість рихлої клітковини біля нервових стовбурів, змащує ділянку слизової оболонки піднебіння 3% спиртовим розчином йоду. Місце знаходження скупчення підокісної клітковини зафарбовується в темно - коричневий колір.

Методика проведення: хворий сидить в кріслі, голова максимальне піднята та зафіксована підголівником. Рот хворого широко відкритий. Лікар визначає місце виходу піднебінних нервів отвору і на відстані до 1,0 см вперед від нього робить укол голкою. Голку спрямовує спереду назад та знизу вгору до контакту з кісткою. Лікар випускає 0,2- 0,5 мл анестетика. Через 2-3 хвилини наступає анестезія.

Техніка виконання туберальної анестезії (внутришньоротовий спосіб)

Матеріальне забезпечення: одноразовий шприц (5 мл) з голкою для внутришньом'язових ін'єкцій, анестетик, шпатель або зуболікарське дзеркало.

При проведенні туберальної анестезії з права чи зліва лікар розміщується з права і попереду від хворого. Лівою рукою тримає дзеркало або шпатель, за їх допомогою відводить щоку пацієнта назовні, і визначає топографоанатомічні орієнтири для визначення місця анестезії верхніх задніх альвеолярних гілок, які розташовані у крилопіднебінної ямки та на задньозовнішньої поверхні бугра верхньої щелепи: верхні задні альвеолярні гілки знаходяться на 18-25 мм вище ніж край альвеоли верхнього третього великого корінного зубу, відповідаючи середини його коронки в ділянці бугра верхньої щелепи.

Методика проведення: анестезію виконують при напіввідкритому роті пацієнта. Голку розміщують під кутом 45° до гребня альвеолярного відростка. Зріз голки має бути повернутий до кістки. Вкол проводять на рівні коронкової частини другого великого корінного зубу або між другим і третім великими корінними зубами в слизову оболонку, відступивши від перехідної на 0,2-0,3 см вниз. При відсутності великих корінних зубів орієнтуються по вилицево-альвеолярному гребеню, що відповідає середині коронки відсутнього другого великого корінного зуба. Голку проводять вгору, назад на глибину до 2,5 см, відводячи шприц зовні, з тою метою, щоб голка була найбільш близько до кістки. Це в деякій мірі попереджує пошкодження артерій і вен крилоподібного венозного сплетіння та виникненню крововиливу в навколишні тканини. Обов'язково перед введенням анестетика проводять аспіраційну пробу - відтягують поршень шприца назад, контролюють можливу появу крові в шприці. Після проведення анестезії та видалення голки слід притиснути м'які тканини щоки між переднім краєм жувального м'язу і вилицевою кісткою. Анестезія наступає через 7-10 хвилин після введення знеболюючого розчину.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 951 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...