Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Використання електронної пошти



Лекція 7. Використання електронної пошти, мобільного зв’язку, телеконференцій, сайтів у роботі за фахом.

План лекції:

1. Використання електронної пошти.

2. Використання телеконференцій.

3. Інші сервіси Інтернет, які використовуються у роботі.

4. Використання мобільного зв’язку.

Література

Ціль лекції: Дати уяву про основні можливості електронної пошти, телеконференцій, сервісів ICQ та IRC, Internet-телефонії та мобільного зв’язку.

Використання електронної пошти.

Електронна пошта (e-mail) -це міжнародна система обміну поштовими повідомленнями між будь-якими абонентами мережі Internet, що мають доступ до даного сервісу. Концепція електронної пошти полягає в передачі інформації від комп'ютера до комп'ютера незалежно від їхнього місцезнаходження) за допомогою мережних технологій. Вона зайняла гідне місце в ряді засобів телекомунікацій й у деяких випадках є найбільш оперативним способом зв'язку. На принципі електронної пошти засновані численні мережні заходи, які взагалі прийнято називати конференціями.

Електронна пошта - забезпечує обмін поштовими повідомленнями з будь яким абонентом мережі Internet. Це один з перших і найпоширеніших сервісів Internet. Це найдешевший і найдоступніший сервіс в Україні на сьогоднішній день. Цей сервіс забезпечує в Internet спеціальні поштові сервери. Вони одержують повідомлення від клієнтів (окремих ПК) і пересилають їх по ланцюжку до поштових серверів адресатів, де ці повідомлення накопичуються. При встановленні зв’язку між адресатом і його поштовим сервером відбувається автоматична передача повідомлень, що надійшли адресату з різних кінців світу. Окрім текстів можливо додатково передавати різноманітні файли.

Початок у 1960 р. Система передачі повідомлень за допомогою комп’ютерів. СВМS (Computer Base Messaging System).

Western Union зареєструвала торгову марку Electronic Mail (E-mail) в 1974 році.

Взагалі кажучи фахівці розрізняють локальну та глобальну систему електронної пошти. Локальна електронна пошта застосовується у межах одного офісу чи підприємства для сумісної роботи над спільними проектами у складі робочої групи, та користувача локальних обчислювальних мереж (ЛОМ).

Глобальна система електронної пошти використовується в побуті, комерції та інших сферах і є частиною всесвітніх інформаційних мереж, таких, як CompuServe, America Online, Fidonet та перш за все Internet.

На сьогоднішній день електронна пошта стала, принаймні на Україні, самим популярним, досяжним для широкого кола користувачів сервісом Internet. Що торкається локальної електронної пошти, то з розвитком ЛОМ, популярних офісних програм (перш за все MS Office) вона втратила своє значення в класичному вигляді.

Покажемо схематично, як людина прийшла до появи електронної пошти:

 
 
 

Різні носії
 
 

Виникнення письменності

Пошта Телеграф Телефон Телекс Факс Електронна пошта
 
 

Декілька тисяч років тому

ІІ-ІІІ тис. років до н.є.          
                     

Рис.1 Історія появи електронної пошти.

Протоколи електронної пошти. Популярні поштові програми. Основними поштовими протоколами в Інтернеті (не вважаючи частних протоколів) є SMTP (Simple Mail Transport Protocol), POP (Post Office Protocol) і IMAP (Internet Mail Access Protocol).

SMTP - це поштовий протокол хост-хост. SMTP-сервер приймає листи від інших систем і зберігає їх у поштових скриньках користувачів. Збережені листи можуть бути прочитані декількома способами. Користувачі з інтерактивним доступом на поштовому сервері можуть читати пошту за допомогою локальних поштових додатків. Користувачі на інших системах можуть завантажити свої листи за допомогою програм - поштових клієнтів по протоколах POP3 і IMAP.

Широко використовуваними SMTP-серверами є Sendmail, Smail, MMDF і PP. Самим популярним SMTP-сервером в є Sendmail, написаний Брайаном Эллманом. Він підтримує створення черг повідомлень, переписування заголовків листів, аліаси, списки розсилання й т.д.

