Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Процес приймання товарів здійснюється в три етапи



1.етап. Перевіряється повнота та правильність складання всіх необхідних супровідних документів на товар, що надійшов до магазину. До числа основних із цих документів належать: товарно-транспортна накладна, рахунок-фактура, прибутково-витратна накладна, свідоцтво про якість товару, сертифікат відповідності державній системі сертифікації або засвідчена постачальником копія сертифікату відповідності на товар, що підлягає обов'язковій сертифікації.

2.етап. Здійснюється кількісна перевірка партії товарів, що надійшла до магазину. Основними технологічними операціями з кількісного приймання продовольчих товарів є зважування, перевірка заповненості тарних одиниць, підрахунок штучних товарів. Операції кількісного приймання поєднуються зазвичай з операціями розвантаження транспортних засобів.

3.етап. Здійснюється перевірка якості товарів, що надійшли, яка проходить дві стадії. На попередній стадії здійснюється зовнішній огляд товарів, що надійшли, в процесі якого визначається наявність очевидних дефектів, відповідність маркування товарів вимогам нормативної документації та даним, вказаним у супровідних документах. На наступній стадії проводиться більш глибоке визначення якості товарів з метою викриття прихованих дефектів, невідповідності продукції, що надійшла, вказаним термінам зберігання або гарантійним термінам експлуатації.

Відсутність належного контролю якості товарів може призвести до таких витрат:

- додаткові витрати, пов'язані з поверненням бракованих і недоброякісних товарів;

- втрати від відсутності товару на складі в момент пред'явлення попиту;

- у випадку, коли вся партія продукції виявилася недоброякісною і підлягає поверненню; судові позови;

- втрата довіри покупців через постачання недоброякісних товарів.

Зберігання товарів у магазині пов'язано із здійсненням таких технологічних операцій: переміщення товарів у складських приміщеннях (охолоджуваних камерах) та укладання їх на зберігання; поточне спостереження за станом товарів у процесі їх зберігання; забезпеченням безперебійної та якісної роботи холодильних установок; підтримання необхідних санітарно-гігієнічних умов у приміщеннях, призначених для зберігання.

Основним завданням логістики складського господарства в процесі здійснення зберігання товарів є забезпечення збереженості товарів за кількістю та якістю. Це досягається шляхом створення в приміщеннях для зберігання необхідних волого-температурних режимів, що відповідають фізико-хімічним особливостям окремих груп товарів; правильним розміщенням товарів у приміщеннях для зберігання з урахуванням вимог товарного сусідства та черговості реалізації; відповідними способами розміщення товарів на обладнанні, що забезпечують збереженість їх якості.

Підготовка товарів до продажу складається з таких технологічних операцій:

- перевірка цілісності упаковки,

- розпакування товарів із зовнішньої тари,

- перевірка наявності маркувальних даних та якості після зберігання.

За технічно складними виробами здійснюється також перевірка наявності інструкцій з експлуатації, технічних паспортів, гарантійних талонів, комплектності виробів і перевірка роботи в дії.

Важливим напрямом удосконалення складського господарства є скорочення часу на виконання окремих логістичних операцій, а також їх автоматизація та механізація.

Завдання № 2. Точка беззбитковості складу (Т) визначається як відношення різниці доходу і змінних витрат на 1т вантажу до суми постійних витрат на утримання складу.

Необхідність поділу загальних складських витрат на постійні і змінні пов’язана з тим, що величина змінних витрат завжди залежить від поточного (середнього) обсягу запасу на складі, а розмір постійних витрат може відрізнятися залежно від умов управління запасами. Розглянемо такі різновиди використання складських площ, умовно позначимо як:





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 510 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...