Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації щодо виконання практичної роботи



Завдання № 1. Інформаційна логістика виходить з того, що результати діяльності торгових підприємств знаходяться у прямій залежності від раціональності організації руху потоків інформації. Необхідність отримання корисної та надійної інформації підвищується по мірі того, як вітчизняні підприємства дедалі частіше стикаються з невизначеними та змінними ситуаціями в умовах формування ринкових відносин. Отже, для забезпечення гнучкої, орієнтованої на споживача логістичної системи необхідно, щоб фізична система функціонувала паралельно інформаційній системі. Висока значущість інформаційної складової в логістичних процесах і стала причиною виділення спеціального розділу логістики — інформаційної логістики.

Інформаційна логістика в комерційній діяльності організовує потік даних, що супроводжують товарний потік, і є для підприємства тією ланкою, яка пов'язує закупівлю, складське господарство та збут.

Вона охоплює управління всіма процесами руху товарів на підприємстві, дозволяє забезпечувати своєчасну доставку цих товарів у необхідній кількості, комплектації, якості з місць їх виникнення до місць споживання з оптимальними витратами та належним сервісом.

Потреба в інформації виникає на всіх рівнях управління підприємством (рис.1), причому на кожному з них формується певна інформація, яка є основою для прийняття подальшого управлінського рішення.

Рівні управління Вищий рівень керівництва Інформація для вироблення стратегії і тактики для прийняття рішень Підтримка прийнятого рішення Характер управлінських рішень
Середній рівень керівництва Управлінська інформація для тактичного планування та прийняття рішень Необхідні висновки
Контролюючий орган Інформація для оперативного планування та контролю Оперативні дії
Оперативний рівень Обробка оперативних угод, відповіді на запитання Виконання

Рисунок 1 Ієрархія використання інформаційної логістичної системи

Одним з ключових понять в інформаційній логістиці є поняття інформаційного потоку.

Інформаційний потік —це сукупність циркулюючих у логістичній системі, між логістичною системою та зовнішнім середовищем повідомлень, необхідних для управління та контролю логістичних операцій.

Інформаційні потоки в комерційній логістиці поділяються на первинні та вторинні. У свою чергу, потоки вторинної інформації поділяються на внутрішні та зовнішні. Внутрішні інформаційні потоки являють собою сукупність даних, які виникають на підприємстві у формі бухгалтерської та статистичної звітності, оперативної поточної інформації. Зовнішня інформація об'єднує відомості про стан зовнішнього середовища підприємства (таблиця 1).

У процесі дослідження інформаційних потоків необхідно визначити ступінь використання різноманітних видів інформації в інформаційній логістиці, проаналізувати їх корисність, а також визначити необхідність залучення повнішої інформації (таблиця 2).

Необхідність використання в комерційній діяльності торгових підприємств різноманітної та значної за обсягом інформації обумовлює необхідність створення системи маркетингової інформації в комерційній логістиці. На сьогодні розроблено та рекомендовано до використання торговими підприємствами систему маркетингової інформації.

Таблиця 1

Сукупність потоків первинної та вторинної інформації в комерційній логістиці торгових підприємств

Потоки первинної інформації Потоки вторинної інформації
Потоки вторинної зовнішньої інформації Потоки вторинної внутрішньої інформації
Опитування покупців. Опитування збутового персоналу. Результати спостереження за купівельною поведінкою. Матеріали проведення купівельних конференцій (результати опитування). Інформація, отримання в результаті особистих контактів з конкурентами, постачальниками.   Статистична та бухгалтерська звітність. Інформація щодо роботи з постачальниками (угоди поставок, журнал обліку постачальників). Інформація для детального вивчення постачальників (рейтинг постачальників). Матеріали вивчення попиту покупців (облік та аналіз незадоволеного попиту, оперативний облік продажу товарів та ін.). Інформація за результатами сегментації ринку та типології споживачів. Матеріали вивчення діяльності конкурентів у області товарної, цінової, збутової та комунікаційної політики. Товарно-супроводжувальні документи. Оперативна інформація. Періодичні видання. Рекламні повідомлення по радіо та телебаченню. Каталоги, проспекти, праси, прес-релізи. Інформація про котировки валют. Інформаційно-аналітичні бюлетені. Законодавчі акти та нормативна документація. Інформація про кон’юнктуру ринку та її тенденції, ємність ринку, співвідношення попиту та пропозиції. Інформація про постачальників. Інформація про конкурентів. Інформація про споживачів. Результати проведення маркетингових досліджень комерційними організаціями. Вивчення тенденцій ділової активності комерційних партнерів.
Види інформаційних потоків   Оцінка, бали
ступінь викорис-тання інформа-ції   Корис-ність інфор-мації Необхід-ність залучен-ня повнішої інформа-ції
1. Потоки первинної інформації      
1.1. Опитування покупців      
1.2. Опитування збутового персоналу      
1.3. Результати спостереження за купівельною поведінкою      
1.4. Матеріали проведення купівельних конференцій (результати опитування)      
1.5. Інформація, отримана за результатами особистих контактів з конкурентами, постачальниками      
СЕРЕДНІЙ БАЛ
2. Потоки вторинної внутрішньої інформації      
       
