Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виконання покарання у виді арешту щодо засуджених військовослужбовців



КВК України в ст. 55 визначає окремі особливості відбування арешту засудженими військовослужбовцями. Детально це питання регламентується Інструкцією про порядок і умови утримання засуджених, узятих під варту, та затриманих військовослужбовців, затвердженою наказом Міністра оборони України від 26 вересня 2013 р. №656.

Військовослужбовців Збройних Сил відправляють для відбування арешту на гауптвахту Служби правопорядку за мотивованим рішенням суду в десятиденний строк після одержання такого рішення. Про відправлення засудженого до місця відбування покарання командування військової частини (начальник органу управління Служби правопорядку в гарнізоні) зобов’язано (зобов’язаний) в десятиденний строк повідомити його сім’ю або близьких родичів про те, ким, коли і куди він відправлений.

Разом із засудженим направляються: супровідний лист; копія вироку військового суду, а в разі зміни вироку – копія постанови чи ухвали відповідного суду; особова справа (для військовослужбовців строкової військової служби – обліково-послужна картка); службова картка; медична книжка; посвідчення офіцера, військовослужбовця військової служби за контрактом, для військовослужбовців строкової військової служби – військовий квиток; продовольчий, речовий та грошовий атестати (розрахункову книжку); опис особистих речей засудженого (у двох примірниках), підписаний командиром військової частини та засудженим.

Військовослужбовці Збройних Сил України та військовозобов’язані під час проходження ними зборів, а також військовослужбовці інших військових формувань, які за обвинувальним вироком суду засуджені до арешту відбувають даний вид покарання на гауптвахтах Служби правопорядку строком від одного до шести місяців.

На гауптвахті Служби правопорядку роздільно тримаються засуджені до арешту: військовослужбовці-жінки окремо від військовослужбовців-чоловіків; військовослужбовці з числа офіцерського складу окремо від інших категорій військовослужбовців; військовослужбовці з числа сержантсько-старшинського складу окремо від військовослужбовців рядового складу; військовослужбовці, які проходять строкову військову службу, окремо від військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом; обвинувачені або підозрювані в одному і тому самому кримінальному правопорушенні військовослужбовці - окремо від інших, за наявності розпорядження особи або органу, що здійснює кримінальне провадження. Військовослужбовці утримуються на гауптвахтах Служби правопорядку в окремих камерах по 2-5 осіб у кожній за вищезазначеними категоріями.

За порушення порядку відбування покарання до засуджених військовослужбовців, начальником органу управління Служби правопорядку можуть застосовуватися заходи стягнення у виді переведення в одиночну камеру на строк до 10 діб.

У разі потреби та з метою захисту засудженого військовослужбовця від можливих посягань на його життя з боку іншого засудженого чи запобігання вчиненню ним нового злочину або за наявності медичного висновку за мотивованим рішенням органу управління Служби правопорядку його можуть тримати в одиночній камері.

Обладнання гауптвахти Служби правопорядку здійснюється у відповідності з вимогами Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України. Норма площі в камері на одного військовослужбовця не може бути менше 4 кв.м. Температура в камерах повинна бути не нижче 18 градусів, об’єм повітря має бути 9 – 12 куб.м на одну особу. На гауптвахтах Служби правопорядку забезпечуються побутові умови, що відповідають правилам санітарії та гігієни.

Прийняття військовослужбовців на гауптвахту Служби правопорядку здійснюється відповідно до Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України. Військовослужбовці підлягають обов’язковому медичному та особистому огляду. Організація медичного огляду та надання медичної допомоги покладається на начальника медичної служби гарнізону. Медичний огляд та надання медичної допомоги здійснюються медичним працівником органу управління Служби правопорядку або медичним працівником військового лікувального закладу Збройних Сил України за попередньою заявкою начальника органу управління Служби правопорядку. Результати медичного огляду та надання медичної допомоги з висновками медичного працівника органу управління Служби правопорядку або працівника військового медичного закладу Збройних Сил України зазначаються в книзі медичного огляду військовослужбовців.

Тримання на гауптвахті Служби правопорядку засуджених військовослужбовців, здійснюється відповідно до вимог Кримінально-виконавчого кодексу України та Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України. Розпорядок дня на гауптвахті Служби правопорядку встановлює начальник органу управління Служби правопорядку. З засудженими військовослужбовцями у час, відведений розкладом занять, проводиться соціально-психологічна та виховна робота згідно з вимогами Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України. Заняття організовуються та проводяться з урахуванням роздільного тримання засуджених військовослужбовців. На час занять засудженим військовослужбовцям видаються ремені. Засуджених військовослужбовців, яких тримають в одиночних камерах, до роботи та занять не залучають.

