Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Модуль 1. Тема 1. Стратегічні цілі суспільства і продуктивність



Змістовий модуль 1. Чинники продуктивності

Тема 1. Стратегічні цілі суспільства і продуктивність

Поняття продуктивності. Продуктивність як головна соціально-економічна ціль суспільства і критерії її розвитку. Роль продуктивності у вирішенні соціально-економічних проблем суспільства і держави. Фундаментальна основа зростання продуктивності. Рівень і динаміка продуктивності у сучасному господарстві України.

Тема 2. Класифікація внутрішніх чинників продуктивності

Соціально-економічна сутність внутрішніх чинників продуктивності. «Тверді» і «м'які» чинники продуктивності.

Класифікація «твердих» чинників. Зростання продуктивності за рахунок виробів, що виготовляються. Підвищення продуктивності за рахунок кращого використання обладнання та оптимізації потужності підприємства. Технологічні чинники підвищення продуктивності.

Класифікація «м'яких» чинників. Людський фактор підвищення продуктивності. Організаційні фактори підвищення продуктивності. Динамізм системи і продуктивність.

Тема 3. Класифікація зовнішніх чинників продуктивності

Соціально-економічна сутність зовнішніх чинників продуктивності. Класифікація зовнішніх чинників продуктивності.

Економічні структурні зміни. Структурні зрушення в сільському господарстві та в обробній промисловості. Структурні зміни у складі капіталу. Структурний вплив наукових досліджень, дослідних розробок і нових технологій на рівень продуктивності. Вплив масштабу виробництва і конкурентоспроможності товарів на рівень продуктивності.

Демографічні та соціальні зміни. Характер демографічних і соціальних змін у робочій силі. Вплив на рівень продуктивності динаміки співвідношення чисельності працездатного і непрацездатного населення. Вплив динаміки зайнятих жінок на рівень продуктивності.

Природні ресурси, їх найважливіші складові – робоча сила, земля, енергія і сировина.

Змістовий модуль 2. Взаємозв’язок витрат і продуктивності. Вимірювання продуктивності

Тема 4. Характеристика основних видів витрат

Циклічні та безперервні витрати. Елементні і комплексні витрати. Прямі й непрямі витрати. Екологічні витрати виробництва. Сукупні витрати підприємства. Кошторис виробництва та собівартість продукції. Система управління витратами.

Тема 5. Взаємозв’язок витрат і продуктивності

Потреби та ресурси. Економічні витрати й зміни продуктивності в короткостроковому періоді. Внутрішні та зовнішні витрати виробництва. Постійні, змінні та загальні витрати. Граничні витрати. Віддача витрат у довгостроковому періоді. Позитивний та негативний вплив масштабів виробництва на рівень продуктивності. Постійна віддача від зростання масштабів виробництва. Мінімальний розмір виробництва та продуктивність.

Тема 6. Вимірювання обсягів виробництва і продуктивності

Соціально-економічне значення та проблеми вимірювання продуктивності. Обчислення обсягів виробництва на макро і мікрорівні. Вимірювання загальної і часткової продуктивності. Методи вимірювання продуктивності на макрорівні. Методи вимірювання продуктивності на мікрорівні. Вимірювання продуктивності з урахуванням якісних параметрів продукції.

Тема 7. Зарубіжний досвід вимірювання продуктивності

Особливості вимірювання продуктивності в різних секторах економіки. Структурний підхід доктора Куросави до вимірювання продуктивності на рівні підприємств і виробничих підрозділів. Вимірювання продуктивності подвійним дифлятором. Підхід Лоулора та Гоулда до вимірювання продуктивності. Міжфірмове порівняння показників продуктивності.

Змістовий модуль 3. Управління продуктивністю на мікро та макрорівнях

Тема 8. Управління продуктивністю на мікрорівні

Управління продуктивністю матеріально-технічних чинників. Управління продуктивністю соціально-організаційних чинників. Управління продуктивністю інтеграційних чинників.

Тема 9. Управління продуктивністю на макрорівні

Шляхи оптимального формування та використання складових життєвого простору країни. Управління структурними змінами в економіці. Оптимізація соціально-економічної політики уряду.

Тема 10. Управління продуктивністю інновацій в зарубіжних країнах

Принципи та стратегії управління інноваційними процесами на підприємствах. Особливості управління продуктивністю інновацій на великих і дрібних підприємствах. Основні напрями державного регулювання інноваційної політики.


2. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

У залежності від поставленої мети студенти повинні використовувати такі основні види самостійної роботи:

№ з/п Мета Види роботи
1. Первинне оволодіння знаннями (засвоєння нового матеріалу) Засвоєння матеріалу підручників, методичних рекомендацій, додаткової літератури; складання плану тексту, упорядкування матеріалу через складання опорного конспекту з графічним зображенням структури тексту
2. Закріплення, поглиблення, розширення і систематизація знань Повторна робота з матеріалом підручників, опорним конспектом лекцій, додатковою літературою; відповіді на контрольні питання.

Інструктивно-методичні вказівки до самостійної роботи:

1. Уважно ознайомтеся з рекомендованими джерелами, що подаються до кожної теми в методичних порадах до самостійної роботи.

2. Уважно прочитайте запропонований матеріал у відповідності з поставленим завданням, відокремте основне.

3. З’ясуйте, що означають нові терміни і поняття (при необхідності використайте словник).

4. Дайте відповіді на контрольні запитання.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 371 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...