Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Члени речення і частини мови. Актуальне членування речення



Члени речення — це слова або лексичні словосполучення, пов'язані синтаксичними й морфологічними відношеннями і становить найкоротшу осмислену відповідь на питання в реченні. Членами речення є тільки повнозначні слова, до яких можна поставити питання.Існують такі основні члени речення: підмет, присудок, додаток, означення, обставина. Підмет та присудок вважаються головними членами речення, а додаток, означення та обставина — другорядними. Не є членами речення службові частини мови та вигуки.Вставні слова та речення, вставлені слова та речення, слова-речення, вигуки, а також у певних випадках звертання на питання в реченні не відповідають, але по-різному доповнюють його. Це внесення, які слугують переважно для вираження комунікативних і модальних відношень. П’ять частин мови об’єднують змінювані слова (ті, що відмінюються і дієвідмінюються) – це іменник, прикметник, числівник, займенник і дієслово. Усі інші частини мови є класами незмінюваних слів.Частини мови, слова яких відмінюються, називаються іменними. Це – іменник, прикметник, числівник і займенник. Актуальне членування речення — це членування речення за змістом на дві частини: предмет мовлення і те, що про нього говориться.Речення має дві змістові частини: одна з них називає предмет мовлення, інша позначає (повідомляє) якусь нову інформацію про нього. Друга частина є головною. Вихідна частина висловлювання (дане, відоме) називається темою, а та частина, яка щось стверджує про тему, — ремою. Ці дві частини відповідно ще називають психологічним (логічним) суб'єктом і психологічним (логічним) предикатом. Основними засобами актуального членування є інтонація (постановка логічного наголосу) і порядок слів.Актуальне членування речення служить одним із засобів зв'язку речень у тексті. Існує два основних типи співвідношення тем у сусідніх реченнях: 1)послідовний (темою наступного речення є тема попереднього): Він сазав, що в суботу відбудеться конкурс читців. Твори мають бути високохудожніми і актуальними;2)паралельний (одна й та сама тема повторюється в декількох реченнях): Квіти цвіли всюди. Вони чарували своїми різнобарвними кольорами в парках і скверах.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1364 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...