Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інші сервіси Інтернет, які використовуються у роботі



Передача файлів (FTP - File Transfer Protocol) дозволяє отримувати файли (документи, програми, аудіо та відео матеріали) з віддалених комп’ютерів на ПК користувача. Даний сервіс забезпечується протоколом NNTP (Network News Tranafer Protocol).

Один з найстаріших сервісів Internet доповнювався протоколами Gopher і пошуковою програмою Archie, які зараз втратили своє значення.

FTP-сервери можна уявити собі як склади різних файлів і програм, що зберігаються у вигляді архівів. На них можна знайти корисні безкоштовні або дуже дешеві умовно-безкоштовні утиліти, програми, картинки і інше. На FTP серверах знаходяться гігантські архіви файлів, у яких можна знайти базове програмне забезпечення, утиліти і нові версії драйверів, програми виправлення замічених у комерційних програмах помилок (patches), документацію, адреси, збірники і багато чого іншого. Практично усе, що може бути надано світовому співтовариству у виді файлів, доступно із серверів FTP. Це і програми - вільно розповсюджувані і демонстраційні версії, це і мультимедіа, це, нарешті просто тексти - закони, книги, статті, звіти. Якщо ви підключилися до Internet, то FTP-сервери будуть доступні для вас. Сервер, умовно - безкоштовний. Зараз треба платити частіше не за інформацію, що береш, а за зв’язок.

Служби пошуку дозволяють знайти потрібний документ на включених у Internet FTP-серверах. Пошук може вестися по ключових словах і інших характеристиках документа. Задати запит службі пошуку можна в діалоговому режимі або пославши їй спеціально оформлений електронний лист.

З'єднатися з сервером FTP можна не тільки під своїм ім'ям, але і під умовним ім'ям anonymous. Тоді Вам стає доступним не уся файлова система комп'ютера, а деякий набір файлів на сервері, що складають зміст FTP-сервера anonymous - публічного файлового архіву.

Якщо Ви, наприклад, хочете представити світові демо-версію Вашого програмного продукту - використання FTP сервера є вдалим рішенням такої задачі. Якщо, з іншого боку, Ви хочете знайти, скажемо, останню версію Вашої улюбленої програми, що вільно поширюється, то шукати її потрібно саме на серверах FTP.

Незважаючи на поширеність, у FTP є і безліч недоліків. Програми-клієнти FTP можуть бути не завжди зручні і прості у використанні. Не завжди можна зрозуміти, а що це за файл перед Вами. Немає простого й універсального засобу пошуку на серверах FTP.

FTP - сервіс прямого доступу, що вимагає повноцінного підключення до Інтернет, але можливий і доступ через електронну пошту - велика частина FTP серверів може надіслати свої файли по E-mail, а так само існують сервери, що можуть надіслати Вам по електронній пошті файли з будь-яких FTP серверів. Однак це не завжди зручно, тому що такі сервери сильно завантажені, і Ваш запит може довго чекати своєї черги. Крім того, великі файли при відсиланні поділяються сервером на частині обмеженого розміру, що посилаються окремими листами - і якщо одна частина із сотні втратиться або ушкодиться при передачі, те інші 99 теж виявляться непотрібними.

Даний сервіс може бути використаний для комерційного поширення програмних продуктів, баз даних, моделей, рекламних презентацій, великих за обсягом документів (книг) тощо.

Термінальний режим (Telnet, віддалений доступ). Історично, це мабуть, самий перший сервіс. Telnet приклад інтерактивного сервісу Дає можливість абоненту працювати на будь-якій ЕОМ мережі, як на своїй власній. Керування віддаленим комп’ютером називають консольним або термінальним. В минулому цей сервіс широко використовувався для проведення складних математичних розрахунків на віддалених супер-ЕОМ. У наші дні у зв’язку з швидким збільшуванням обчислювальної потужності ПК, розвитку локальних мереж, необхідність у цьому сервісі скоротилася, але відповіді служби продовжують працювати. Найпростіший клієнт Telnet ще увійшов навіть ще до складу операційного середовища Windows 98 (файл telnet.exe).

