Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виконання покарання у виді службових обмежень для військовослужбовців



Службове обмеження для військовослужбовців є видом основного покарання, яке застосовується до засуджених військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової служби, на строк від 6 місяців до 2 років у випадках, передбачених КК України, а також у випадках, коли суд, враховуючи обставини справи та особу засудженого, вважатиме за можливе замість обмеження волі чи позбавлення волі на строк не більше двох років призначити службове обмеження на той самий строк. Протягом строку відбування покарання із суми грошового забезпечення засудженого провадиться відрахування в доход держави у розмірі, встановленому вироком суду від 10 до 20%. Засуджений не може бути підвищений за посадою, у військовому званні, а строк покарання не зараховується в строк вислуги років для присвоєння чергового військового звання.

Загальні положення порядку і умов виконання покарання у виді службових обмежень для військовослужбовців визначені у ст. 47 КВК України.

Більш детальний порядок виконання цього покарання регламентується спеціальними нормативними актами, які визначають права і обов’язки для військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань України, з обмеженнями, передбаченими КВК України. До таких основних нормативних актів можна віднести: Положення «Про проходження військової служби відповідними категоріями військовослужбовців», яке затверджено Указом Президента України від 7 листопада 2001 року №1053/2001, із змінами та доповненнями, які внесені відповідно до Указу Президента України від 01.04.2014 №347/2014.

Військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом і яким судом призначено кримінальне покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, продовжують проходити військову службу за встановленим порядком. Призначення цього покарання не є підставою для звільнення військовослужбовців зі служби або пониження їх в посаді.

З метою виконання цього покарання відповідно до ст. 47 КВК України суд, який виніс вирок про службове обмеження для військовослужбовця, після набуття ним законної сили надсилає копію вироку командиру військової частини або начальнику того органу, де проходить службу засуджений військовослужбовець. Після одержання копії вироку, командир військової частини видає відповідний наказ, у якому зазначається розмір відрахувань в доход держави з грошового утримання засудженого військовослужбовця, строк, протягом якого він не може бути підвищений за посадою, у військовому званні, а також який строк не зараховується йому в строк вислуги років для присвоєння чергового військового звання. Наказ оголошується по військовій частині і доводиться до відома засудженого військовослужбовця. Про прийняття вироку до виконання командир військової частини протягом трьох днів сповіщає суд, який постановив вирок. Однією з важливих функцій командира військової частини чи його заступника є контроль за своєчасним відрахуванням із грошового утримання відсотку в дохід держави, який встановлений вироком суду. Відрахування здійснюється з усієї суми грошового забезпечення засудженого, включаючи всі види грошових премій та виплат, крім тих, що носять характер винагороди, без виключення з цієї суми податків та інших відрахувань.

Строк відбування покарання для засуджених військовослужбовців обчислюється місяцями і днями, під час яких вони знаходилися на службі та з їх грошового забезпечення проводилися відрахування.

Порядок призначення на посади та переміщення по службі визначений у Положенні про проходження військової служби особами офіцерського складу, прапорщиками (мічманами) Збройних Сил України.

Разом з тим, слід мати на увазі, що ст. 58 КК та ст. 47 КВК України встановлює обмеження впродовж відбування покарання не на будь-яке переміщення по службі, а тільки переміщення на вищу посаду. Посада вважається вищою, якщо за цією посадою штатним розписом передбачено вище військове звання, а за умови рівних військових звань – більший посадовий оклад. У разі, коли штатом передбачено два військових звання або диференційовані посадові оклади, до уваги береться вище військове звання або вищий посадовий оклад. На рівну або нижчу посаду засуджений військовослужбовець під час відбування покарання у виді службових обмежень може переводитись на загальних засадах.

У разі засудження військовослужбовця до покарання у виді службових обмежень, навіть за умов наявності зазначеної вище вислуги років, чергове військове звання в межах строку відбування покарання йому не присвоюється.

За три дні до закінчення встановленого вироком суду строку службового обмеження для військовослужбовця командир військової частини видає наказ про припинення його виконання з визначенням дати припинення, з якої всі передбачені законом обмеження скасовуються. Засуджені, які відбувають покарання у виді службових обмежень для військовослужбовців і визнані військово-лікарняною комісією непридатними за станом здоров’я до військової служби зі зняттям з військового обліку або непридатними до військової служби в мирний час, звільняються судом від покарання за поданням командира військової частини або іншого начальника і висновком військо-лікарняної комісії.

Час відбування покарання зараховується у загальну вислугу років, що дає право на пенсійне забезпечення та інші соціальні пільги та надбавки.

Особи, які відбули покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, визначаються такими, що не мають судимості (п.4 ст.89 КК).





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1189 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...