Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опитування



Метод опитування як виявлення позиції людей викорис­товується практично на всіх етапах збору інформації.

Цей метод використовується приблизно при 90 % дослі­джень.

Основні види опитування, його переваги і недоліки пода­но в табл. 4.1 і 4.2.

Основними документами, які дають змогу зібрати первин­ну інформацію, є опитувальний лист та анкета. Основні рекомендації щодо поліпшення якості опитувальних листів як джерела інформації наведено в табл. 4.3.

Таблиця 4.1. Види опитування

Вид опитування Зміст
  За колом опитуваних Приватні особи, співробітники установи, користувачі та ін.
  За кількістю одночас­но опитуваних Поодинокі чи групові інтерв'ю
  За кількістю тем опи­тування Одна або кілька тем (аспектів)
  За рівнем стандарти­зації Вільна схема або структурова-на, повністю стандартизована
  За частотою опитуван­ня Одно- або багаторазове опиту­вання

Таблиця 4.2. Переваги та недоліки опитування

Переваги опитування Недоліки опитування
1. Можливий індивідуальний підхід до кожної з опиту­ваних осіб, що забезпечує атмосферу довіри 2. Можливе отримання додат­кової інформації 1. Важко проконтролювати відповіді 2. Важко порівнювати ре­зультати 3. Трудність в опрацюванні 4. Високі витрати

Таблиця 4.3. Основні рекомендації щодо поліпшення якості опитувальних листів (анкет)

Вимоги до Основні принципи Способи підви- Рекомендації
формулювання побудови щення відсотка для інтерв'ю-
запитань опитувальних листів повернення опи- ера
    тувальних листів  
Запитання ма- Порядок запитань: Заохочення Докладні
ють бути про- від простих до (слід враховува- вказівки
стими і зрозу- складних, від за- ти витрати,а щодо викона-
мілими; гальних до спеці- також можливі ння роботи;
запитання альних; відповіді з почу- необхідний
мають бути од- не застосовувати ття подяки); контроль;
нозначними; дуже багато різних супровідний використан-
запитання інструментів лист (пробу- ня технічних
мають бути (наприклад, спочат- дження інтересу, засобів оброб-
нейтральними ку чотири-, потім гарантії анонім- ки даних;
(не спрямову- семиступенева ності); пошуки спо-
вати відповіді шкала); спочатку за- високий рівень собів знижен-
в певну сторо- питання для вста- оформлення лис- ня витрат
ну) новлення довіри, а тів  
  потім — по суті,    
  можливі контрольні    
  запитання, в кінці —    
  запитання про осо-    
  бистість    

При розробці запитань слід виходити з потреби отриман­ня інформації з кожного аспекту і можливості опитуваних дати правильну відповідь. Якщо дослідника цікавить лише згідний чи не згідний опитуваний, то достатньо відповіді типу "так — ні". Якщо ж необхідно зробити висновки щодо ду­мок опитуваних, то необхідно використати запитання за шкалою.

Опитувальні листи (анкети) можуть включати, крім запи­тань по суті справи, запитання, що допомагають встановити


контакт із опитуваним, і запитання, які контролюють пра­вильність і достовірність відповідей. Використовується як усне опитування, так й інтерв'ю. Якщо опитування прохо­дить за заданою формою, то це — стандартизоване інтерв'ю.

4.3.3. Експеримент

Рівень достовірності основних результатів і висновків нау­кового дослідження значно підвищується, якщо вони базу­ються на експериментальних даних.

Наукова значущість експериментальних досліджень зале­жить від їхньої спрямованості, змісту, рівня використання різного роду характерних ознак і отримання конкретних результатів. Характерними ознаками можна вважати: спосіб формування умов (природні і штучні); мету дослідження (пе­ретворювальна, констатуюча, контролююча, пошукова); фор­му проведення (лабораторна, польова); структуру об'єктів і явищ, що вивчаються (проста, складна); кількість варіантних факторів (однофакторні і багатофакторні).

Проведення експерименту базується на знаннях про об'єкт, які дають змогу структурно визначити ті чи інші фактори, передбачають висунення і доведення гіпотез дослідження, контроль за ходом процедур, забезпечення його чистоти і можливості повторень. Все це є реально можливим при ро­зумінні суті методу, його особливостей, додержання необхід­них умов і вимог до отримання достовірної інформації про досліджувані процеси та явища.

У практиці соціологічних досліджень використовується понад 20 видів експериментів: природний, перетворювальний, натурний, інформаційний, соціометричний, пошуковий, педа­гогічний, методичний та ін. Експерименти повинні служити обґрунтуванню та уточненню теоретичних положень. Вони мають суттєве значення для підтвердження достовірності наукових положень дослідника.

При організації експерименту будь-якого виду слід до­тримуватися єдиних вимог, проводити його на основі тео­рії. І це стосується всіх його складових: постановки мети, завдань та інтерпретації результатів від фіксації стану об'єкта до експерименту, визначення експериментальних умов, вияв­лення можливостей впливу експериментальних змінних, оцін­ки стану об'єкта до і після експерименту.

Результативність дослідження залежить від рівня умов екс­периментальної ситуації. Результати експериментального втру­чання мають бути подані у формі, доступній спостереженню.


Експеримент має певну структуру (рис. 4.2).

'





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 502 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...