Чат (IRC - Internet Relay Chat). Сервіс для проведення телеконференцій в реальному часі. Дає можливість анонімно обговорити цікаву тему, одержати консультацію. Але коло тих, що спілкуються обмежено. Це відносний недолік. Перевага - спілкування в реальному часі. Існує декілька популярних клієнтських програм для роботи в IRC. Але зараз багато і недуже цікавої балаканини, яка не пов’язана з певною професійною діяльністю.

IRC представляє із себе систему, що дозволяє вести діалог з іншими користувачами Internet на спеціальних "каналах" або особисто. Канали можна порівняти з кімнатами - ви "заходите" на канал і після будь-яка ваша фраза може бути почута усіма, хто знаходиться на тім же каналі - незалежно від того, що один ваш співрозмовник живе в Австралії, а інший - у Південній Африці. При необхідності ви можете спілкуватися особисто – тільки з тим, з ким бажаєте – у private.

У порівнянні зі звичайною розмовою, класичний IRC має ряд особливостей: співрозмовники не бачать і не чують один одного, тобто не сприймають ні інтонацію, ні зовнішність. Кожний з учасників має nick. Вибір свого "ніка" - це заявка на анонімність (якщо він “ніякий”), або важлива частина свого віртуального образа.

При усіх своїх можливостях, корисних для професійного користувача, IRC завжди розглядався системними адміністраторами більшості корпоративних і академічних мереж як шкідлива забава, що підлягає викорінюванню на відомчих комп'ютерах. Така репутація не випадкова: на кожного бізнесмена, що використовує IRC для переговорів і виробничих нарад, там приходиться півсотні онлайнових "марнотратників життя", що прийшли на сервер винятково заради того, щоб поспілкуватися з незнайомими людьми на будь-яку тему.

Пошукова служба (ICQ) - для пошуку мережевого IP-адреса людини, комп’ютер якої приєднано в даний момент до мережі Internet. Від слів (I seek you - я тебе шукаю). Отже, коротше, аська – це така програма, що після установки на комп'ютер буде виконувати роль своєрідного Internet-пейджера. Тобто, після установки і реєстрації Вам видається Ваш особистий номер (ICQ UIN – unique identification number), після чого будь-яка людина, що має подібну програму, може послати Вам повідомлення, файл, лист і т.д. При кожному приєднані до мережі Internet програма ICQ, встановлена на комп’ютері користувача, визначає поточну IP-адресу і повідомляє його центральній службі, яка в свою чергу, оповіщає партнерів користувача. Далі наші партнери (якщо у них є ICQ) можуть встановити з нами прямий зв’язок. Програма надає можливість вибору режиму зв’язку ("готовий до контакту", "прошу не турбувати, але готов прийняти термінове повідомлення", "зачинене для контакту"). Після встановлення контакту зв’язок відбувається в режимі, аналогічному сервісу IRC.

 
 


Рис.5.7. Вікно програми ICQ.

Internet-телефонія (IP-tel) - технологія, що дозволяє використовувати Internet в якості засобу організації та ведення міжнародних телефонних розмов, передачі файлів.

Один із нових сервісів Internet. Можливо сказати, що по справжньому він почав використовуватися лише наприкінці 1999 початку 2000 року. Зараз є можливість не тільки поговорити з комп’ютера на комп’ютер. Можливо запустити спеціальну сторінку в Internet і дзвонити іншим на звичайний телефон. Важлива ціна: 20-30 коп. за 1 хвилину розмови.

Якість зв’язку залежить безпосередньо від якості лінії зв’язку.

Чому так дешево? На це йдуть телефонні компанії в обмін на рекламні акції своїх послуг на Web-сторінках. Така розмова - це практично звичайна on-line праця в Internet.