Засуджені військовослужбовці, які утримуються на гауптвахті Служби правопорядку, миються у лазні один раз на тиждень (у дні та години, визначені начальником органу управління Служби правопорядку). У цей же день проводяться заміна натільної та постільної білизни, а також медичний огляд засуджених військовослужбовців. Щоденне та загальне (раз на тиждень) прибирання камер, туалетів, а також миття (натирання) підлоги на гауптвахті Служби правопорядку проводяться засудженими військовослужбовцями під наглядом помічника начальника чергової зміни у порядку, визначеному начальником органу управління Служби правопорядку.

Засудженим військовослужбовцям під час відбування арешту виплачується оклад за військове звання. Забезпечення речовим майном засуджених військовослужбовців здійснюється у відповідності з вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2004 року №1444 “Про речове забезпечення військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань у мирний час”. Засудженим військовослужбовцям, які відбувають покарання на гауптвахті Служби правопорядку, видається польова форма одягу (засудженим військовослужбовцям Військово-Морських Сил Збройних Сил України – предмети повсякденної форми одягу), при цьому строки носіння предметів повсякденної (крім засуджених військовослужбовців Військово-Морських Сил Збройних Сил України) та парадної форм одягу зупиняються. Забезпечення речовим майном здійснюється у військовій частині (установі), в якій він проходить військову службу. У речове забезпечення зараховуються предмети речового майна, терміни носіння яких не закінчилися на день відправлення на гауптвахту Служби правопорядку. У військовій частині видається речовий атестат на всі предмети речового майна, якими забезпечений засуджений військовослужбовець. Засуджені військовослужбовці строкової військової служби направляються на гауптвахту Служби правопорядку для відбування покарання у тій формі одягу, яка знаходиться в їх особистому користуванні. Забезпечення постільною і натільною білизною здійснюється відповідно до норм утримання на одне штатне місце. Своєчасне проведення прання та заміна білизни, створення запасів згідно з нормами утримання здійснюється на гауптвахті Служби правопорядку.Засуджені військовослужбовці забезпечуються милом згідно з діючими нормами забезпечення.

Засуджені військовослужбовці мають право здійснювати закупівлю продуктів харчування і предметів першої необхідності на суму до сімдесяти відсотків мінімального розміру заробітної плати. Забезпечення харчуванням (гарячою їжею) офіцерів, прапорщиків (мічманів), військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, та військовослужбовців строкової військової служби, засуджених до арешту з відбуванням покарання на гауптвахті Служби правопорядку, здійснюється за нормою №1 – загальновійськова, у відповідності з вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. №426 “Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань” (зі змінами), через військову частину, на продовольчому забезпеченні якої знаходиться гауптвахта Служби правопорядку.

Відомість про кількість засуджених військовослужбовців, які утримуються на гауптвахті Служби правопорядку, щодня подається начальником гауптвахти Служби правопорядку у військову частину, до якої гауптвахта Служби правопорядку закріплена на продовольче забезпечення. На котлове забезпечення засуджені військовослужбовці, які тримаються на гауптвахті Служби правопорядку, зараховуються за наказом командира військової частини (на продовольчому забезпеченні якої знаходиться гауптвахта Служби правопорядку) про зараховування на харчування. Продовольчою службою військової частини на відшкодування витрат за харчування засуджених військовослужбовців інших військових формувань, які відбувають покарання на гауптвахті Служби правопорядку, оформлюється рахунок. Цей рахунок надсилається у військову частину відповідного військового формування, в якій проходить (проходив) військову службу засуджений військовослужбовець. Ця військова частина у 10-денний термін з дня надходження рахунку перераховує кошти військовій частині Міністерства оборони України, на забезпеченні якої знаходиться гауптвахта Служби правопорядку. Отримавши кошти за відшкодування витрат на харчування засуджених військовослужбовців, військова частина зараховує отримані кошти до спеціального фонду з подальшим їх перерахуванням у повному обсязі на рахунок забезпечуючого фінансового органу Міністерства оборони України.

Засуджені військовослужбовці приймають їжу у камерах або в їдальні при гауптвахті Служби правопорядку. В їдальні їжа видається у визначений розпорядком дня час за вищевизначеними категоріями військовослужбовців. Засуджені військовослужбовці, які утримуються в одиночній камері, отримують та приймають їжу у камері.

Засуджені військовослужбовці несуть матеріальну відповідальність за збитки, завдані під час перебування на гауптвахтах Служби правопорядку відповідно до вимог Положення про матеріальну відповідальність військовослужбовців, за шкоду, заподіяну державі, затвердженого постановою Верховної Ради України від 23 червня 1995 р. №243.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 994 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...