Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Післямова



Інформаційні можливості післямов досить великі. Але у шкільній практиці вони, як правило, залишаються поза ува­гою. Зазвичай післямова розміщується одразу після ху­дожнього тексту і часто щось уточнює, роз'яснює.

Серед післямов особливу увагу привертає авторська. Найчастіше вона зумовлена неоднозначною долею твору в читацькому середовищі. Як це сталося, наприклад, із ро­маном І. Тургенєва "Батьки і діти", навколо якого точи­лася жорстка літературна і політична полеміка. Тому ав­тор, якого звинуватили у всіх гріхах, написав нарис – "З приводу "Батьків і дітей" (1869), що став післямовою до роману. У ньому письменник розповів про прототип Базарова, заперечуючи, що він "вихідною точкою для цього образу обрав ідею, а не живу особу". Образ Базарова вия­вився підставою для звинувачення І. Тургенєва у "злобі проти молоді", на що письменник відповів так: "Я поділяю майже всі його (Базарова ) переконання", тоді як у "постаті Павла Кірсанова... довів майже до карикатури його недоліки". І. Тургенєв намагається з'ясувати ті моменти роману, якими були невдоволені опоненти, водночас по­яснюючи причини невдоволення.

Післямова І. Тургенєва вводить читачів у контекст літе­ратурного і громадського життя 60-х років XIX ст. і дає мож­ливість на його тлі краще визначити цінність роману "Бать­ки і діти".

• Бесіда за запитаннями.

Що спонукало І. Тургенєва написати нарис – після­мов до роману "Батьки і діти"?

Які звинувачення довелося вислухати письменникові на свою адресу?

Чому І. Тургенєв вирішив розкрити прототип База­рова? Хто він?

Як письменник пояснив задум роману?

"Декілька слів із приводу книги "Війна і мир" – так назвав свою статтю-післямову Л. Толстой. Стендаль післямову до "Червоного і чорного" скоротив до "при­міток" автора, в яких ознайомив читачів зі своєю твор­чою манерою.

Чому бажано привчати учнів читати післямови? По-пер­ше, вони допомагають з'ясувати письменницький задум. По-друге, авторська післямова дає читачам можливість звірити свою особисту думку про текст із авторською. Така "звірка" стимулює ще й читацьке зростання учнів. По-третє, у післямовах часто міститься додаткова інформація до тво­ру. По-четверте, майже завжди у післямовах є матеріал, що дає змогу простежити читацьку долю твору.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 414 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...