Адреси:

www.dialpad.com - США, Канада

www.go2call.com - Европа

www.hottelephone.com --» 30 країн світу

Найбільш відомі програми: ICQ, Odigo, Trillian, Miranda.

Система Internet-комерції, або скорочено СІК, а в англійському варіанті SIC (System for Internet Commerce) - це комплекс організаційних, технічних, комунікаційних і програмних засобів, призначених для створення і розвитку середовища взаємодії суб’єктів комерційної діяльності в мережі Internet.

Усе ширше тенденція використання Інтернет-сегментів при побудові корпоративних мереж для великого і середнього бізнесу, банків. Інтернет став базовою платформою інформаційної взаємодії і підтримки матеріальних потоків між бізнес-суб'єктами (business to business або B2B). Прикладом B2B Інтернет-проекту, вартістю в кілька мільярдів доларів, є система доставки автомобільних комплектуючих, створена спільно декількома найбільшими американськими автомобілебудівними компаніями.

Інтернет виявився надзвичайно зручним середовищем для операцій з цінними паперами. Число on-line (тобто зроблених за допомогою Інтернет) транзакцій вже давно перевищило число транзакцій на усіх фондових біржах разом узятих. Інтернет забезпечує надання різних фінансових сервісів, наприклад, послуг валютного обміну (Forex).

В даний момент в Україні офіційно працюють більш тисячі Internet-магазинів, незважаючи на те, що по статистиці тільки близько 500 тисяч українців можуть дозволити купити собі товар у «віртуальному» магазині. Новітні комп'ютерні технології дозволяють не тільки розглянути товар з усіх боків максимально наблизивши його так, щоб можна було прочитати навіть дрібний текст на його упакуванні, але і понюхати його! Звичайно, таке устаткування можуть дозволити собі придбати тільки одиниці Internet-магазинів.

Для зайнятих людей або дуже ледачих людей це один зі способів економії часу. Немає необхідності стояти в довгих чергах і не треба турбуватися про наявність якого-небудь товару. Причому, у Internet-магазинах можна придбати все, починаючи від книг, компакт-дисків, радіодеталей і закінчуючи машинами і нерухомістю.

Замовивши товар, ви обмовляєте з менеджером умови і час доставки, можливе упакування товару і його вартість. Оплата проводиться або через вашу кредитну карту, або через банківський рахунок або по розрахунку готівкою.

Інтернет — це ідеальний інструмент для реклами. Мережа дає будь-якої людині практично безкоштовну можливість сповістити багатомільйонну аудиторію про пропоновані їм послуги або продукцію. Інтернет зрівнює приватних осіб, фірми середньої руки і великі корпорації: в усіх є однакові можливості для залучення покупців. Не треба платити тисячі і навіть мільйони доларів за миті реклами на телебаченні, не треба купувати смуги в газетах — ваша сторінка в Інтернет буде функціонувати цілодобово, без перерв.

Двадцять перше століття тільки вступило у свої права, однак вже одержало прізвисько інформаційного. Воно докорінно змінює усе те, до чого ми давно звикли, і Internet лежить в основі цих змін.

Уже з'явилися холодильники, пральні машини, Свч-печі, кондиціонери, телевізори й інші побутові прилади, керовані через Internet. А що ж буде далі? Ніхто не здивується, якщо хтось скаже, що у швидкому майбутньому сидячи за комп'ютером ви будете керувати пранням домашньої білизни і готуванням їжі, виносом сміття; у будь-яку хвилину ви зможете підключитися до відеокамери, встановленої в дитячому саду або школі, де знаходиться ваша дитина, і подивитися, як у нього йдуть справи…

Однак, на великий жаль, нас чекають не тільки радості і прогрес. Ми чекаємо і лиха, і трагедій. Інформаційне століття стане століттям інформаційних воєн з цілком реальними, а не віртуальними жертвами і втратами. Не обійтися і без фінансових афер і махінацій.

В зміст





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 589 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...