2.1. Статистична та бухгалтерська звітність      
2.2. Інформація щодо роботи з постачальниками (угоди на постачання, журнал обліку постачальників)      
2.3. Інформація для детального вивчення постачальників (рейтинг постачальників)      
2.4. Матеріали вивчення попиту покупців (облік та аналіз незадоволеного попиту, дані вивчення внутрішньо групової структури попиту, оперативний облік продажу товарів, тощо)      
2.5. Інформація за результатами проведення сегментації ринку та типології споживачів      
2.6. Матеріали вивчення діяльності конкурентів у галузі товарної, цінової, збутової та комунікаційної політики      
2.7. Товарно-супровідні документи      
2. 8. Оперативна інформація      
СЕРЕДНІЙ БАЛ
3. Потоки вторинної зовнішньої інформації      
       
3.1. Періодичні видання      
3.2. Рекламні повідомлення по радіо та телебаченню      
3.3. Каталоги, проспекти, прайси, прес-релізи      
3.4. Інформація про котировки валют      
3.5. Інформаційно-аналітичні бюлетені      
3.6. Законодавчі акти та нормативна документація      
3.7. Інформація про кон'юнктуру ринку та її тенденції, ємність ринку, співвідношення попиту та пропозиції      
3.8. Інформація про постачальників      
3.9. Інформація пор конкурентів      
3.10. Інформація про споживачів      
3.11. Результати проведення маркетингових досліджень комерційними організаціями      
3.12. Вивчення тенденцій ділової активності комерційних партнерів      
СЕРЕДНІЙ БАЛ

Завдання № 2. Логістична інформаційна система (ЛІС)– це певним чином організована сукупність взаємозв’язаних засобів обчислювальної техніки, персоналу, різних довідників і необхідних засобів програмування, що забезпечує вирішення тих чи інших функціональних задач (в логістиці – задач по управлінню матеріальними потоками).

ЛІС можуть створюватися з метою управління матеріальними потоками на рівні окремого підприємства, фірми, компанії, а можуть сприяти організації логістичних процесів на території регіонів, країн і навіть групи країн.

На рівні окремого підприємства ЛІС, в свою чергу поділяють на три групи: - планові; - диспозитивні (або диспетчерські); - виконавчі (або оперативні).

ЛІС, що входять в різні групи, розрізняються як своїми функціональними, так і забезпечуючи ми підсистемами. Функціональні підсистеми відрізняються складом вирішуваних задач. Забезпечуючи підсистеми можуть відрізнятися всіма своїми елементами, тобто технічним, інформаційним і математичним забезпеченням.

В логістиці також використовуються інформаційні системи із зворотнім зв’язком. Такі системи існують там, де оточуюче середовище сприяє прийняттю рішення, яке здійснює вплив на це середовище, а значить і на подальші рішення.

Об’єктом управління ЛІС є потоки інформації, що зв’язані з постачанням, запасами і розподілом ГП як всередині, так і поза організацією, фірмою. Інформаційні потоки не є елементарними і неподільними об’єктами, а представляють собою достатньо складну систему з множиною взаємозв’язків як всередині організації, так і поза її межами.

Суб’єктом управління в ЛІС є конкретні структурні підрозділи, особи, що приймають рішення.

З позицій системного підходу в процесах мікрологістики виділяють три рівні побудови:

- перший рівень – робоче місце, на якому здійснюється логістична операція з матеріальним потоком.

- другий рівень – дільниця, цех, склад, де відбуваються процеси транспортування вантажів, розташовуються робочі місця.

- третій рівень – система транспортування і переміщення в цілому, що охоплює ланцюг подій, за початок якої можна прийняти момент відвантаження сировини постачальником.

Аналогічну рівневу систему можна побудувати і в макрологістичних процесах – підприємство – регіон (галузь) – країна.

З допомогою інформаційної логістики і удосконалення на її базі методів планування і управління в компаніях ведучих промислових країн Заходу відбувається в даний час процес, суттю якого є заміна фізичних запасів надійною інформацією про наявність матеріальних ресурсів.

На сучасному етапі розвитку інформаційної логістики в розвинутих країнах ставиться задача: на базі повсюдного впровадження ЕВМ створити інтегровані АСУ і АСПРи і тим самим забезпечують гнучке реагування виробництва на потреби ринку. Мінімізувати витрати і отримати додаткові переваги в конкурентній боротьбі за покупця.

Логістичні інформаційні системи, які входять у різні групи, відрізняються своїми функціональними і забезпечувальними підсистемами. Функціональні підсистеми відрізняються складом вирішуваних завдань. Забезпечувальні підсистеми можуть відрізнятися всіма своїми елементами, тобто технічним, інформаційним і математичним забезпеченням. (табл.3)

Таблиця № 3





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 416 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...