POP - це самий популярний протокол прийому електронної пошти. POP-сервер дозволяє POP-клієнтові завантажити листи, які були отримані їм від іншого поштового сервера. Клієнти можуть завантажити всі повідомлення або тільки ті, які вони ще не читали. Він не підтримує видалення повідомлень перед завантаженням на основі атрибутів повідомлення, таких як адреса відправника або одержувача. POP версії 2 підтримує аутентифікацію користувача за допомогою пароля, але пароль передається серверу у відкритому (незашифрованому) вигляді.

POP версії 3 надає додатковий метод аутентифікації, який називають APOP, що ховає пароль.

IMAP - це самий новий, і тому популярний протокол читання електронної пошти. IMAP4rev1 підтримує операції створення, видалення, перейменування поштових скриньок; перевірки надходження нових листів; оперативне видалення листів; установку й скидання прапорів операцій; розбір заголовків у форматі RFC-822 і MIME-IMB; пошук серед листів; вибіркове читання листів.

IMAP більше зручний для читання пошти в подорожі, чим POP, тому що повідомлення можуть бути залишені на сервері, що звільняє від необхідності синхронізувати списки прочитаних листів на локальному хості й на сервері.

MIME - це скорочення для словосполучення „Багатоцільові розширення Internet пошти (Multipurpose Internet Mail Extensions). Він перевизначає формат повідомлень електронної пошти, щоб дозволити:

1. передачу текстів у кодуванні, відмінної від US-ASCII;

2. передачу в листі нетекстової інформації в різних форматах;

3. повідомлення з декількох частин;

4. передачу в заголовку листа інформації в кодуванні, відмінної від US-ASCII.

Він може використовуватися для підтримки таких засобів безпеки, як цифрові підписи й шифровані повідомлення. Він також дозволяє посилати поштою файли, що виконуються (можливо заражені вірусами). Як і веб-браузери, програми читання пошти можуть бути сконфігуровані автоматично запускати додатки-помічники для обробки певних типів MIME-повідомлень.

Популярні поштові програми:Outlook Express, Internet Mail, Exchange Mail, The BAT, Eudora, Netscape. Поштова програма Outlook Express - є усіченою версією професійного пакета Microsoft Outlook, що звичайно входить у пакет офісних програм Microsoft Office.

 
 


Рис.2 Вікно програми Outlook Express.

Безкоштовні поштові служби (Web-mail). Останнім часом довели свою перевагу, стали найбільш вживаними, поступово витісняють звичайну електронну пошту (e-mail), різноманітні безкоштовні поштові служби, такзвані Web-mail. Вони дозволяють навіть не маючи персональної поштової адреси від провайдера, легко одержати його на Web-сайті безкоштовної поштової служби. Переваги такого способу полягають в тому, що поштова адреса коротка, не залежить від мережного імені провайдеру або організації й Ви можете працювати з поштою з будь-якої підключеної до Мережі машини, навіть якщо на ній немає ніяких поштових програм. Кращі з безкоштовних служб підтримують всі розвинені можливості E-mail, у тому числі, підтримку адресних книг і вкладень, крім того, всі вони досить схожі по інтерфейсу. Однак, електронна адреса Web- пошти вважається менш престижною, ніж адреса e-mail.

На багатьох порталах можна безкоштовно створити електронну скриньку, до того ж не одну, а скільки завгодно. Наприклад, адресу однієї скриньки можна використати для спілкування з друзями, другої - для підписки на новини, третьої - для пошуку в Інтернет роботи тощо. Також можна відкрити скриньку тимчасово, наприклад, для якоїсь рекламної діяльності. Робота починається із входу на сайт служби й пошуку на ньому посилання “Реєстрація”. Прочитавши угоду про надавані послуги, Ви повинні будете заповнити електронну форму, вибравши собі ім'я й пароль для доступу до пошти, а також увівши деякі анкетні дані. (Наприклад, найстарша й сама потужна російська служба http://www.mail.ru/, безкоштовно надає адреси виду ваше_ім'я@mail.ru). Природно, що “ваше_ім'я” повинне бути унікальним, і якщо воно вже зайнято, Вам доведеться підібрати інше. Після цього Ваш ящик готовий до роботи. Відтепер, уводячи у форму на головній сторінці сайту обрані ім'я й пароль, Ви одержуєте доступ до поштової служби. Докладну довідку про роботу поштовий служби звичайно можна одержати на її ж сторінці, звернувшись до посилання “Допомога” або “Питання й відповіді”.

