Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура та види логістичних систем



За ознакою просторового обмеження логістичні системи поділяються на два типи (рис.1):

• макрологістичні;

• мікрологістичні.

Макрологістична система є великою логістичною системою управління потоковими процесами за участю декількох і більше незалежних суб'єктів господарювання, не обмежених територіально. Виділяють такі макрологістичні системи:

• регіональні;

• національні (міжрегіональні);

• міжнаціональні.

Створення макрологістичних систем обумовлене необхідністю забезпечити чітку взаємодію різногалузевих структур з метою поліпшення економічного стану на глобальному рівні. Під час створення таких систем особливу увагу приділяють взаємопогодженню інтересів кожного учасника незалежно від його ролі у створюваній системі.

Мета створення макрологістичних систем може значною мірою відрізнятися від мети і критеріїв синтезу мікрологістичних систем. У більшості випадків критерій мінімуму загальних логістичних витрат використовується і під час синтезу макрологістичних систем. Однак найчастіше критерії формування цих систем визначаються екологічними, соціальними, військовими, політичними та іншими цілями. Наприклад, для поліпшення екологічної ситуації в регіоні може бути створена макрологістична система оптимізації транспортних (вантажних) регіональних потоків, що вирішує задачі оптимізації маршрутів, розв'язання транспортних потоків, переключення з одного виду транспорту на інший. З погляду державних органів управління, які також можуть брати участь у створенні макрологістичної системи, позитивний ефект може виражатися, наприклад, у поліпшенні загальної економічної ситуації в регіоні, країні або між державами.

Таким чином, макрологістична система є високоінтегрованою інфраструктурою економіки регіону, країни або групи країн.

Мікрологістична система охоплює внутрішньовиробничу логістичну сферу одного підприємства або групи підприємств, об'єднаних на корпоративних засадах. До мікрологістичної системи належать технологічно пов'язані виробництва, об'єднані єдиною інфраструктурою, які працюють на єдиний економічний результат. Мікрологістину систему підприємства можна подати у вигляді основних підсистем — закупівлі, виробництва і збуту.

Закупівля — підсистема, що забезпечує надходження матеріального потоку в логістичну систему.

Підсистема планування та управління виробництвом приймає матеріальний потік від підсистеми закупівель та управляє ним у процесі виконання різних технологічних операцій, які перетворюють предмет праці у продукт праці.

Збут — підсистема, яка забезпечує вихід матеріального потоку з логістичної системи.

Залежно від виду логістичних ланцюгів логістичні системи поділяються на:

•логістичні системи з прямими зв'язками це системи, в яких матеріальний потік доводиться до споживача без посередників, на основі прямих господарських зв'язків.

ешелоновані (багаторівневі) логістичні системи — це системи, в яких матеріальний полк доводиться до споживача за участю щонайменше одного посередника.

гнучкі логістичні системи — системи, в яких доведення матеріального потоку до споживача здійснюється як за допомогою прямих зв'язків, так і за участю посередників.

Рис. 1. Види логістики





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 519 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...