Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ббк 65. 291-21



Т 47 Тичина О.Л. Менеджмент продуктивності: Навчально-методичний посібник для екстернів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «спеціаліст» в галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» спеціальності 7.03050501 «Управління персоналом та економіка праці». - Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2013. –45 с.

Навчально-методичний посібник призначений надати допомогу екстернам організувати роботу із самостійного вивчення дисципліни «Менеджмент продуктивності» з метою засвоєння знань з теорії та практики управління продуктивністю на різних рівнях національної економіки, вивчення і систематизації особливостей організації господарювання у первинній ланці народного господарства, яким є підприємство, тобто на макро та мікрорівнях.

Навчально-методичний посібник розроблений відповідно до навчального плану підготовки екстернів в галузі знань 0305 "Економіка і підприємництво", програми навчальної дисципліни.

Автори (укладачі): О.Л. Тичина - к.е.н., доцент кафедри управління персоналом та економіки праці Дніпропетровської державної фінансової академії
Рецензенти: Ю.Є. Осацька - к.е.н., доцент кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії
  О.А. Ляшенко - к.е.н., доцент кафедри менеджменту Дніпропетровського державного аграрного університету
Відповідальний за випуск: А. Г. Бабенко - д.е.н., професор, завідувач кафедри управління персоналом та економіки праці Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено

Вченою радою факультету управління персоналом

та економіки праці

Протокол №3 від 20.12.2012 р.

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

управління персоналом

та економіки праці

Протокол № 5 від 10.12.2012 р.


Зміст

Вступ.................................................................................................................  
1. Програма навчальної дисципліни  
2. Методичні рекомендації до самостійної роботи...................................  
3. Підсумковий контроль..............................................................................  
4. Список рекомендованої літератури........................................................  

Вступ

Навчально-методичний посібник з навчальної дисципліни «Менеджмент продуктивності» розроблений відповідно до Освітньо-професійної програми підготовки спеціалістів за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво”, за спеціальністю 6.030505 “Управління персоналом та економіка праці”.

Основною метою вивчення навчальної дисципліни «Менеджмент продуктивності» є формування у студентів теоретичних і прикладних знань у галузі управління продуктивністю на всіх рівнях національної економіки.

Предметом навчальної дисципліни є: система управління економічними ресурсами на всіх рівнях економіки в процесі виробництва матеріальних і духовних благ.

Основними завданнями дисципліни є:

- - вивчення сутності, чинників продуктивності та методів її вимірювання з урахуванням світового досвіду;

- формування вмінь і навичок аналізу рівня продуктивності на підприємствах та проектування заходів щодо її планомірного підвищення.

Засвоєння теоретичного матеріалунавчальної дисципліни «Менеджмент продуктивності» базується на знаннях, які студенти отримали при вивчені дисциплін «Маркетинг», «Нормування праці», «Економіка праці та соціально-трудові відносини», «Статистика», «Управління персоналом», «Менеджмент», «Управління трудовим потенціалом».

Основними формами організаційного навчання є лекції, семінарські заняття, практичні заняття, індивідуальні заняття, консультації, самостійна робота студентів. Усі види занять проводяться відповідно з програмою, тематичним планом, методичними вказівками викладача.

В організації навчального процесу з навчальної дисципліни «Менеджмент продуктивності» застосовується поточний і підсумковий контроль. Поточний контроль здійснюється під час проведення семінарських та практичних занять та має на меті перевірку рівня підготовленості студентів з тем навчальної дисципліни. Підсумковий контроль проводиться у формі іспиту за результатами підсумкового модульного контролю.

Предметом вивчення дисципліни є система управління економічними ресурсами на всіх рівнях економіки в процесі виробництва матеріальних і духовних благ.

Процес вивчення дисципліни необхідно пов’язувати із спонуканням студентів до творчої активності, самостійності у процесі освоєння та закріплення теоретичних знань, принциповості, ініціативності, наполегливості у практичному закріпленні набутих знань.

Вивчення дисципліни повинне сприяти прагненню до придбання та збагачення знань, інтересу до пізнавальної роботи, виробленню нового типу економічного мислення, навичок самостійної роботи з науковим матеріалом, теоретичними джерелами та інформаційними технологіями у менеджменті продуктивності.