Приклади порталів, які надають послуги Web-mail: Meta, Google.uа, Uaportal, Ukrpost і багато інших. Наприклад, портал Ukrpost дає змогу створити поштову скриньку, для користування якою не обов'язково бути приєднаним до Internet. Достатньо лише під'єднати комп'ютер і модем до телефонної лінії. У якості альтернативних можна рекомендувати російські сервери http://www.hotmail.ru/, http://www.freemail.ru/, http://www.zmail.ru/, http://www.mail.ru/.

Рис.3 Вікно реєстрації Web- пошти Gmail.

Роль та функції електронної пошти. Вона є не просто способом доставки повідомлень, а найважливішим засобом комунікації, розподілу інформації й керування різними процесами в економіці. Роль електронної пошти стає очевидної, якщо розглянути функції, які виконує електронна пошта:

• забезпечує внутрішній і зовнішній інформаційний обмін;

• є компонентом системи документообігу;

• формує транспортний протокол корпоративних додатків;

• є засобом утворення інфраструктури електронної комерції.

Завдяки виконанню цих функцій вона вирішує одну з найважливіших на поточний момент завдань — формує єдиний інформаційний простір. У першу чергу це стосується створення загальної комунікаційної інфраструктури, що спрощує обмін інформацією між окремими людьми, підрозділами однієї компанії й різних організацій. Використання електронної пошти для обміну інформацією між людьми як усередині окремо взятої організації, так і за її межами здатно докорінно змінити технології й методи ведення справ. Перехід до обміну документами в електронному виді відкриває нові можливості для підвищення ефективності праці й економії засобів і часу.

Електронна пошта володіє рядом переваг у порівнянні зі звичайними способами передачі повідомлень (традиційна пошта або факсимільний зв'язок):

• оперативність і легкість використання. Електронна пошта — це глобальна система, Що дозволяє передавати листа в будь-яку точку світу за лічені мінути незалежно від часу доби. Відправлення й прийом повідомлень електронної пошти не вимагають глибоких знань комп'ютерних технологій, завдяки чому цей сервіс широко застосовується не тільки в бізнесі, але й для особистого спілкування. Крім того, сучасні умови вимагають оперативного реагування на процеси, що відбуваються в економіці. Електронна пошта дозволяє збирати інформацію, приймати рішення й доводити їх до різних підрозділів компанії й партнерів по бізнесі;

• доступність незалежно від географічного положення. Електронна пошта доступна скрізь, де є комп'ютери, підключені до всесвітньої мережі. Всесвітня мережа постійно розширюється;

• універсальність форматів листів і вкладень. Зручність використання електронної пошти полягає в тому, що вона здатна "переносити" більші обсяги інформації різних форматів даних. В одному листі можуть бути одночасно передані графічна, відео, текстова інформація; файли баз даних, додатків і т.п.;

• дешевина сервісу. Відправити електронний лист коштує значно дешевше, ніж звичайний, або зробити міжміський (міжнародний) телефонний дзвінок. Електронна пошта дозволяє розсилати листа відразу декільком адресатам без додаткових витрат;

• надійність і швидкість інфраструктури доставки. Тому що електронна пошта пересилається безпосередньо із сервера відправника на сервер одержувача по каналах Internet, цей процес протікає швидко, навіть якщо ці сервери розташовані на протилежних сторонах земної кулі. Фактично на передачу текстового повідомлення, наприклад з Росії в Америку, потрібно не більше 1-2 хв.;

• використання для обробки електронної пошти прикладного спеціального програмного забезпечення. Електронний характер листа дозволяє проводити його обробку за допомогою додаткового програмного забезпечення. При цьому види обробки електронної пошти залежать від характеру діяльності організації. Це може бути: створення бази даних електронної пошти, формування різних звітів, проведення аналізу діяльності компанії й т.п. Все це дозволяє створити єдину систему керування документообігом, повністю інтегровану з іншими інформаційними процесами в компанії.

В зміст





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 4070 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...