Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структуру та зміст логістичного ланцюга



Разом із поняттям «логістична система» у вітчизняній і закордонній літературі широко використовуються терміни «логістичний ланцюг» і «логістичний канал». У багатьох випадках ці поняття не дуже чітко розмежовуються, а іноді вживаються як синоніми.

Логістичний канал — це частково впорядкована множина різних посередників, які проводять матеріальний потік від конкретного виробника до його споживачів.

Ця множина є частково впорядкованою до тих пір, поки не обрано конкретних учасників процесу просування матеріального потоку від постачальника до споживача. Після цього логістичний канал перетворюється на логістичний ланцюг. Можливість вибору логістичного каналу є суттєвим резервом підвищення ефективності логістичних процесів.

Логістичний ланцюг — це лінійно впорядкована множина учасників логістичного процесу, які здійснюють логістичні операції із доведення зовнішнього матеріального потоку від однієї логістичної системи до іншої (за умови виробничого споживання) або до кінцевого споживача (за умови особистого невиробничого споживання).

У найпростішому випадку, коли логістична система є системою з прямими зв'язками, логістичний ланцюг складається із постачальника та споживача. У складніших випадках, за умови функціонування ешелонованих систем, даний ланцюг може мати деревоподібну структуру або вигляд орієнтованого графа із циклами (гнучка логістична система).

Прямий ланцюг збуту включає такі ланки логістичної системи (ЛЛС): фірму-виробника готової продукції (ГП), споживача (покупця) і логістичного посередника, який доставляє товар покупцеві.

В цілому, у логістичному ланцюзі, яким проходять матеріальний та інформаційний потоки від постачальника до споживача, виділяють такі головні ланки:

• постачання матеріалів, сировини і напівфабрикатів;

• зберігання продукції та сировини;

• виробництво товарів;

• розподіл, включаючи відправку товарів зі складу готової

• продукції;

• споживання готової продукції.

Форми логістичного ланцюга залежать від кількості наведених вище ланок та схем організації вантажопотоків, від розмірів підприємств концепції управління, матеріаломісткості продукції та галузі економіки. Система логістики містить матеріальні засоби, що забезпечують рух товарів по логістичному ланцюгу (склади, вантажно-розвантажувальні механізми, транспортні засоби), виробничі запаси та засоби управління всіма ланками ланцюгів.

Організаційна побудова логістичних ланцюгів різноманітна і залежить від:

1)розмірів підприємств;

2)масштабів їхньої діяльності;

3)концепції управління;

4)матеріаломісткості; -

5)галузі економіки.

Крім цього, на організаційну побудову впливають такі групи проблем, як:

• межі сфери компетенції логістичних концепцій чи логістичних ланцюжків в організаційній структурі підприємства та фірми;

• матеріальний і функціональний поділ сфери логістики;

• централізована чи децентралізована форма організації управління матеріально-технічним забезпеченням фірми.

Використання логістичних ланцюгів під час визначення шляхів переміщення матеріальних потоків дає змогу прослідкувати усі види витрат, котрі виникають при цьому. Ці витрати пов'язані із закупівлею, навантажувально-розвантажувальними роботами, перевезенням на магістральному, посередницькому та власному транспорті.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 343 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...