Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теми № 30-31. Комерційна концесія. Спільна діяльність



Семінарські заняття: 2 годин.

Самостійна робота: 5 годин.

Питання семінарського заняття:

1. Договір комерційної концесії:

а) поняття та юридична характеристика договору;

б) умови договору;

в) зміст договору.

2. Загальні положення про спільну діяльність.

3. Договір простого товариства.

Література:

основна[1; 8, ст.ст. 1115-1143; 24; 70; 92; 93; 94, с. 267-281; 95, с. 325-331, 336-354; 98, с. 565-589; 99, с. 369-388; 100];

додаткова [106; 115; 263].

Теми рефератів, доповідей:

1. Відмінність договору комерційної концесії (франчайзингу) від інших наближених до нього договорів.

2. Особливості договорів про спільну діяльність за чинним законодавством України.

Література: [106; 115; 263].

Завдання на самостійну роботу:

1. Самостійно опрацювати:

- виділ частки учасника на вимогу його кредитора.

При підготовці використати положення ст. 1140 ЦК України.

При вивченні матеріалу необхідно врахувати, що що кредитор учасника договору простого товариства, який є власником майна, що є у спільній частковій власності, у разі недостатності у нього іншого майна, на яке може бути звернене стягнення, може в силу ст. 366 ЦК пред'явити позов про виділ частки із спільного майна в натурі для звернення стягнення на неї. Метою виділу частки учасника — боржника є подальше звернення на неї стягнення.

Також ст. 366 ЦК встановлено, якщо виділ в натурі частки із спільного майна має наслідком зміну його призначення, або проти цього заперечують інші учасники, спір вирішується судом. У разі неможливості виділу в натурі частки із спільного майна, або заперечення інших учасників проти такого виділу кредитор має право вимагати продажу боржником своєї частки у праві спільної часткової власності з направленням суми виторгу на погашення боргу. У разі відмови боржника від продажу своєї частки у праві спільної часткової власності, або відмови інших співвласників від придбання частки боржника, кредитор має право вимагати продажу цієї частки з публічних торгів, або переведення на нього прав та обов'язків учасника-боржника з проведенням відповідного перерахунку.

2. Ознайомитися із судовою практикою:

Ознайомитися з рішенням Ялтинського міського суду АРК // http://reyestr.court.gov.ua/Review/10662434

3. Провести дослідження:

Відповідно до ч. 1 ст. 1118 ЦК у разі недодержання письмової форми договору концесії такий договір є нікчемним.

Проаналізуйте Цивільний кодекс та виявіть ще як мінімум 6 договорів щодо яких чинним ЦК України прямо передбачена нікчемність при недотриманні письмової форми.

4. Скласти проект документу:

Ви бажаєте займатися підприємницькою діяльністю. Вас зацікавив такий вид бізнесу як організація платежів населення через платіжні термінали. Ви маєте певну суму грошей, але не знаєте з чого почати. Ваш знайомий має невеличку сітку з платіжних терміналів, яку бажає розширити, але поки немає вільних коштів.

Ви запропонували йому розширити його сітку за рахунок власних терміналів та діяти спільно на підставі договору про спільну діяльність. Він погодився.

Складіть проект договору про спільну діяльність. Врахуйте, що основним обов’язком власника сітки терміналів є підключення Ваших терміналів до процесингової системи платежів «24 Non Stop», надання Вам необхідної інформації по експлуатації обладнання тощо. Ваші основні обов’язки полягають у наданні трьох платіжних терміналів загальною вартістю 30 000 грн., проведенні переговорів з власниками приміщень щодо оренди місць під розміщення терміналів.

Враховуючи ці та інші істотні умови скласти проект договору про спільну діяльність.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 408 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...