Основними формами організації навчального процесу з навчальної дисципліни є: навчальні заняття, виконання індивідуальних завдань, самостійна робота студентів, контрольні заходи. Основними видами навчальних (аудиторних) занять є: лекції, практичні (семінарські) заняття, консультації.

Лекції проводяться відповідно до програми, покликані формувати у студентів прагнення до знань, а також визначити напрямок, основний зміст і характер практичних, індивідуальних занять, консультацій, самостійної роботи студентів.

Самостійна робота є основним засобом засвоєння студентом навчального матеріалу в час, вільний від обов’язкових навчальних занять та має за мету самостійне опрацювання студентом наукових джерел за визначеною тематикою.

Консультації проводяться з метою отримання студентами відповіді на окремі теоретичні чи практичні питання та для пояснення певних теоретичних положень а також аспектів їх практичного застосування.

Контроль знань студентів здійснюється на основі результатів поточного контролю знань та іспиту.


1. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«Менеджмент продуктивності»

Мета: формування у студентів теоретичних і прикладних знань у галузі управління продуктивністю на всіх рівнях національної економіки.

Компетенції, які необхідно сформувати в результаті вивчення навчальної дисципліни:

Інструментальні компетенції:

- здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу навчальної дисципліни з різних джерел (підручник, навчальний посібник, періодичні видання, Інтернет та ін.), ефективно організовувати свій робочий час;

- здатність організовувати, планувати та раціонально використовувати свій робочий час;

- знання правил та здатність складання стратегічних планів підвищення продуктивності;

- здатність використовувати знання різних законодавчих норм і правил при управлінні економічними ресурсами на всіх рівнях економіки в процесі виробництва матеріальних і духовних благ.

Міжособистісні компетенції:

- здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації, удосконалювати емоційні здібності як інструмент розвитку у майбутніх менеджерів навичок управління людьми на індивідуальному, міжособистісному та груповому рівнях.

Системні компетенції:

- здатність застосовувати знання з управління персоналом у професійній діяльності в сучасних організаціях як відкритих соціально-економічних системах;

- здатність до навчання та постійного підвищення рівня професійних знань.

Спеціальні компетенції:

- здатність аналізувати ситуацію щодо дії внутрішніх та зовнішніх чинників продуктивності;

- здатність діагностувати внутрішній стан підприємства;

- вміння розробляти стратегічні та інші види планів діяльності організацій;

- здатність застосовувати різноманітні методи вимірювання обсягів виробництва і продуктивності;

- вміння аналізувати резерви підвищення продуктивності;

- здатність використовувати на практиці зарубіжний досвід вимірювання продуктивності;

- вміння складати кошторис виробництва;

- вміння давати оцінку взаємозв’язку витрат і продуктивності в короткостроковому і довгостроковому періодах;

- здатність аналізувати фактори, що впливають на продуктивність на мікро- та макрорівнях.

Тематичний план навчальної дисципліни

Назва змістовного модуля, теми
Модуль 1
Змістовий модуль 1. Чинники продуктивності
Тема 1. Стратегічні цілі суспільства і продуктивність
Тема 2. Класифікація внутрішніх чинників продуктивності
Тема 3. Класифікація зовнішніх чинників продуктивності
Змістовий модуль 2. Взаємозв’язок витрат і продуктивності. Вимірювання продуктивності
Тема 4. Характеристика основних видів витрат
Тема 5. Взаємозв’язок витрат і продуктивності
Тема 6. Вимірювання обсягів виробництва і продуктивності
Тема 7. Зарубіжний досвід вимірювання продуктивності
Змістовий модуль 3. Управління продуктивністю на мікро та макрорівнях
Тема 8. Управління продуктивністю на мікрорівні
Тема 9. Управління продуктивністю на макрорівні
Тема 10. Управління продуктивністю інновацій в зарубіжних країнах
Підсумковий контроль: екзамен

1.3. Зміст навчальної дисципліни «Менеджмент продуктивності»





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 256 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...